”Tämä on ollut todellinen ääripäiden vuosi”, Lotta Näkyvä (os. Hintsa) sanoo viitaten omiin häihinsä ja isänsä kuolemaan. Kuva: Liisa Valonen
”Tämä on ollut todellinen ääripäiden vuosi”, Lotta Näkyvä (os. Hintsa) sanoo viitaten omiin häihinsä ja isänsä kuolemaan. Kuva: Liisa Valonen

Miss Suomi 2013 Lotta Näkyvä vietti isänsä Aki Hintsan vierellä viimeiset viisi päivää ennen tämän kuolemaa. Muutkin perheenjäsenet ehtivät juuri ja juuri kuolinvuoteen äärelle. – Isä sanoi, että tämä on ollut perheellemme parasta aikaa.

Miss Suomi 2013 Lotta Näkyvän (o.s. Hintsa) isä, F1-urheilulääkäri Aki Hintsa kuoli marraskuussa vatsasyöpään 58-vuotiaana. Aluksi Akille annettiin vain muutama kuukausi elinaikaa, mutta hän sinnitteli 16 kuukautta. Aki sairasti Sveitsissä, jossa hän asui uuden vaimonsa ja pienten lastensa kanssa.

Tuona aikana Lotta lensi isän luokse niin monta kertaa, ettei hän edes pysy laskuissa.

– Sveitsiin tuli monta äkkilähtöä, ja koko ajan oli pelko takaraivossa. Neljä kuukautta ennen isän kuolemaa jätin kaikki työt ja keskityin vain häneen. Oli raskasta laittaa oma elämä jäähylle. Olen tottunut pyrkimään eteenpäin urallani, mutta hetkeksi se piti unohtaa, Lotta pohtii.

Lotta ehti olla isänsä vierellä viisi viimeistä päivää ennen tämän kuolemaa. Lotan muu perhe ehti paikalle juuri ja juuri, sillä perheen ystävä lennätti heidät paikalle yksityiskoneella. Viime hetkillä – myöhemmin myös lähipiirille tarkoitetuissa hautajaisissa – oli läsnä myös Akin hyvä ystävä, formulakuski Lewis Hamilton.

”Olin onnekas, että sain olla isän rinnalla viimeiset päivät.”

– Olin onnekas, että sain olla isän rinnalla nuo päivät. Ne olivat mielettömän upeita. Oli suuri kunnia, että sain pitää isästä huolta hänen viimeisinä hetkinään. Silloin korostui, kuinka paljon rakastin isää ja hän meitä, Lotta sanoo.

 Päällimmäiseksi tunteeksi kaikesta koetusta jäi kiitollisuus.

– Lääkäri sanoi isälle, että nyt on aika selvittää välit perheen kanssa. Isä vastasi siihen, että tämä on ollut meidän perheellemme parasta aikaa. Saimme kaiken puhuttua, eikä mitään jäänyt sanomatta.

Lue Lotta Näkyvän koko haastattelu Me Naisten numerosta 52/2016.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.