”Äitini asuu nykyään Tansaniassa. Haluaisin itsekin tulevaisuudessa järjestää elämäni niin, että voisin asua puolet vuodesta siellä”, James sanoo.
”Äitini asuu nykyään Tansaniassa. Haluaisin itsekin tulevaisuudessa järjestää elämäni niin, että voisin asua puolet vuodesta siellä”, James sanoo.

Rap-artisti ja TTK-kilpailija James Nikander on vahvan naisen kasvattama. – Äiti on elämäni nainen, hän sanoo.

Tämän kevään Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa kilpaileva rap-artisti James Nikander eli Musta Barbaari, 26, kasvoi Suomessa tansanialaisen äitinsä ja kolmen sisarensa kanssa.

Jamesin suomalainen isä ei asunut heidän kanssaan, eikä James ole koskaan tavannut häntä.

– Oma isäni ei ole ikinä soittanut, hän ei ole ikinä nähnyt vaivaa ottaakseen yhteyttä minuun, vaikka tietää, että olen olemassa.

Pienenä isättömyys ei vaivannut häntä, sillä äiti oli vahva persoona ja nelilapsisessa perheessä riitti ääntä ja vauhtia.

– Nyt aikuisena haluaisin ymmärtää, mitä menneisyydessä on tapahtunut. Minulla on geenejä sekä äidiltä että isältä, ja haluaisin tietää millainen ihminen isäni on, James sanoo.

Vahva äiti

James sai afrikkalaisen kasvatuksen, mikä näkyi monessa asiassa.

– Afrikkalaisessa kulttuurissa perhe ei ole vain oma perhe, vaan siihen kuuluu koko suku. Kotimme ovet olivat 24/7 auki äidin ystäville. Meillä pidettiin paljon juhlia ja koko ajan tanssittiin.

Lapset olivat yrittäjä-äidille kaikki kaikessa.

– Saimme harrastaa juuri niitä asioita, joita halusimme. Äiti osti meille kaikki pihapallopelit, kanavat televisioon ja tietokonepelit.

– Äiti on elämäni nainen. Nykyään minä yritän pitää huolen siitä, että hänellä on kaikki hyvin, James kertoo.

Miksi James joutui nuorena putkaan? Millaista rasismia hän on elämänsä aikana kokenut? Millainen on Jamesin unelmien nainen? Lue lisää Me Naisten numerosta 13/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

 

 

James
Nikander

 

Taiteilijanimellä Musta Barbaari tunnettu rap-artisti syntyi 11.10.1990 Turussa.

Asuu Itä-Helsingissä.

Tuli tunnetuksi kappaleellaan Salil eka, salil vika.

Voitti hopeaa kehonrakennuksen SM-kisoissa vuonna 2014.

Mukana television Tanssii tähtien kanssa -kisassa.

aiti

Isättömänä kasvanut Musta Barbaari: ”Haluaisin ymmärtää, mitä menneisyydessä on tapahtunut”

On tässä itsekukin isättömänä kasvanut. Ehkä äitisi on sinulle selityksen velkaa siitä miksi isäsi ei alun alkaenkaan ole halunut olla elämässäsi mukana. Monasti naiset varsin itsekkäästi haluavat pitää lapsen tai jopa tulla raskaaksi ilman miehen suostumusta. Mielestäni tällainen naisten itsekkyys on väärin lasta kohtaan. Jokaisella lapsella on oikeus molempiin vanhempiin.
Lue kommentti
Elämää

Isättömänä kasvanut Musta Barbaari: ”Haluaisin ymmärtää, mitä menneisyydessä on tapahtunut”

Luulisin ymmärtäväni sinua James, omien tuntemusteni kautta. En koskaan tavannut isääni, puhuimme tosin muutaman kerran puhelimessa. Isäsi on vielä elossa, ja tiedät kuka hän on, tilanteeseesi voi tulla vielä muutos: tapaat isäsi ja kuulet hänen tarinansa. Äitini jätti minut syntymästäni laitokselle ja hävisi. Tosin hän kirjoitti lastensuojeluun kirjeen, jossa hän nimesi kolme isäehdokasta. Heistä yksi kuoli ennen isyysoikeudenkäyntiä, yhtä ei tavoitettu, koska äitini ei osannut kirjoittaa...
Lue kommentti

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.