Iina Kuustonen esittää sairaanhoitajaa dramatiikkaa ja mustaa huumoria tihkuvassa sairaalasarjassa Syke, joka pyörähtää ruutuun TV2:lla lokakuun lopussa. Kuva: Jouni Harala
Iina Kuustonen esittää sairaanhoitajaa dramatiikkaa ja mustaa huumoria tihkuvassa sairaalasarjassa Syke, joka pyörähtää ruutuun TV2:lla lokakuun lopussa. Kuva: Jouni Harala

Uudessa Syke-sairaalasarjassa nähtävä Iina Kuustonen seurasi rooliaan varten sydänleikkauksia ja opetteli tipan laittamista. – Itse olen rasittava potilas.

Näyttelijä Iina Kuustonen esittää sairaanhoitajaa Ylen syksyn suursatsauksessa, Syke-sairaalasarjassa. Tapahtumat sijoittuvat keskussairaalan traumaosastolle, jossa rytmi on kiihkeä. Hengenvaarassa olevia potilaita kiidätetään leikkaukseen milloin ambulanssilla, milloin helikopterilla.

Iina kertoo, että näyttelijät perehtyivät ennen kuvauksia lääkäreiden ja hoitajien työhön.

– Saimme hyvän koulutuksen, pääsimme esimerkiksi katsomaan leikkauksia. Seurasin kymmeniä eri operaatioita, kuten sydän- ja maksaleikkauksia. Veren ja sisäelinten näkeminen ei tehnyt ihme kyllä pahaa. Suhtauduin tilanteisiin ammattimaisesti ja otin ne opin kannalta.

Iina sanoo arvostuksensa alan ammattilaisia kohtaan kasvaneen entisestään.

– Suu loksahti auki, kun ihmisen rintakehä avattiin ensimmäistä kertaa. Se oli niin epätodellista ja kiinnostavaa. Lääkäreiden ammattitaito on käsittämätöntä. On hienoa asua Suomessa, jossa terveydenhuolto on huippuluokkaa.

Näyttelijät treenasivat myös verikokeiden ottamista, tipan laittamista ja elvyttämistä.

– Voisin alkaa pitää vastaanottoa kotikulmillani. Että tervetuloa vaan potilaaksi, Iina vitsailee.

Hoivavietti jäi päälle

Iina kertoo uppoutuneensa rooliinsa niin, että kävi kuvaustauoilla huolehtimassa, että potilaita esittävillä avustajilla on kaikki hyvin.

– Hoivavietti jäi päälle! Kävin silittelemässä ihmisiä ja katsomassa, että he ovat kunnossa. Kysyin jopa kollegaltani Facebookissa, että kuinka hän voi. Minulla oli kovat luulot itsestäni, hän nauraa.

Iinan roolihahmo, yksinhuoltaja Iiris on kova tyyppi. Hän on tienannut opiskelurahoja prostituutiolla ja menneisyydestä eroon pyristely osoittautuu luultua vaikeammaksi.

– Iiris on rakentanut itselleen suojakuoren. Jouduin pitämään kovaa roolia yllä. Kävin selittämässä tauoilla, miksi en ole empaattinen. Eräs vanhempi miesnäyttelijä sanoikin, että hyvä kun kerroit, sillä hän oli saanut minusta kylmän kuvan.

Iina hurahti niin sairaalamaailmaan, ettei osaa asettautua entisenlaiseen potilaan asemaan.

– Olen rasittava potilas. Tarkkailen kaikkea. Jouduin kuvausten aikana yhteen leikkaukseen ja taistelin kaikin voimin nukutusta vastaan. Halusin nähdä viimeiseen asti, mitä henkilökunta tekee, hän virnistää.

”En haikaile Putoukseen”

Iina on tuttu huippusuositusta Putouksesta, jossa hän ehti olla mukana neljä kautta. Ohjelman uudet jaksot alkavat lauantaina MTV3:lla. Kuudennen tuotantokauden myötä näyttelijäkaarti meni uusiksi.

– Teimme joukkopäätöksen, että kaikki lähtevät. On siistiä, että Putousta tehdään kokonaan tuoreella porukalla. He saavat tehdä asiat omalla tavallaan ja räjäyttää pankin, Iina toteaa.

Hän aikoo seurata ohjelmaa kotisohvalta.

– Tsemppaan kaikkia näyttelijöitä tasapuolisesti. Mukana on hyviä ystäviäni: opiskelukavereita tai kollegoja, joiden kanssa olen tehnyt töitä. Kaikki ovat superlahjakkaita.

Iina vakuuttaa, ettei haikaile ohjelman perään.

– Olen sellainen ihminen, etten kadu mitään. Nyt on uusien juttujen aika.

Iinan pitää kiireisenä Espoon kaupunginteatterin intohimoinen rakkausmusikaali Kojoottikuu. Vastanäyttelijänä on Mikko Leppilampi.

– Suorien Putous-lähetysten painetta ei ole, mutta syksyni ei ole yhtään helpompi. Rooli Kojoottikuussa on vaativa ja raskas. Laulan ja olen lavalla koko kahden tunnin ajan.

Lue myös:

Seiska: Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman avoliittoon

Iina Kuustonen: "Olen kääntänyt yksinäisyyteni voimaksi"

Näyttelijäsiskokset Iina ja Minka Kuustonen: "Välillämme ei ole koskaan ollut kateutta"

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eron myötä juontaja Tuija Pehkonen oppi matkustamaan yksin.

Tuija Pehkonen palasi vähän aikaa sitten Australiasta, jossa hän reissasi yksin viiden viikon ajan. Juontaja on opetellut lomailemaan viime vuosina tietoisesti yksin.

– Ei ole maailman helpoin prosessi opetella olemaan yksin. Erosin vuonna 2013 vähän alle kolmekymppisenä. Olin elänyt parisuhteessa, jäin yksin ja tuntui kuin puolet minusta olisi repäisty irti. Tein sinä vuonna ensimmäisen matkani yksin Kap Verdelle ja selvisin siitä.

Yksinreissaamisesta haaveilevia hän vinkkaa vain varaamaan rohkeasti matkan. Tai aloittamaan reissaaminen ensin muutaman päivän matkoista kotimaassa.

– Kap Verden reissu oli valmismatka ja mahdollisimman turvallisesti suunniteltu. Minulle suurin nautinto oli itseni voittaminen ja se, että pystyin tekemään reissun yksin. En todellakaan nauttinut lomasta samalla tavalla kuin Australian-matkasta.

”Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä.”

Juontaja varasi Australian matkan loppuvuodesta keskellä työputkea.

– Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä. Olen herkkä ja tottakai kiire vaikuttaa siihen, että nukun ja syön huonosti. Lopulta tulen kipeäksi. Saan jatkuvasti tavata työssäni kiinnostavia ihmisiä ja olla heidän tarinoiden kanssa tekemisissä, mutta vastapainoksi tarvitsen sitä, että olen rauhassa omissa oloissa ja yksin.

Kaikesta selviää

Moni vinkkasi Tuijalle ennen matkalle lähtöä, että australialaisiin on helppo tutustua.

– Jos olisin kaivannut seuraa matkalla, olisin pyytänyt mukaani jonkun läheiseni. Minulle oli nimenomaan helppoa olla menemättä matkalla juttelemaan. Puhuin lähinnä kaupan kassalle ja kun tilasin ravintolassa ruokaa.

”Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa.”

Yksin reissatessa Tuija on huomannut, että kaikesta selviää ja se nostaa itsevarmuutta.

– Ihmiset joka paikassa lopulta aika samanlaisia. Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa. Siinä hiomaa, että kaikesta selviää.

Reissun jälkeen Tuija on puhkunut työintoa. Hän kuvaa parhaillaan Kenen kotona  -ohjelmaa, vetää omaa haastatteluohjelmaa YLE:llä, kirjoittaa blogia ja tekee juontokeikkoja.

Tuija myöntää, että yrittäjälle lomien pitäminen mietityttää aina taloudellisesti.

– Mietin, että entä jos loman aikana tulee joku sairaan hyvä työjuttu. Yrittäjänä alkaa myös helposti laskemaan, mitä otan takkiin tässä. Nyt tunnen, miten hyvää teki olla yksin ja omissa oloissa. Sain kierrokset alas, mikä kaiken keskellä on nykyään vaikeaa.

– Ajattelen, että jos voin olla viisi viikkoa itsekseni reissussa, selviän sen jälkeen itse mistä vain, Tuija kertoi Breyers-proteiinijäätelöiden lanseerauksessa.

Matkaileva

Tuija Pehkonen on opetellut reissaamaan yksin: ”Eron jälkeen tein ensimmäisen matkani yksin ja selvisin siitä”

Olen matkaillut yksin yli 30 vuoden ajan. Ei mitään ongelmia, voi vapaasti valita paikkansa missä käy ja mitä tekee. Riippuen tosin maasta ja kulttuurista. Mutta seurakin on kivasta toisinaan! Ja kaikkia juttuja ei ole kiva tehdä yksin, se on tosiasia, kuten esimerkiksi mennä ravintolaan syömään, - se on paljon hauskempaa porukassa.
Lue kommentti