Muusikko Ilkka Alangon elämänfilosofia on, että asiat menevät kuten menevät. Lapsetkin hankittiin, kun vaimo ehdotti "Mitä jos?".

4 ruusua

Neljä Ruusua on ollut tauolla kolme vuotta, mutta minulla on hyvät fiilikset bändistä ja bändikavereistani. 25 vuotta samojen tyyppien kanssa on ollut yllättävän kivutonta. Jokaisella on omat tonttinsa emmekä ole astuneet toistemme varpaille. Olemme olleet frendejä lapsesta asti – ja  vieläkin. Hienoa, että kaikki ovat hengissä ja voivat hyvin.

3 sisarusta

Minulla on kolme sisarusta, olemme kaikki muusikoita. Satu on viulisti, Petri huilisti ja Ismo Hassisen Koneestakin tuttu laulaja. Lapsuudessani Ismo joutui usein vahtimaan minua, joten hän otti minut mukaansa treenikämpälleen. Oli jännää ja siistiä kuunnella heidän soittoaan, ja muistan vieläkin putkivahvistimien tuoksun kellarissa. Silloin syntyi kipinä, että minäkin haluan tehdä tätä. Hassisen Kone on mielettömän hieno bändi ja olen aina digannut heidän musiikkiaan. En ole kuitenkaan ikinä ajatellut, että haluaisin olla samanlainen persoona kuin Ismo. Nykyään annamme toisillemme palautetta aika rakentavassa hengessä.

3 korviketta

Juon kofeiinitonta kahvia ja poltan nikotiinitonta vesipiipputupakkaa. En syö lihaa, joten vedän soijanakkeja ja soijapihvejä. Joskus suutuspäissäni olen kokeillut alkoholitonta olutta, mutta se ei ollut minun juttuni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1000 keikkaa

Olemme aina pyrkineet siihen, ettemme koskaan heittäisi tavallista keikkaa. Jollei muuten, niin ainakin isot kamat, screen ja hirmuinen valoshow pitää olla. On ollut yhteisiä esityksiä sinfoniaorkesterin kanssa ja tanssishow, jossa oli mukana yhdeksän tanssijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jossain vaiheessa kyllästyimme Juppihippipunkkariin emmekä soittaneet sitä vuosiin. Meillä ei ole kappaletta, jonka olisimme vetäneet joka kerta, emme halunneet sellaista itsestäänselvyyttä. Olemme soittaneet, mikä itseä on huvittanut. Aktiiviselta keikkaelämältä sain ikuisen ystävän, tinnituksen. En pysty nukahtamaan ilman, että televisio on päällä. Tinnituksen kanssa pystyy kuitenkin elämään, eikä omani ole ihan pahimmasta päästä. Kun alan kuulla päässäni muita erikoisia ääniä, voin olla enemmän huolissani.

2 käännekohtaa

Ensimmäinen elämäni käännekohta tapahtui 16-vuotiaana. Kriisien kautta opin ymmärtämään muita ja heidän vaikeuksiaan. Siihen asti olin kulkenut pienessä maailmassani laput silmillä. Henkinen kasvu ei tapahtunut yhdessä yössä eikä yhdessä vuodessakaan, mutta ilman sitä en olisi läheskään yhtä kokonainen kuin olen nyt. Olisin paljon mulkumpi, tyhmempi ja kokemattomampi. Toinen käännekohta oli ensimmäisen lapseni syntymä 2005. Elämääni tuli jotain sellaista, mitä en tiennyt olevan olemassakaan. Rakkaudelle löytyi aivan uusi taso.

2 tärkeää naista

Äitini ja vaimoni ovat molemmat fiksuja ja ihania ihmisiä. Äitini Anna-Liisa on äidinkielen lehtori, joka väitteli tohtoriksi vielä ennen eläkkeelle jäämistään. Olen usein soittanut äidille oikeinkirjoituksesta ja tarkistuttanut tekstejäni. Vaimoni Tessan tapasin Virossa 18 vuotta sitten, menimme siellä myös kihloihin ja naimisiin. Rakastuneena yritän peitellä tunteitani parhaani mukaan. Se ei ole kauhean hyvä piirre.

2 lasta

Eelis on peruspikkujätkä: koheltaa ja on välillä tosi villi ja hankala. Ines taas on niin tyttö kuin olla ja voi. Hän haluaa jatkuvasti olla ballerinamekossaan, katsella prinsessaleffoja ja hyysätä nukkejaan. Molemmat ovat kuitenkin innoissaan musiikista, he laulavat, tanssivat ja soittavat. Heillä on valtava halu esiintyä: tuolit pistetään riviin ja kaikkien on istuttava kuuntelemaan heidän esityksiään. Lapset myös listaavat Neljän Ruusun kärkibiisejä, viimeksi Öisellä rannalla oli paras. Isänä koetan olla sellainen, että lapset tykkäisivät minusta. On tärkeää, että saan olla heidän kanssaan mahdollisimman paljon.

87 aurinkolasiparia

Minulla on laatikollinen aurinkolaseja mutta vain parit vähän
arvokkaammat. Niitä hajoaa ja häviää jatkuvasti. Mitä isommat sen paremmat. Neljän Ruusun aikoina käytin aurinkolaseja niin keikoilla kuin kuvauksissa, mutta nyt ne ovat jääneet. Uskon kuitenkin, että vielä tulee kausi, kun käytän niitä taas. Aurinkolasit ovat minulle läheinen asia, ja niitä pitää olla aina käden ulottuvilla. Oloni on epätäydellinen ja orpo ilman niitä.

0 tavoitetta

Minulla ei koskaan ole ollut selkeää tavoitetta. Luotan siihen, että elämä rakentuu itsestään ja asiat menevät kuten menevät. Vituiksihan ne menevät kuitenkin ja jos eivät, niin sitten sitä yllättyy positiivisesti. Alussa toivoin, että pääsisimme keikoille ja levyttämään, mutta en koskaan ajatellut, että minun pitäisi elättää itseni musiikilla. Lapsetkaan eivät olleet varsinainen tavoite. Vaimo vain ehdotteli, että mitäs jos?

Nyt toivon pysyväni hengissä, suurin piirtein terveenä ja että lapsetkin pysyisivät terveinä ja perhe kelkassa mukana. Työrintamalla toivon luovuutta ja sitä, että saan ensi vuonna luotua jotain, mistä jaksaisin olla innoissani.

Ilkka Alanko

  • Vuonna 1969 Joensuussa syntynyt laulaja ja sanoittaja. Asuu Nurmijärvellä ja Tallinnassa vaimonsa Tessan ja lastensa Eeliksen (2005) ja Ineksen (2008) kanssa. Perheeseen kuuluu kaksi koiraa, kissa, hevonen, poni, rapuja ja ruutanoita.
  • Perusti Neljä Ruusua vuonna 1982 kitaristi Petteri ”Kode” Koistisen, basisti Jari ”Lade” Laakkosen ja rumpali Kari ”Kämy” Kämäräisen kanssa. Yhtye jäi määrittelemättömälle tauolle 2007.
  • Julkaissut kaksi soolo­albumia, Elektra ja Ruusuja.
Sisältö jatkuu mainoksen alla