Iina tunnetaan pedanttina työntekijänä. Syke-sarjaan hän valmistautui seuraamalla leikkauksia ja lyöttäytymällä ambulanssin kyytiin päiväksi. ”Kokemus oli vaikuttava, tunnen kunnioitusta ammattilaisia kohtaan.”
Iina tunnetaan pedanttina työntekijänä. Syke-sarjaan hän valmistautui seuraamalla leikkauksia ja lyöttäytymällä ambulanssin kyytiin päiväksi. ”Kokemus oli vaikuttava, tunnen kunnioitusta ammattilaisia kohtaan.”

Suomen ykkösnäyttelijöihin noussut Iina Kuustonen nauttii Kingissä luottamuksen ilmapiiristä. Vastapainona työkiireille hän keskittyy joogaan, kutomiseen ja ihmisoikeustyöhön. – Ilman sitä potisin huonoa omaatuntoa hyväosaisuudestani, Iina sanoo.

Komediashow Kingi lähestyy puoliväliään. Sarjaa tehdään samoissa tiloissa ja yhtä tiukalla aikataululla kuin Putousta.

Iina Kuustoselle, 30, tärkeä syy pysytellä mukana tutussa ryhmässä ovat olleet työkaverit. Hänestä porukassa vallitsee erityinen luottamuksen henki.

– Luottamus näkyy esimerkiksi siinä, että aina uuden kauden alussa on kaoottinen fiilis, mutta jokainen tietää, että lähetykseen mennessä homma toimii. Siksi paineen keskelläkin voi edetä luottavaisin mielin.

Paineen lisäksi näyttelijöiden on siedettävä myös kiirettä. Alussa Kingiä treenattiin neljänä päivänä viikossa aamukahdeksasta iltakymmeneen, ja siihen muut työt päälle. Joulukuussa Iina vietti kotonaan yhden vapaapäivän.

– Saan voimaa joogasta. Se on henkireikäni, hetki yksin ajatuksieni kanssa. Harrastukseni ovat aika marttakerhoa, niin kuin kutominen, tai meditatiivisia, kuten sukeltaminen ja juokseminen. Työhöni kuuluu niin paljon adrenaliinikuohuja, että vapaa-ajan lajeista haen vain rauhantunnetta.

Huipulle ilman suunnitelmia

Iina teki näyttelijäntöitä jo opiskeluaikoinaan, mutta nyt, vain neljä vuotta valmistumisestaan, hän on jo maan tunnetuimpia ja halutuimpia näyttelijöitä. Hän kiistää rakentaneensa suunnitelmallista uraa.

Merkittävä tekijä suosiossa ja tunnettuudessa on ollut televisio. Telkkarin mahti huvittaakin.

– Jos näyttelijä ei ole hetkeen ollut televisiossa, helposti ajatellaan, että eihän se tee mitään. Vaikka samaan aikaan hän näyttelisi teatterissa tai filmaisi leffaa.

Ennen pääsyään Teatterikorkeakouluun Iina pyrki opiskelemaan kehitysmaatutkimusta. Muusikko Mikko Kuustosen lapsena hän oli läheltä seurannut julkisuutta ja ajatteli, ettei se kuuluisi hänen aikuisarkeensa. Sitä varjoa Iina kantoi pitkään: vielä muutama vuosi sitten hän esimerkiksi toivoi haastatteluissaan, ettei isästä kirjotettaisi.

Nykyään ote on siinä kohtaa jo rennompi, mutta esimerkiksi kihlaustaan muusikko Sebastian Rejmanin kanssa Iina ei halua kommentoida. Onnittelut hän ottaa vastaan iloisena ja kantaa ylpeänä kaunista timanttisormustaan, mutta loput hän haluaa pitää itsellään.

– En ole koskaan fanittanut ketään. Siksi tuntuu vaikealta ymmärtää, miksi joku alkaa kirkua nähdessään toisen ihmisen, Iina aloittaa.

– Näyttelijäntyö oli lopulta kutsumusammattini, tuskin olisin voinut tehdä muutakaan. Ennen teatterikouluun pyrkimistä kävin kuitenkin ison pohdiskelun suhteestani julkisuuteen. Haluan säilyttää ilon tekemisissäni enkä antaa ikävien kommenttien myrkyttää mieltäni, hän summaa.

Auttamishalu tulee kotoa

Kingi päättyy keväällä Unicefin hyväntekeväisyysjaksoon. Siinä nähdään Iinan matka Bangladeshiin tapaamaan kahta tyttöä, joista toinen on pelastunut järjestetyltä avioliitolta ja toinen on lapsimorsiamen tytär.

– Ilman ihmisoikeustyötä potisin varmasti vielä pahempaa syyllisyyttä hyväosaisuudestani. Se myös tuntuu luontevalta, meillä kotona elettiin aina niin.

Jos Iinan töille nimeäisi yhden tarkoituksen, se olisi koskettaminen.

– En tiedä parempaa kuin voida koskettaa toista ihmistä. Oli rooli mikä tahansa, tärkeintä on saada toinen nauramaan tai liikuttumaan, herättää tunteita ja ajatuksia hyvässä tai pahassa.

Millaista sanailua Kingin kulisseissa käydään näyttelijöiden kesken? Mistä Iina yllättyi tehdessään Syke-sarjaa? Miten Iina keskittyy työhönsä hälinän keskellä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 4/2015.

Katso video:

Iina Kuustonen joutui laukkuratsiaan

Lue lisää:

Iina Kuustonen: Olen kääntänyt yksinäisyyden voimaksi

Näyttelijäsisarukset Iina ja Minka Kuustonen: Välillämme ei ole ikinä ollut kateutta

Iina Kuustonen ja Sebastian Rejman tulivat yhdessä Putouksen finaaliin

Iina Kuustonen

Helsinkiläinen näyttelijä syntyi 18.4.1984. Kihloissa muusikko Sebastian Rejmanin kanssa.

Esiintyy nyt musiikkikomedia­show Kingissä MTV-kanavalla sekä Johanna Vuoksenmaan ohjaamassa elokuvassa Viikossa aikuiseksi.

Myös Iinan sisko Minka Kuustonen on näyttelijä. Tyttöjen isä Mikko Kuustonen on muusikko.

Intohimoinen kutoja harrastaa sukellusta, joogaa ja matkailua. Teki joulukuussa kahden viikon matkan Thaimaahan.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.