Irina on juuri julkaissut uuden levyn ja palaa myös keikoille.
Irina on juuri julkaissut uuden levyn ja palaa myös keikoille.

Oman lapsen syntymä, vanhemmuus ja äitiyden pelot kuuluvat Irinan uutuuslevyllä, jonka sanoituksista aiempaa suurempi osa on hänen omiaan.

Irina on noussut aikaisin kotonaan Heinolassa ja karannut aamuun ennen kuin muu perhe, aviomies Henri Saari ja tytär, on ehtinyt herätä. Takana on hyvin nukuttu yö, sillä lapsi on helppohoitonen ja melko hyväuninen.

– Oli parempi livahtaa, ennen kuin lapsi heräsi. Muuten olisin vain alkanut hösöttää hänen kanssaan, Irina sanoo.

Vasta vuoden vanhan tyttären äiti on juuri saanut valmiiksi uuden levynsä, puhkuu energiaa ja puhkeaa vähän väliä aseistariisuvaan nauruun. Irina on selvästi niitä ihmisiä, jotka pistävät asiat toimimaan eivätkä vain haaveile.

Jos jokin asia positiivista Irinaa hermostuttaa, on se juuri ilmestynyt levy Miten valmiiksi tullaan, jolla on entistä enemmän Irinan omia sanoituksia. Lapsi oli sen verran iso elämänmuutos 34-vuotiaan muusikon elämässä, että aiheesta syntyi vaivatta levyllinen lauluja.

– Teemana on vanhemmuus, jonkun lapsena oleminen ja vanhemmuuteen valmistautuminen, Irina paljastaa, vaikka haluaa jättää tilaa kuulijoiden tulkinnoille.

Epätietoinen aikuinen

Levyllä Irina laulaa kauniisti äitiyteen liittyvistä peloista: Miten joskus tuntuu, että perhe-elämän tuoksinassa hukkaa itsensä ja kaipaa puolisoaan. Miten puuduttavia päivät kotona voivat olla, ja miten pieneksi ja epätietoiseksi aikuinen voi itsensä tuntea.

Ristiriita levyn surullisuuden ja Irinan eloisuuden välillä on huima. Mistä ihmeestä pakahduttavat biisit ovat syntyneet, jos eivät omasta kokemuksesta?

– Ehkä varoin tekemästä yltiö­positiivista levyä ja hakemalla hain melankoliaa hetkellisistä tunnetiloista. Kaikki asiat eivät ole tapahtuneet itselleni. Minulla on paljon ystäviä, joiden kanssa puhumme vanhempana olosta. Mukana on myös aiheita, joista on kirjoitettu julkisuudessa, Irina selventää.

Tunteet pintaan

Vaikka lapsen kanssa on sujunut hyvin, Irinalle on käynyt kuten monille äidiksi tulon jälkeen: tunteet ovat pinnassa eri lailla kuin ennen.

– Olen aina ollut tunne-ihminen. Nyt tunnen ilon ja surun vielä suuremmin. En aiemmin koskaan tiennyt, millaista on olla näin huolissaan muista. Vaikka rakkaistaan on huolehtinut ennenkin, tunteet omaa lasta kohtaan ovat jotain ihan muuta.

– Sitä miettii, miten ikinä pääsisi yli, jos miehelle tapahtuisi jotakin. Tai millaista lapsen olisi elää ilman äitiä. Itsekkäästihän sitä aina ajattelee, ettei maailma pyörisi, jos minä en olisi täällä sitä pyörittämässä, laulaja sanoo ja pehmentää ajatusta tutulla naurulla.

Äitinsä tytär

Irina kasvoi yksinhuoltajaäidin esikoisena Kauhajoella Pohjanmaalla. Keikkamuusikko-isä ja yrittäjä-äiti erosivat Irinan ollessa alle kymmenen. Oma äiti on aina ollut Irinan esikuva, ja arvostus on vain kasvanut viimeisen vuoden aikana.

– Nyt kun tiedän, millaista on arki yhden pienen kanssa, voin vain kuvitella, millaista on ollut yksin 26-vuotiaana kolmen lapsen, oman yrityksen ja talon kanssa.

Elämänasenteensa Irina onkin perinyt äidiltään.

– Olen siinä mielessä äitini tytär, että ajattelen koko ajan, että perhana, kyllä minä selviän ja sumplin. Toki mies on kotona ja jeesaa, jos pyydän. Mutta jotenkin ajattelen, että tyttö on minun vastuullani, vaikka tajuan, että hän on kahden ihmisen lapsi.

Vahvoja naisia

Toisaalta Irina on alusta asti halunnut jakaa lapsenhoitoa isän kanssa. Puoliso on käyttänyt tytärtä  vauvauinnissa ja neuvolassa, kun Irina ei ole ehtinyt.

– Etenkin kun lapsi oli ihan pieni, sanoin Henrille, että ota ja tee. En halunnut äiti–lapsi-kuplaa, jonka sisään mies ei mahdu. Ennemminkin meidän perheen kuplan, jonka sisään mahtuvat kaikki. Myös muut kuin me kolme.

Irinalla on läheiset välit niin äitiinsä, äidinäitiinsä kuin anoppiinsa. Äidilleen hän on omistanut levyllä kauniin kappaleen, jossa toivoo osaavansa jakaa eteenpäin jotain, mitä on äidiltään saanut.

– Lapsen jälkeen miettii kuolevaisuuttaan ja samalla sitä, että oma äitikin lähtee täältä joskus, eikä siihen varmaan koskaan ole valmis. Tuntuu, että äiti on nyt tärkeämpi kuin koskaan. Soittelemme joka viikko maratonpuheluja. Saan myös anopiltani tukea. On ihanaa, että lähellä on viisaita naisia.

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?

 

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.