Beyoncé ja Coldplay esiintyvät 7. helmikuuta Super Bowlin väliajalla. Kuva: Reuters
Beyoncé ja Coldplay esiintyvät 7. helmikuuta Super Bowlin väliajalla. Kuva: Reuters

Hymn for the Weekend -musiikkivideota on syytetty intialaisen kulttuurin hyväksikäyttämisestä.

Beyoncén ja Coldplay-yhtyeen uusi musiikkivideo on herättänyt sosiaalisessa mediassa kiivaita reaktioita puolesta ja vastaan. Hymn for the Weekend -video on kuvattu osittain Intiassa.

Videota syytetään intialaisen kulttuurin piirteiden omimisesta ja varastamisesta. Eniten porua on aiheuttanut Beyoncén perinteinen intialainen asu.

Kohun yhteydessä käytetylle termille cultural appropriation ei ole vakiintunutta suomennosta. Yleensä sillä tarkoitetaan, että voimakkaampi kulttuuri hyväksikäyttää heikompaa. Eli musiikkivideon tapauksessa yhdysvaltalainen viihdetuote tahkoo rahaa intialaisella kulttuurilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Watch the Hymn For The Weekend video ft @beyonce and @sonamkapoor at YouTube.com/Coldplay now! #Coldplay

Kuva, jonka Coldplay (@coldplay) julkaisi

Tämä twiittaaja nostaa esille myös Coldplayn ja Rihannan pari vuotta sitten tekemän Princess of China -musiikkivideon, joka ammensi kiinalaisesta kulttuurista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni syyttää sosiaalisessa mediassa Hymn for the Weekend -videota stereotypioiden vahvistamisesta. Eräs twiittaaja huomauttaa, että Intia on muutakin kuin katulapsia ja eksoottisia naisia.

Kaikki eivät ymmärrä kohua, ja moni ihastelee videota.

– Video on kaunis, ja kappale on uskomaton. Uskon, että muiden bändien fanit loukkantuivat, koska tästä tulee valtava hitti. Intialaisena voin kertoa, ettei videossa ole mitään loukkavaa, eräs käyttäjä kommentoi YouTubessa.

Musiikkivideo on katsottu parin päivän aikana YouTubessa jo lähes kymmenen miljoonaa kertaa.

Mitä mieltä olet videosta? Kerro mielipiteesi kommenttikentässä!

Vierailija

Mielestäni video on mahtava, ja hienosti tehty. Minusta videolla näytetään muutakin kuin tanssivi katulapsia, jotka näyttävät olevan innoissaan kun ovat päässeet tanssimaan videolle. Video ei mielestäni loukkaa kulttuuria vaan tuo sitä esille ja samalla vähän näyttää intialaista maisemaa. Lienevätköhän loukkaantujst herkkä hipiäisiä, koska jos tuohon lähdetään niin kuka tahansa mistä kulttuurista tahansa voisi loukkaantua kenen tahansa musiikki videosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla