"Meillä on aina nautittu ruuasta, mutta siitä ei ole tehty numeroa. Itsellänikin on ollut aina aika terve suhtautuminen syömiseen", Vappu Pimiä sanoo. Kuva: Päivi Anita Ristell
"Meillä on aina nautittu ruuasta, mutta siitä ei ole tehty numeroa. Itsellänikin on ollut aina aika terve suhtautuminen syömiseen", Vappu Pimiä sanoo. Kuva: Päivi Anita Ristell

Ruokakirjailija-juontaja Vappu Pimiää korpeavat itseoppineet ruokagurut, joille kaikki normaali on yhtäkkiä pahasta.

Kun Vappu Pimiä oli pieni, hänen perheessään elettiin muutama vuosi lähinnä einesruuilla. Vapun isä Markku Pimiä työskenteli Saarioisella valmisruokien edustajana, rakensi perheelle taloa, ja vanhemmat maksoivat isoa pankkilainaa.

”Oltais varmaan kuoltu ilman niitä työsuhde-etuna saatuja valmislaatikoita”, Vappu muistelee äitinsä sanoneen. Mutta kun eineskaudesta selvittiin, perheen ruoka tulikin pitkälti luonnosta: metsästämällä, kalastamalla, sienestämällä ja marjastamalla. Vapun keittiömestari-isä innostui milloin mistäkin keittiöstä ja valmistustavasta, ja tartutti innostuksen myös tyttäreensä.

– Kotona oli aika erikoisia ruokia. Söimme esimerkiksi kesäkurpitsaa, josta kaverini eivät olleet kuulleetkaan, Vappu muistaa.

Suhtautuminen ruokaan polttoaineena on ihan kamalaa.

Isän kanssa keittiössä kasvanut Vappu oppi arvostamaan hyvä ruokaa, puhtaita raaka-aineita ja yhdessä syömistä. Nykyään Vappu juontaa tv:ssä ruokaohjelmaa ja on julkaissut kaksi omaa keittokirjaa. Kahden pienen lapsen työssä käyvänä äitinä elämä on välillä väsyttävää ja kiireistä, mutta ruoka ja siitä nauttiminen sitäkin tärkeämpää. Vapun mielestä avioeroja olisikin vähemmän, jos ihmiset söisivät yhdessä enemmän.

– Suhtautuminen ruokaan polttoaineena on ihan kamalaa. Yritän hakea arkeen pieniä iloja. Ruokaa pitää kuitenkin laittaa joka päivä. Miksei tehdä siitä nautintoa?

Vappua korpeavat myös tämän ajan puskista nousseet, itseoppineet ruokagurut.

–  Allergiat ymmärrän, mutta nämä ton-ton-dieetit ovat menneet aivan överiksi. Hieman huvittavaa, että ihmiset, jotka eivät vähän aikaa sitten välittäneet yhtään elintavoistaan, ovat yhtäkkiä ruokaprofeettoja. Viljat, sokeri ja maitotuotteet ovat muka pahinta ikinä.

”Ihmiset, jotka eivät vähän aikaa sitten välittäneet yhtään elintavoistaan, ovat yhtäkkiä ruokaprofeettoja.”

Vappu luottaa siihen, että parhaiten pärjää, kun syö mahdollisimman puhdasta ja prosessoimatonta, lähellä tuotettua ja kauden mukaista ruokaa. Hän uskoo, että suomalainen keho on tottunut erilaiseen ruokaan kuin vaikkapa etelä­eurooppalainen tai intialainen.

– Syön itsekin joskus chia-siemeniä, mutta onhan se hullua, että syödään jotain perulaisia gojimarjoja, vaikka olisi suomalaista mustikkaa metsät täynnä.

Miksi Vappu Pimiä seisoi itku kurkussa isänsä kotiovella? Kuinka Markku Pimiä hemmottelee tytärtään? Pitikö makkarakastiketta syöttää yhdeksänkuiselle lapsenlapselle? Lue koko juttu isän ja tyttären suhteesta ja kokkailuista Me Naisten numerosta 14/2016.

Vierailija

Intohimoinen kokkaaja Vappu Pimiä: ”Ton-ton-dieetit ovat menneet ihan överiksi”

Meillä syödään sekä suomalaisia mustikoita että perulaisia goji-marjoja. Kummastelen moista vastakkain asettelua. Eihän kukaan ihmettele esimerkiksi, jos syö italialaista pastaa sekä suomalaisia perunoita..! Mitä monipuolisempaa sen parempi. Valitsemme kuitenkin Vapun tapaan mieluummin kotimaista silloin kun se on mahdollista, vaikkapa kotimaista mustikkaa ulkomaalaisen sijaan. Tässä vastakkainasettelu lunastaa paikkansa.
Lue kommentti

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.