Kuva: Veikko Kähkönen
Kuva: Veikko Kähkönen

Laulaja-näyttelijä Irina Björklund, 42, pani omaa rahaa likoon, jotta sai viidennen levynsä tehtyä.

Asut lapsuudenmaisemissasi Etelä-Ranskassa näyttelijämiehesi Peter Franzénin ja poikanne kanssa. Miten sikäläinen arkesi poikkeaa Suomi-menosta?

Ehkä lähinnä siinä, että aamulla pihallamme ei seiso hirvi vaan villisika, ja lähimetsä on täynnä niitä metsästäviä obelixeja. Ranskassa on tullut muokattua itseään sopeutuvaiseksi uusiin luonnonvoimiin. 

Onnea uudesta levystäsi, jota on nauhoitettu eri puolilla maailmaa, muun muassa New Orleansissa. Miten iso taloudellinen satsaus tällaisen levyn teko oli sinulle?

Levyä tosiaan purkitettiin New Orleansissa, suurin osa lauluraidoista nauhoitettiin jälkeenpäin Pariisissa, ja muutamat suomalaismuusikot soittivat osuutensa Helsingissä. Satsaus oli suuresti omilla harteillani, mutta onnekseni myös levy-yhtiöni kantoi ison kortensa kekoon. Ilman heitä tämä ei olisi onnistunut. Onneksi jotkut vielä huonoinakin aikoina uskaltavat heittäytyä hulluihin ideoihin!

Halusin tehdä levyn jossain ranskankielisessä maassa ja ajattelin ensin Malia, mutta ebola-aalto sai meidät siirtämään projektin New Orleansiin. Onhan sekin ranskalaisten perustama ja vahva musakaupunki.

Kerrot olevasi tutkimusmatkalla suomalaisiin klassikkolauluihin, kun käännät niitä ranskaksi. Mitä löysit?

Uusia näkökulmia löytyy etenkin silloin, kun ihmiset, joille kappaleet eivät ole ennestään tuttuja, saavat ne käsiinsä. Silloin esimerkiksi Leevi and the Leavingsin Poika nimeltä Päivi voi alkaa svengata tuuban ja banjon tahdissa. Tai miksipä J. Karjalaisen Oi mikä ihana ilta ei voisi soida 1920–30-luvun svingaavana jatsina?

Myös levytyksissä ”löytyi” kaikenlaista. Soittamisen lomassa muusikot innostuivat muun muassa kertomaan nauhalle lempireseptinsä, avaamaan kreoliranskan salaisuuksia ja tarinoimaan hugenottitaustastaan. Kaikkea tätä haluan jakaa yleisön kanssa.

Miten tällaisen projektin vetäminen näkyy sinussa: oletko silloin pingottunut viulunkieli läheisillesi?

Itse asiassa oman idean takana on helppo seistä, kun siitä on loputtoman innostunut. Lähes kaikki siihen liittyvä jännitys on hyvänlaatuista eikä se syö lähipiiriä.

Uuden levyn suunnittelun aloitin hyvissä ajoin, kun olin kiertueella edellisen käännöslevyni kanssa. Nuo livekontaktit ovat työn parasta antia: kun näen musiikin kolahtavan yleisöön ja saavan hymyn kasvoille.

Jos nyt palaisit Suomeen, mitkä kolme asiaa kotouttaisit täkäläiseen arkeen?

En mitään. Suomi on sellaisenaan selkeän sisukas Suomi, Ranska taas rämäpäisen runollinen Ranska.

Irina Björklund

Laulaja-näyttelijä syntyi 7.2.1973 Ruotsin Danderydissa. Asuu näyttelijäpuolisonsa Peter Franzénin ja Diego-pojan kanssa Etelä-Ranskassa.

Näytellyt mm. elokuvissa Levottomat, Rukajärventie, Minä ja Morrison. Näytteli George Clooneyn kanssa elokuvassa The American.

Uusi Ce soir tout peut arriver on Irinan viides albumi. Levylle on sovitettu esimerkiksi Jukka Pojan hitti Silkkii. Laulajan levy-yhtiö Suomessa on Kaiho Republic. Suomen-kiertue alkaa 18.11. Hämeenlinnasta.

Edellinen albumi La vie est une fête on myynyt Suomessa kultaa. Levy julkaistiin mm. Ranskassa, Espanjassa, Saksassa, Briteissä, USA:ssa ja Japanissa.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...