”Olen kiitollinen syövälle siitä, että se on näyttänyt minulle miten paljon ympärilläni on ihmisiä, jotka oikeasti välittävät”, Ilona Jyrkkänen iloitsee. Vierellä aviomies Juha Pelkonen.
”Olen kiitollinen syövälle siitä, että se on näyttänyt minulle miten paljon ympärilläni on ihmisiä, jotka oikeasti välittävät”, Ilona Jyrkkänen iloitsee. Vierellä aviomies Juha Pelkonen.

Ilona Jyrkkänen, 50, sairastui syöpään, josta ei pitänyt parantua. Hän ehti hyvästellä elämänsä kahdesti. Sitten tapahtui jotain.

Syksyn 2006 aikana Ilona Jyrkkäseltä katosi ruokahalu. Sitten alkoivat kovat vatsakivut. Tähystystutkimuksessa ei löydetty mitään hälyttävää, epäiltiin anoreksiaa. Vihdoin joulukuussa tuli diagnoosi. Ilona muistaa lääkärin sanat tarkasti:

– Hän sanoi: Sinulla on vatsasyöpä, emmekä tiedä, voidaanko sinua pelastaa, Ilona kertaa.

– Ensimmäinen ajatukseni oli hätä lapsista. Mitä heille tapahtuisi? Miten he pärjäisivät ilman minua? Soitin heti Helsingissä asuvalle ex-miehelleni, lasteni isälle. Hän hyppäsi siltä seisomalta autoon, tuli luoksemme ja otti lapset vastuulleen.

Ilona leikattiin kiireellisesti Joensuussa. Koko vatsalaukku poistettiin ja ruokatorvi yhdistettiin suoraan ohutsuoleen. Sytostaatti- ja sädehoidot olivat rankat, ja Ilonan oli opeteltava syömään uudella tavalla.

Leikkauksen jälkeen Ilona ajatteli kuolemaa päivittäin. Ajatus siitä ei tuntunut pahalta, mutta sen jatkuva läsnäolo oli uuvuttavaa.

– Kuolema oli kuin hyrrä, joka pyöri ympärilläni. Tunsin sen koko ajan olevan hyvin lähellä. Ajatus kuolemasta ei silti pelottanut, sillä minua kiinnosti ihan älyttömästi se, mitä elämän toisella puolella odotti.

Ilona järjesteli käytännon asioita kuolemansa varalta, koska ei halunnut, että ne kaatuisivat lasten harteille.

Syöpä uusiutui vuonna 2009. Ilona joutui taas suureen leikkaukseen, jossa häneltä poistettiin kohtu ja munasarjat. Toivoa selviytymisestä ei annettu.

Hän siis kuolisi pian.

Mitä tapahtui?

Mutta nyt Ilona, 50, kuitenkin istuu kahvilassa aviomiehensä Juha Pelkosen, 55, kanssa. Ilona näyttää terveeltä ja elinvoimaiselta.

Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Ilona alkoi toisen leikkauksen jälkeen voida paremmin. Hänen painonsa alkoi nousta ja olo tervehtyä. Kesällä 2010 syöpää ei enää löytynyt.

– Olen itsekin miettinyt, miksi olen vielä elossa. Uskon, että ainakin yksi syy siihen on nykyinen avioliittoni Juhan kanssa. Tällä liitolla on jokin tarkoitus, Ilona pohtii.

Toipuessaan Ilonan täytyi luopua kuolemasta, ja se ei yllättäen ollutkaan helppoa.

– Ensin petyin, kun en kuollutkaan. Olin ajatellut asiaa päivittäin ja hyväksynyt sen, että tämä oli tässä. Kuolema oli pitkään niin iso osa elämääni, että siitä tuli minulle vähän kuin kaveri.

– Minua ärsytti, etten saanutkaan heti tietää, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu.

Ilona on yksi Ylen Viimeiset sanani -dokumenttisarjassa mukana olleista kuolemansairaista ihmisistä, joiden viimeisiä hetkiä oli tarkoitus seurata ohjelmassa kuolemaan asti. Ohjelma esitettiin viime vuonna, kun muut siihen osallistujat olivat menehtyneet.

Ilonan jaksolle kuvattiin uudenlainen loppu.

Lue Ilonan koko tarina Me Naisista 51–52/2014.

Lue myös:

Miltä tuntuu, kun tietää kuolevansa kohta?

Aivosyöpään sairastunut nuori nainen päätti itse kuolinpäivänsä

Äärikikka laiskottelijoille: Merkitse kalenteriin kuolinpäiväsi

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

avot on vaikeet iahan kamlan v...

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

TTK kirjoitti: Ihmeellistä valittamista. Eiköhän ole itse lapsienhankinnastaan päättänyt, vai vahinkojako ovat olleet. Jos näin, niin kannattaa varata aika valistukseen. Tuo on niin totta tekee itsestään martyyrin aina sama laulu mie mie ja mie ..väsyä valittaa silti tunkee joka ohjelman TTK..ssakin varmaan kertoo univajeestaan:)?Mein mummo lähti evakkoon paukkupakkaseen karjavaunussa kolmen allle kolmevuotiaan kanssa nuorin 2.kk ikinä en kuullut hänen valittavan tai vaikertavan asiasta...
Lue kommentti
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.