Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Kiusoittelija, ilopilleri, ruikuttaja ja mietelausepankki. Onko sinulla Facebook-kavereinasi tyyppejä, joiden kanssa et halua viettää aikaa? Et ole ainoa.

Pidä ystävät lähellä ja viholliset vielä lähempänä, muistuttaa vanha sanonta. Sama homma pätee edelleen some-maailmassa. Uuden kyselytutkimuksen mukaan 68 prosentilla Facebookin käyttäjistä on kaverilistallaan ihmisiä, joista he eivät oikeasti pidä laisinkaan.

Tutkimuksessa selvisi, että ihmiset haluavat pitää inhokki-ihmisensä Facebook-kavereinaan lähinnä uteliaisuudesta. 69 prosenttia vastaajista yksinkertaisesti haluaa tietää, mitä toisen elämässä on meneillään. 31 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä vihamiehiään kavereinaan, koska heidän kauttaan pystyy urkkimaan jonkun kolmannen osapuolen elämää.

Vaikka suoranaisia vihollisia ei Facebookin kaverilistasta löytyisikään, yleensä siellä on ainakin yksi sellainen, jonka some-persoona ärsyttää. Jostain syystä niitäkin tyyppejä on kuitenkin seurattava.

Listasimme neljä Facebook-persoonallisuutta, joiden seuraaminen mietityttää aina tietyin väliajoin. Onko sinulla kavereinasi näitä kiehtovan rasittavia tyyppejä?

Kiusoittelija

Kiusoittelija on puolituttusi, jota näet kerran vuodessa ja silloinkin lähinnä moikkaatte toisianne. Hän useimmiten päivittelee ympäripyöreitä lausahduksia, jotka herättävät enemmän kysymyksiä kuin kertovat yhtään mitään.

Rutiinipäivitykseen hän kirjoittaa lauseen: ”Kylläpä taas oli päivä…” Sinä jäät sen luettuasi hämilläsi arvuuttelemaan, mitä kummaa on tapahtunut. Etäisten välien takia et kuitenkaan uskalla kysyä suoraan, mistä on kyse. Kyttäät päiväkausia hänen postauksiaan vastauksen toivossa.

Ilopilleri

Jos jollain on kaikki aina hyvin, netissä se korostuu entisestään. Tämä iloisuuden ruumiillistuma päättää kaikki postauksensa sanoihin: ”Elämä on pelkkää aurinkoa”.

Samaan aikaan kun kiroat oman elämäsi ukkospilviä, jollain kierolla tavalla haluat seurata tätä tyyppiä. Ehkä se johtuu siitä, että olet vain iloinen hänen puolestaan? Toinen vaihtoehto on se, että haluat nähdä sen päivän, jolloin kaikki ei ole enää pelkkää aurinkoa.

Ruikuttaja

Jotkut voivat kimpaantua mitä pienimmistäkin asioista, ja jotkut haluavat jakaa sen myös kaikille muille. Kyseessä on Facebookin ykkösvalittaja, joka saattaa jauhaa vaikka työpaikan huonoista valoista parin viikon verran.

Järkevänä ihmisenä olet todennäköisesti estänyt hänen päivitystensä näkymisen. Silloin tällöin kuitenkin kurkistat, josko tällä kertaa tilittämisenaihe olisi muuttunut.

Mietelausepankki

Netti on pullollaan joka tilanteeseen passeleita sananparsia, ja jotkut haluavat jakaa niitä tuttaviensa iloksi jatkuvasti. Useimmiten tyyppi päivittää näitä useamman kerran päivässä. Mietelauseiden lukeminen uudelleen ja uudelleen alkaa lopulta turhauttaa.

Joskus aforismi kuitenkin onnistuu sulostuttamaan päivääsi juuri oikealla tavalla, joten et raaski poistaa mietelausepankkia ystäviesi joukosta.

Lue myös:

"Mikset sä vastaa?" Näin poistat Facebookin ärsyttävän nähty-ilmoituksen

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Näin et ärsytä ketään Facebookissa

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Tilaajille
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen

Marjo Vilkko, 52, rakastui itseään 11 vuotta nuorempaan mieheen ja elää nyt avoimessa liitossa. Koska Marjo ei voi saada enää lapsia, hän antoi miehelleen luvan perustaa perheen toisen naisen kanssa.

Kun kirjailija Marjo Vilkko, 52, oli lapsi, hän ahmi tyttökirjoja ja haaveili rakkaudesta, joka olisi yhtä suuri kuin Vihervaaran Annan rakkaus Gilbertiä kohtaan.

Nuorena aikuisena hän kuunteli postpunkia, kieriskeli melodramaattisten sointukuvioiden syövereissä ja...