Iina Kuustonen. Kuva Jouni Harala
Iina Kuustonen. Kuva Jouni Harala

– Elämääni on aina leimannut pohjaton yksinäisyyden tunne. Vasta viime aikoina olen kyennyt kääntämään sen voimaksi, sanoo näyttelijä Iina Kuustonen.

Kun Putouksen tuottaja viime keväänä soitti ja pyysi näyttelijä Iina Kuustosta, 26, mukaan hittiohjelmaan, Iinalta pääsi spontaanisti: voi paska, tulen!

– Olisin halunnut kieltäytyä, mutta en tietenkään voinut. Vaikka joka viikko kysyn, miksi teen tätä ja miksi ylipäätään näyttelen, tiedän vastauksen. Ilon vuoksi. Opin vuoksi. Siksi, että voin olla sijaistuntijana ja kuvata tätä maailmaa. Ja siksi, että aina esiintyessäni voitan itseni ja löydän itsestäni jotakin uutta.

Pienenä Iina haaveili laulaja-näyttelijä-tanssijan ammatista. Näyttelijöitä suvussa ei ollut, mutta isä, Mikko Kuustonen, on tunnettu muusikko, ihmisoikeusaktivisti ja talk-shown isäntä. On Mikko kerran valittu vuoden positiivisemmaksi henkilöksikin.

Mikko Kuustonen on itse kertonut, että tuohon aikaan hänellä oli elämässään erityisen vaikea jakso, alkoholin liikakäyttöä ja masennusta.

– Minä en kuitenkaan muista, että nuo ongelmat olisivat tehneet meidän lasten elämästä onnetonta. Lapsuuteni koti on muistoissani onnellinen ja hyvin turvallinen, Iina sanoo.

Herkkä haluaa hyväksyntää

Iina kuvaa itseään tunnolliseksi, kiltiksi ja herkäksi tytöksi, joka etsii hyväksyntää ja vastuutaan maailmassa.

Teatterin kautta hän on saanut vastauksia kaipaukseensa.

– Taustalla on pohjaton yksinäisyyden tunne. Kokemus yksinäisyydestä keskellä elämää voi olla samaan aikaan lamauttava ja voimauttava. Tunnistan sen yhä työssäni ja arjessani, vaikka verkostoni olisivat kuinka vahvoja.

Iinan kokemukset ulkopuolisuudesta näkyvät yhä tilanteissa, jossa hänen pitää ottaa paikkansa ryhmässä. Monesti on kyse juuri työyhteisöstä. Putouksen kaltaisessa ohjelmassa itsetunto joutuu kovalle koetukselle.

– Joudun työskentelemään pelkojeni ja epävarmuuteni kanssa. Eikä tilannetta helpota, että sen näkee miljoonayleisö.

Pelko ei kuitenkaan estä Iinaa nauttimasta tekemisestään. Tähän asti hän on pitänyt vahvuutenaan ryhmätyöskentelyä, mutta nyt hän on oppinut selviytymään myös itsenäisesti ja kantamaan siitä vastuun. Myös yleisön kannustus rohkaisee.

Iinan mielestä hänen kokemansa ulkopuolisuuden tunteet ja yksinäisyys eivät ole pelkästään huono asia.

– Viime aikoina olen kyennyt paremmin kääntämään yksinäisyyden kokemuksen voimaksi. Se pistää ponnistelemaan ja auttaa samaistumaan muiden tunteisiin. Sen avulla oppii tunnistamaan heikot puolensa ja tekemään töitä niiden eteen.

Vesillä ja veden alla

Kesällä Iinalle on tiedossa unelmatyö Suomenlinnan kesäteatterin Ronja Ryövärintyttäressä. Mukana on myös oma avomies, näyttelijä Kai Vaine. Iina suunnittelee jo, kuinka he esiintyvät illat ja purjehtivat päivät.

– Kaitsun kanssa opin rakastamaan purjehtimista kolme ja puoli vuotta sitten. En ollut ikinä ennen ollut purjeveneessä, kun Kaitsu vei minua veneellään Uunisaaren ympäri. Seuraavaksi purjehdimmekin Tukholmaan, ja se oli ihanaa.

Iina rentoutuu myös kutomalla ja sukeltamalla. Sukellusharrastuksen hän puolestaan on tartuttanut mieheensäkin.

– Sukeltelemme yleensä Thaimaassa, joka on lempilomapaikkani. Sieltä mukaan tarttui sketsihahmo Sui-Hing. Hahmo sai osakseen arvosteluakin, mutta tein sen rakkaudella. Arvostan thaimaalaisten elämäniloa. Heidän mielestään kaiken voi kääntää parhain päin.

Iina haaveileekin pitkästä Aasian-matkasta. Ja perheestä.

– Perhe on tämän itsekeskeisen työvouhotuksen seassa kuitenkin se kaikista tärkein asia.

Iina Kuustonen

  • 18.4. 1984 syntynyt näyttelijä.
  • Asuu Helsingissä yhdessä näyttelijäpuolisonsa Kai Vaineen kanssa.
  • Ponnahti pinnalle 8 päivää ensi-iltaan -elokuvasta.
  • Tuoreimmat työt: elokuva Vares – Pahan suudelma ¬sekä dokumentti Jaettu kaupunki.
  • Keväällä UIT:n revyyssä ja kesällä Suomenlinnan Ronja Ryövärintyttäressä.
  • Yksi Putous-shown tähdistä. Hänen hahmonsa putosi lauantaina. ”Katsotaan, mikä Sui-Hingin kohtalo on. Olen saanut viestejä, joissa toivotaan sen jatkavan elämäänsä.”
Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg
Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores palasi juuri asuntovaunulomalta. Kuva: Jonna Öhrnberg

Hius- ja meikkitaiteilija Antonio Floresilla on tapana tehdä ”määmatka” työputken päätteeksi.

– Matkustaminen on vastaus vapauden kaipuuseeni. Saatan tehdä 3-4 viikkoa putkeen töitä ja sitten lähteä. Teen matkoja säännöllisesti yksin, kertoo hius- ja meikkitaiteilija Antonio Flores.

Ecuadorista kotoisin oleva Antonio palasi juuri asuntovaunulomalta Euroopasta. Hän ajoi yksin asuntoautolla Saksan läpi Sveitsiin ja Ranskaan.

– Yksin matkustaminen tuolla tavalla on ihanaa. Kukaan ei häiritse ja saan nauttia täydellisestä vapaudesta. Nukuin, kun nukutti. Tein ruokaa, jonka katoin usein ulos pienelle pöydälle.

Sveitsin ja Ranskan rajalla mies koki jännittäviä hetkiä.

– Parkkeerasin ilta-aikaan johonkin Ranskan vuoriston lähelle. Nukahdin, mutta yöllä heräsi ja kuuntelin pimeydessä eläinten ääniä. Silloin vähän pelotti.

Aamulla paikan valinta ei enää kaduttanut.

– Joka puolella oli vihreää – ja lehmiä! Keitin kananmunia ja kahvit, kun lehmät tuijottivat minua.

Antonion puolisoa, kansanedustaja Pekka Haavistoa, siipan määmatkat eivät haittaa.

– Pekka on itsekin paljon reissussa. Tällä hetkellä hän tekee uudelleen kirjaa interrailista 40 vuoden tauon jälkeen ja on matkustellut ympäri Eurooppaa junalla.

– Nautimme molemmat matkustelusta ja maailman tarkkailusta, yhdessä ja yksin, Antonio kertoi eilen Make Up Storen Keskuskadun liikkeen muotinäytöksessä.

Marjaana Lehtisen parisuhde on kestänyt 12 vuotta. – Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Entinen Miss Plus Size Marjaana Lehtinen, 35, julkaisi elokuussa Varpu Tavin kanssa kirjoittamansa kirjan Minä – plus size, jossa hän puhuu myös seksin tärkeydestä parisuhteessaan.

– Koen itseni naisen nautinnon puolesta puhujaksi. Jokainen meistä päättää omasta kehosta, enkä voi sanoa kenellekään, että tee makuuhuoneessa niin tai näin. Voin vain puhua omasta kokemuksesta.

Marjaanan oma parisuhde on kestänyt 12 vuotta. Hän oli saman painoinen kuin nyt, kun hän kohtasi miehensä Tomin. Lasten myötä paino kuitenkin nousi kolmessa vuodessa viisikymmentä kiloa. Lopulta hän painoi 169 kiloa.

– Ensimmäinen lapsi ei nukkunut ensimmäiseen puoleen vuoteen, ja hain lohtua herkuista.

Reilu kolme vuotta sitten hän aloitti elämäntapamuutoksen, jonka aikana hän pudotti painoa 80 kiloa.

Marianne kiittelee miestään siitä, että tämä on aina nähnyt kilojen taakse.

– Mieheni kirjoitti tekstin kirjaani, jossa hän kertoo, että on aina nähnyt vain hymyni. Itkeä pillitin, kun luin sitä.

Marjaana painottaa, että parisuhde on kahden kauppa myös makuuhuoneessa.

”Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy.”

– Jos oikeasti, siis oikeasti on päänsärky ja olet kipeä, ei kenenkään kannata lähteä harrastamaan seksiä. Mutta jos kumppanin kanssa lähtee muuten lakanoita heiluttelemaan, niin yleensä sen jälkeen on hymy korvissa molemmilla.

Se, että joskus seksiä voi harrastaa myös puolison mieliksi, on Mariannen mielestä ymmärretty väärin.

– Tärkeä on, että myös nainen saa sessiosta silti yhtä paljon. Ei meillä mies ole mikään macho, joka sanoo, että nainen nyt makuuhuoneeseen. Ei nainen ole mikään miehen patja, vaan myös naisen nautinto on tärkeää.

Marjaana sanoo, että heille parisuhteessa tärkeitä yhteen sitovia asioita ovat myös luottamus ja hyvä huumori.

– Minulle on julkisuuden myötä tullut paljon kaikenlaisia kyselyitä miehiltä. Vinkkaankin aina miehelleni, että sun paikkaas on kyselty. Hän yleensä toteaa vain, että ei tuossa ulkona mitään jonoa näy, Marjaana totesi Specsaversin hyväntekeväisyysillassa Radisson Blu Plaza Hotellissa.