Me Naisissa vuonna 2005: Korsettia käyttävä feministi. Arvostelee ulkonäkökeskeisyyttä, mutta ei poistu kotoa ilman vahvaa meikkiä. Sairastui bulimiaan liian huomion vuoksi, mutta vähät välittää tuijotuksesta. Kirjailija Sofi Oksasen elämästä jokaiselle ristiriidalle löytyy selitys.

Kuva Andreas Janett

"Olen virolaisen äidin ja suomalaisen isän ainoa lapsi, mutta en ole koskaan kaivannut sisaruksia. Päinvastoin – yksin sain vanhemmiltani enemmän aikaa ja huomiota. En koskaan joutunut jakamaan mitään kenenkään kanssa. Ja jos läheisiäni on uskominen, se näkyy minussa tänä päivänäkin.

Olin ja olen edelleen läheinen äidin kanssa, ja virolaiseen tapaan höpötämme keskenämme ties mistä. Isäni taas ei ole kovin puhelias, siinä mielessä oikein perussuomalainen mies.

Vanhempieni elämänkatsomukset ovat olleet aina kaukana omistani ja siitä on nuorempana seurannut riitoja. Vanhempana en ole enää yrittänyt muuttaa heitä – enkä pitäisi sitä enää oikeanakaan. Me olemme aina eläneet täysin erilaisissa maailmoissa.

Eihän kaikista voi tulla kirjailijoita?

Olin lapsena onnellinen, kun soitin pianoa tai kirjoitin. Tai kun ystävien kanssa sattui jotain hauskaa. Minulla oli Jyväskylässä kolme neljä läheistä ystävää, joiden kanssa tunsin oloni turvalliseksi.

Isomman kakaralauman keskellä ahdistuin. En ole koskaan ollut laumaeläin, joten koulu oli minusta epämiellyttävää. Siellä lässytettiin liikaa ja yritettiin tasapäistää kaikki, saada etenemään samassa tahdissa. Sen takia lintsasin paljon. Minulla oli kuitenkin hyvä kielipää ja muisti, joten pärjäsin hyvin.

Halusin pienestä asti kirjailijaksi, mutta en koskaan pitänyt sitä kovin realistisena haaveena. Muistan, että Kultapossukerhon lehdessä oli listattu koululaisten unelmatyöt. Jostain syystä listan ensimmäisenä oli kirjailija, ja ihmettelin, miten meistä kaikista muka voisi tulla kirjoittajia. Kuka tekisi kaiken muun?

Olin hyvin varhaiskypsä ja venähdin 163-senttiseksi jo viidennellä luokalla. Olin luokan pisin ja isoin tyttö iässä, jolloin kukaan ei halua erottua muista. Lisäksi minulle kasvoi luokan ensimmäisenä rinnat.

Yläasteikäisten suhtautuminen seksuaalisuuteen on muutenkin keskenkasvuista, joten sain pojilta kohtuuttomasti huomiota. Ei-toivottu huomio tuntui kauhealta iässä, jolloin olin vielä henkisesti lapsi.

Ehkä pelkäsin myös kasvavani loputtomiin.

En hakannut poikia, vaan kohdistin vihan itseeni – niinhän tytöt yleensä tekevät. Siitä alkoi bulimiani. Olin laihdutuksen suhteen määrätietoinen: luin siitä kaiken kirjallisuuden minkä löysin ja opettelin kaloritaulukot ulkoa desimaalilleen. Ahmin ja oksensin melkein tieteellisellä tarkkuudella.

Kuten monet muutkin bulimikot, olin äärettömän hyvä salaamaan sairauteni. Kukaan lähipiirissäni ei huomannut mitään kummallista.

Kaupungin yksinäinen gootti

Ala-asteella aloin pukeutua mustaan. Sain niihin aikoihin ensimmäisen Kiss-levyni, ja siitä se lähti.

Kavereillani oli vanhempia sisaruksia, joiden ansiosta heillä oli hyvä tuntuma popkulttuuriin ja siihen, mikä oli in ja mikä out. Minulla ei, joten ihastuin punkkiin ja heviin, niin epämuodikasta kuin se olikin. Metallica, Megadeth, Mötley Crue...Hanoi Rocks oli vanhempien puuhaa, joten meille nuoremmille jäi jäljelle vain hevaripuoli.

Äitini ei kommentoinut uutta tyyliäni mitenkään vaan antoi minun laittaa päälleni mitä lystäsin.

Olin Jyväskylässä mustissani aikamoisessa paitsiossa. Siellä ei 1980-luvulla ollut goottiryhmittymää, tai ainakaan minä en sitä löytänyt. En pitänyt Jyväskylästä ollenkaan. Se oli ahdasmielinen pikkukaupunki, jossa parasta oli Helsinkiin vievä tie.

Siksi koulunkäyntini oli päämäärätietoista, pois pääsemiseen tähtäävää. Halusin Kallion taidelukioon, mutta vanhempani eivät päästäneet minua siinä iässä kauas kotoa Helsinkiin. Menin urheilulukioon vain siksi, että siellä sain tenttiä suuren osan kursseista. Itse liikuntaa inhosin.

Kun pääsin Helsingin yliopistoon lukemaan yleistä kirjallisuutta, tunsin heti olevani kotona. Täällä oli happea, tilaa ja monenlaisia ihmisiä. Helsingissä tuntui siltä kuin pitkä odotus olisi päättynyt. Elämä oli vihdoin nyt, eikä sitten kun.

Bulimia vaihtuu paniikkihäiriöön

Kirjallisuuden opiskelu oli kuitenkin epätyydyttävää ja turhauttavaa. Halusin edelleen kirjailijaksi, mutta sitä ei yliopistolla kannattanut toitottaa. Yleinen asenne oli, että olimme siellä opiskelemassa suuria klassikoita – ei kai joukossamme vaan ollut ketään, joka kuvitteli itse voivansa kirjoittaa?

Kun pääsin Teatterikorkeakouluun opiskelemaan dramaturgiaa, vapauduin. Teatterikoulussa ei uskottu auktoriteetteihin, ja oppilaille annettiin vastuuta. Nuo opinnot selkeyttivät mieltäni ja auttoivat tajuamaan, että minulla oli sittenkin lupa kirjoittaa.

Suurin tekijä bulimiasta parantumisessani oli se, että vapauduin auktoriteeteista. Pääsin oikeaan paikkaan asumaan, ja aloin elää itseni näköistä elämää. Aloin kirjoittaa syömishäiriöistä,
seksuaalisuudesta, suomalaisten ja virolaisten suhteesta. Stalinin lehmät -kirja vei lopulta kaksi vuotta.

Kirjoitan yleensä asioista, joita olen kokenut omassa elämässäni. Viimeksi olen saanut valmiiksi kirjan, jossa käsittelen paniikkihäiriötä. Olen seurustellut usean paniikkihäiriöisen kanssa, ja ystävieni joukossa on paniikkihäiriöstä kärsiviä.

Baby Janessa paniikkihäiriö invalidisoi toisen päähenkilöistä niin pahasti, että hän turvautuu päihteisiin ja sekaantuu seksikauppaan. Paniikkihäiriöistä ei ole aikaisemmin kirjoitettu paljonkaan.

Elämäntapana fetisismi

Lapsena vietin paljon aikaa Neuvostoliitossa ja Virossa, ja herätin siellä länsimaalaisena paljon huomiota. Huomio, jota saan ulkonäköni takia nyt, ei häiritse minua – minua on elämäni aikana tuijotettu niin paljon, ettei nykytilanne tunnu oikein missään.

Nuorempana negatiiviset reaktiot, huutelu tai aggressiivisuus, tuntuivat ahdistavilta. Nyt koen, että näytän siltä miltä olen aina halunnutkin. En oikeastaan lähde kotoa ilman meikkiä. Minulle meikki on kuin vaatteet: jos puen, meikkaan. Meikkaaminen on sitä paitsi hyvin meditatiivista. Se on tyhjä hetki, jolloin ei tarvitse miettiä töitä tai ihmissuhteita. Sellaiset hetket ovat elämässäni harvinaisia.

Goottilaisuus on alakulttuuri, joka sallii hyvin erilaisia ihmisiä, elämänmuotoja ja seksuaalisia identiteettejä. Se on vapauttavaa. Goottilaisuuteen liittyy usein fetisistinen estetiikka. Itse pidän erityisesti asioista, jotka rajoittavat ruumiillista liikkuvuutta – korseteista, korkokengistä ja nyörisaappaista. Pienenä leikin prinsessaleikkejä juuri korsettien takia.

Käytän korsetteja usein. Miksi – yksinkertaisesti ilmaistuna koska ne ovat kauniita ja kivoja. Mutta myös siksi, että minulle korsetti symboloi naisen valtaa. Korsetilla on monia merkityksiä, esimerkiksi sadomasokismissa se voi olla sekä alistetun että alistajan vaate. Siinä mielessä se on harvinainen feminiininen asuste.

Tutkija Valerie Steelen mielestä korsetti ei ole kadonnut nykymaailmasta mihinkään. Siitä on vaan tullut näkymätön, lihaskorsetti. Urheilijoita lukuun ottamatta kenelläkään ei ole luonnostaan pyykkilautavatsaa, mutta silti on tarkoitus käyttäytyä kuin se olisi jotenkin selviö: "Kyllä tämä on luonnostaan tällainen, vaikka käynkin kymmenen kertaa päivässä punttisalilla".

Ihmiset kuluttavat tunteja ulkomuotoonsa näyttääkseen "luonnonkauniilta". Minusta sellainen pseudoluonnollisuus
on rankka vankila.

Yhteiskunnan arvot ovat vinksallaan, ja ihmettelen usein, miten tällaisessa maailmassa kukaan kykenee kasvattamaan henkisesti terveen lapsen.

Ahdistava paine aikuistua

Haluan lapsia, mutta tällä hetkellä en pidä sitä ajankohtaisena asiana. Ennen lastensaantia haluan tehdä vielä monia asioita, kuten matkustella, ja on pakko pitää mielessä, ettei vauvan kanssa voi spontaanisti lähteä maailmalle.

Haluaisin lähteä Siperiaan, sillä siellä on maailman suurimmat keskitysleirit, jotka ovat häviämässä. Haluan nähdä ne vielä kun se on mahdollista.

Teen työtä kotona, joten työ pyörii paljon mielessäni. Minulle tärkeä nollauskeino on käydä ulkona, klubeilla ja baareissa.

Minulla on aika vähän heteroystäviä. Ystäväni ovat eri aloilta, mutta kaikki ovat jollain tavalla kiinnostuneita taiteesta ja samanlaisesta musiikista. Itse olen biseksuaali. Olen nyt vuoden
verran seurustellut miehen kanssa, joka työskentelee it-alalla.

Olen aina kokenut heteronormatiivisen maailman ja siihen liittyvät paineet "asettua aloilleen" ahdistavana, ja olen tietoisesti taistellut noista oletuksista eroon. En usko, että tulevaisuudessa löydän itseni tilanteesta jossa kaikki kaverini ovat naimisissa, hankkineet lapsia ja muuttaneet lähiöön. Ja se tuntuu hyvin vapauttavalta."

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.