Iina Kuustonen. Kuva Jouni Harala
Iina Kuustonen. Kuva Jouni Harala

– Elämääni on aina leimannut pohjaton yksinäisyyden tunne. Vasta viime aikoina olen kyennyt kääntämään sen voimaksi, sanoo näyttelijä Iina Kuustonen.

Kun Putouksen tuottaja viime keväänä soitti ja pyysi näyttelijä Iina Kuustosta, 26, mukaan hittiohjelmaan, Iinalta pääsi spontaanisti: voi paska, tulen!

– Olisin halunnut kieltäytyä, mutta en tietenkään voinut. Vaikka joka viikko kysyn, miksi teen tätä ja miksi ylipäätään näyttelen, tiedän vastauksen. Ilon vuoksi. Opin vuoksi. Siksi, että voin olla sijaistuntijana ja kuvata tätä maailmaa. Ja siksi, että aina esiintyessäni voitan itseni ja löydän itsestäni jotakin uutta.

Pienenä Iina haaveili laulaja-näyttelijä-tanssijan ammatista. Näyttelijöitä suvussa ei ollut, mutta isä, Mikko Kuustonen, on tunnettu muusikko, ihmisoikeusaktivisti ja talk-shown isäntä. On Mikko kerran valittu vuoden positiivisemmaksi henkilöksikin.

Mikko Kuustonen on itse kertonut, että tuohon aikaan hänellä oli elämässään erityisen vaikea jakso, alkoholin liikakäyttöä ja masennusta.

– Minä en kuitenkaan muista, että nuo ongelmat olisivat tehneet meidän lasten elämästä onnetonta. Lapsuuteni koti on muistoissani onnellinen ja hyvin turvallinen, Iina sanoo.

Herkkä haluaa hyväksyntää

Iina kuvaa itseään tunnolliseksi, kiltiksi ja herkäksi tytöksi, joka etsii hyväksyntää ja vastuutaan maailmassa.

Teatterin kautta hän on saanut vastauksia kaipaukseensa.

– Taustalla on pohjaton yksinäisyyden tunne. Kokemus yksinäisyydestä keskellä elämää voi olla samaan aikaan lamauttava ja voimauttava. Tunnistan sen yhä työssäni ja arjessani, vaikka verkostoni olisivat kuinka vahvoja.

Iinan kokemukset ulkopuolisuudesta näkyvät yhä tilanteissa, jossa hänen pitää ottaa paikkansa ryhmässä. Monesti on kyse juuri työyhteisöstä. Putouksen kaltaisessa ohjelmassa itsetunto joutuu kovalle koetukselle.

– Joudun työskentelemään pelkojeni ja epävarmuuteni kanssa. Eikä tilannetta helpota, että sen näkee miljoonayleisö.

Pelko ei kuitenkaan estä Iinaa nauttimasta tekemisestään. Tähän asti hän on pitänyt vahvuutenaan ryhmätyöskentelyä, mutta nyt hän on oppinut selviytymään myös itsenäisesti ja kantamaan siitä vastuun. Myös yleisön kannustus rohkaisee.

Iinan mielestä hänen kokemansa ulkopuolisuuden tunteet ja yksinäisyys eivät ole pelkästään huono asia.

– Viime aikoina olen kyennyt paremmin kääntämään yksinäisyyden kokemuksen voimaksi. Se pistää ponnistelemaan ja auttaa samaistumaan muiden tunteisiin. Sen avulla oppii tunnistamaan heikot puolensa ja tekemään töitä niiden eteen.

Vesillä ja veden alla

Kesällä Iinalle on tiedossa unelmatyö Suomenlinnan kesäteatterin Ronja Ryövärintyttäressä. Mukana on myös oma avomies, näyttelijä Kai Vaine. Iina suunnittelee jo, kuinka he esiintyvät illat ja purjehtivat päivät.

– Kaitsun kanssa opin rakastamaan purjehtimista kolme ja puoli vuotta sitten. En ollut ikinä ennen ollut purjeveneessä, kun Kaitsu vei minua veneellään Uunisaaren ympäri. Seuraavaksi purjehdimmekin Tukholmaan, ja se oli ihanaa.

Iina rentoutuu myös kutomalla ja sukeltamalla. Sukellusharrastuksen hän puolestaan on tartuttanut mieheensäkin.

– Sukeltelemme yleensä Thaimaassa, joka on lempilomapaikkani. Sieltä mukaan tarttui sketsihahmo Sui-Hing. Hahmo sai osakseen arvosteluakin, mutta tein sen rakkaudella. Arvostan thaimaalaisten elämäniloa. Heidän mielestään kaiken voi kääntää parhain päin.

Iina haaveileekin pitkästä Aasian-matkasta. Ja perheestä.

– Perhe on tämän itsekeskeisen työvouhotuksen seassa kuitenkin se kaikista tärkein asia.

Iina Kuustonen

  • 18.4. 1984 syntynyt näyttelijä.
  • Asuu Helsingissä yhdessä näyttelijäpuolisonsa Kai Vaineen kanssa.
  • Ponnahti pinnalle 8 päivää ensi-iltaan -elokuvasta.
  • Tuoreimmat työt: elokuva Vares – Pahan suudelma ¬sekä dokumentti Jaettu kaupunki.
  • Keväällä UIT:n revyyssä ja kesällä Suomenlinnan Ronja Ryövärintyttäressä.
  • Yksi Putous-shown tähdistä. Hänen hahmonsa putosi lauantaina. ”Katsotaan, mikä Sui-Hingin kohtalo on. Olen saanut viestejä, joissa toivotaan sen jatkavan elämäänsä.”

Miami, Joulumaa ja Tuntematon sotilas kisaavat parhaan elokuvan Jussi-palkinnosta. Miia Haavisto on ollut tuottamassa niitä kaikkia.

Miia Haavisto, olet tuottanut Jussi-gaalan Paras elokuva -sarjan kuudesta ehdokkaasta kolme. Montako kiitospuhetta olet kirjoittanut?

En vielä yhtään. Kukin elokuva on oma universuminsa, ja minulla on kyllä selkärangassa, keitä työryhmään kuului ja mikä projektille oli erityistä. Eiköhän paras puhe synny siinä hetkessä.

Mitä tuottaja oikein tekee?

Olen mukana koko kaaressa: kehittelen ideaa ja käsikirjoitusta, kokoan työryhmän ja rahoituksen, teen markkinointia. Työ ei todellakaan ole erakon hommaa: olen tekemisissä valtavan ihmismäärän kanssa. Ratkon konflikteja ja teen päätöksiä. Työ on tehnyt minusta vähän kärsimättömän niin, etten jahkaile yksityiselämässäkään.

”Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.”

Leffa-ala mielletään miesvaltaiseksi, mutta onko se?

Päättävissä asemissa ovat enimmäkseen miehet, mutta naistekijöitä on koko ajan enemmän. Kysyn aina, keistä elokuva kertoo: onko tarpeeksi erilaisia sankareita? Toiminnalliset, ajattelevat naiset ja epätyypilliset sukupuoliroolit ovat kiinnostavia. Moniäänisyys ei toteudu maailmassa, jos tyttöjen ei anneta seikkailla elokuvissa.

Millä mielellä olet seurannut #metoo-kampanjaa?

Surumielisenä, sillä alalla työskentelee enimmäkseen fantastisia ihmisiä. Olin mukana työryhmässä, joka laati ohjeistuksen tv- ja elokuvantekijöille. Olen vakuuttunut, että järisyttävästä keskustelusta seuraa lopulta hyviä asioita.

Jos saisit rajattomat mahdollisuudet, millaisen leffan tekisit?

Tekisin kaksi! Hillittömän menevän toimintakomedian sekä tosi, tosi hienon lastenelokuvan, jota nuoret luukuttaisivat vielä 10 vuoden päästä.

Jussi-gaala 2018 perjantaina 23.3. Helsingin Kaapelitehtaalla.

Lordissa Kita-taiteilijanimellä rumpuja soittanut Sampsa Astala toteutti unelmansa ja ryhtyi laulajaksi.

Monet tietävät Lordin entisen rumpalin Kitan, mutta suurelle yleisölle naamion takana soittanut mies, Sampsa Astala on toistaiseksi tuntemattomampi.

Sampsa soitti Lordissa rumpuja vuosina 2000–2010. Vuosiin mahtui viisi Lordi-levyä ja euroviisuvoitto. Seitsemän vuotta sitten Sampsa sai potkut bändistä.

– Laulu on aina ollut ykkösinstrumenttini, joten lähdin toteuttamaan omaa unelmaani. Sain potkut, koska lädin silloisen yhtyeeni Stala&SO:n kanssa euroviisukarsintoihin, mikä paljasti kasvoni. Se tarkoitti teiden eroamista Lordista, Sampsa kertoi Kyrsyä – Tuftland -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.

– Totta kai ne ovat isoja asioita, mutta varsinaista riitaa Lordin jäsenten kanssa ei ollut. Olemme tälläkin hetkellä hyvissä väleissä.

”Halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.”

Sampsa kuvailee Lordin aikoja hienoiksi.

– Menimme Lordin kanssa maapallon muutaman kerran ympäri: kierrettiin Japanit, Uudet-Seelannit ja Amerikat. Kymmenessä vuodessa se tuli kuitenkin nähtyä, ja halusin musiikillisesti toiseen rooliin, tekemään omaa juttua.

– Taiteilijoilla oman tekemisen tarve on tärkeää. Kyllä ne jääkiekonpelaajatkin vaihtavat joukkuetta, jos joukkueessa ei saa peliaikaa, niin toisessa joukkueessa saa, Sampsa sanoo.

”Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki.”

Kaksi viimeistä vuotta Sampsa Astala on tehnyt soolouraa omaa nimeään kantavassa bändissä. Suomeksi laulava Sampsa julkaisee uutta musiikkia ensi kuussa. Lisäksi Sampsa laulaa suomennettuja Mötley Crue -biisejä Mötikkä-bändissä.

– Minulla on päällä 106 kaupunkia -kiertue. Suomessa on 106 kaupunkia, ja tavoitteeni on kiertää ne kaikki. 17 kaupunkia on kierretty, enää on 89 jäljellä, Sampsa kertoo.

– Huomenna lähdemme Kanarialle soittamaan muutamia keikkoja, koska siellä on paljon suomalaisia.