Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kiusoittelija, ilopilleri, ruikuttaja ja mietelausepankki. Onko sinulla Facebook-kavereinasi tyyppejä, joiden kanssa et halua viettää aikaa? Et ole ainoa.

Pidä ystävät lähellä ja viholliset vielä lähempänä, muistuttaa vanha sanonta. Sama homma pätee edelleen some-maailmassa. Uuden kyselytutkimuksen mukaan 68 prosentilla Facebookin käyttäjistä on kaverilistallaan ihmisiä, joista he eivät oikeasti pidä laisinkaan.

Tutkimuksessa selvisi, että ihmiset haluavat pitää inhokki-ihmisensä Facebook-kavereinaan lähinnä uteliaisuudesta. 69 prosenttia vastaajista yksinkertaisesti haluaa tietää, mitä toisen elämässä on meneillään. 31 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä vihamiehiään kavereinaan, koska heidän kauttaan pystyy urkkimaan jonkun kolmannen osapuolen elämää.

Vaikka suoranaisia vihollisia ei Facebookin kaverilistasta löytyisikään, yleensä siellä on ainakin yksi sellainen, jonka some-persoona ärsyttää. Jostain syystä niitäkin tyyppejä on kuitenkin seurattava.

Listasimme neljä Facebook-persoonallisuutta, joiden seuraaminen mietityttää aina tietyin väliajoin. Onko sinulla kavereinasi näitä kiehtovan rasittavia tyyppejä?

Kiusoittelija

Kiusoittelija on puolituttusi, jota näet kerran vuodessa ja silloinkin lähinnä moikkaatte toisianne. Hän useimmiten päivittelee ympäripyöreitä lausahduksia, jotka herättävät enemmän kysymyksiä kuin kertovat yhtään mitään.

Rutiinipäivitykseen hän kirjoittaa lauseen: ”Kylläpä taas oli päivä…” Sinä jäät sen luettuasi hämilläsi arvuuttelemaan, mitä kummaa on tapahtunut. Etäisten välien takia et kuitenkaan uskalla kysyä suoraan, mistä on kyse. Kyttäät päiväkausia hänen postauksiaan vastauksen toivossa.

Ilopilleri

Jos jollain on kaikki aina hyvin, netissä se korostuu entisestään. Tämä iloisuuden ruumiillistuma päättää kaikki postauksensa sanoihin: ”Elämä on pelkkää aurinkoa”.

Samaan aikaan kun kiroat oman elämäsi ukkospilviä, jollain kierolla tavalla haluat seurata tätä tyyppiä. Ehkä se johtuu siitä, että olet vain iloinen hänen puolestaan? Toinen vaihtoehto on se, että haluat nähdä sen päivän, jolloin kaikki ei ole enää pelkkää aurinkoa.

Ruikuttaja

Jotkut voivat kimpaantua mitä pienimmistäkin asioista, ja jotkut haluavat jakaa sen myös kaikille muille. Kyseessä on Facebookin ykkösvalittaja, joka saattaa jauhaa vaikka työpaikan huonoista valoista parin viikon verran.

Järkevänä ihmisenä olet todennäköisesti estänyt hänen päivitystensä näkymisen. Silloin tällöin kuitenkin kurkistat, josko tällä kertaa tilittämisenaihe olisi muuttunut.

Mietelausepankki

Netti on pullollaan joka tilanteeseen passeleita sananparsia, ja jotkut haluavat jakaa niitä tuttaviensa iloksi jatkuvasti. Useimmiten tyyppi päivittää näitä useamman kerran päivässä. Mietelauseiden lukeminen uudelleen ja uudelleen alkaa lopulta turhauttaa.

Joskus aforismi kuitenkin onnistuu sulostuttamaan päivääsi juuri oikealla tavalla, joten et raaski poistaa mietelausepankkia ystäviesi joukosta.

Lue myös:

"Mikset sä vastaa?" Näin poistat Facebookin ärsyttävän nähty-ilmoituksen

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Näin et ärsytä ketään Facebookissa

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.