Iina Kuustonen. Kuva Jouni Harala
Iina Kuustonen. Kuva Jouni Harala

– Elämääni on aina leimannut pohjaton yksinäisyyden tunne. Vasta viime aikoina olen kyennyt kääntämään sen voimaksi, sanoo näyttelijä Iina Kuustonen.

Kun Putouksen tuottaja viime keväänä soitti ja pyysi näyttelijä Iina Kuustosta, 26, mukaan hittiohjelmaan, Iinalta pääsi spontaanisti: voi paska, tulen!

– Olisin halunnut kieltäytyä, mutta en tietenkään voinut. Vaikka joka viikko kysyn, miksi teen tätä ja miksi ylipäätään näyttelen, tiedän vastauksen. Ilon vuoksi. Opin vuoksi. Siksi, että voin olla sijaistuntijana ja kuvata tätä maailmaa. Ja siksi, että aina esiintyessäni voitan itseni ja löydän itsestäni jotakin uutta.

Pienenä Iina haaveili laulaja-näyttelijä-tanssijan ammatista. Näyttelijöitä suvussa ei ollut, mutta isä, Mikko Kuustonen, on tunnettu muusikko, ihmisoikeusaktivisti ja talk-shown isäntä. On Mikko kerran valittu vuoden positiivisemmaksi henkilöksikin.

Mikko Kuustonen on itse kertonut, että tuohon aikaan hänellä oli elämässään erityisen vaikea jakso, alkoholin liikakäyttöä ja masennusta.

– Minä en kuitenkaan muista, että nuo ongelmat olisivat tehneet meidän lasten elämästä onnetonta. Lapsuuteni koti on muistoissani onnellinen ja hyvin turvallinen, Iina sanoo.

Herkkä haluaa hyväksyntää

Iina kuvaa itseään tunnolliseksi, kiltiksi ja herkäksi tytöksi, joka etsii hyväksyntää ja vastuutaan maailmassa.

Teatterin kautta hän on saanut vastauksia kaipaukseensa.

– Taustalla on pohjaton yksinäisyyden tunne. Kokemus yksinäisyydestä keskellä elämää voi olla samaan aikaan lamauttava ja voimauttava. Tunnistan sen yhä työssäni ja arjessani, vaikka verkostoni olisivat kuinka vahvoja.

Iinan kokemukset ulkopuolisuudesta näkyvät yhä tilanteissa, jossa hänen pitää ottaa paikkansa ryhmässä. Monesti on kyse juuri työyhteisöstä. Putouksen kaltaisessa ohjelmassa itsetunto joutuu kovalle koetukselle.

– Joudun työskentelemään pelkojeni ja epävarmuuteni kanssa. Eikä tilannetta helpota, että sen näkee miljoonayleisö.

Pelko ei kuitenkaan estä Iinaa nauttimasta tekemisestään. Tähän asti hän on pitänyt vahvuutenaan ryhmätyöskentelyä, mutta nyt hän on oppinut selviytymään myös itsenäisesti ja kantamaan siitä vastuun. Myös yleisön kannustus rohkaisee.

Iinan mielestä hänen kokemansa ulkopuolisuuden tunteet ja yksinäisyys eivät ole pelkästään huono asia.

– Viime aikoina olen kyennyt paremmin kääntämään yksinäisyyden kokemuksen voimaksi. Se pistää ponnistelemaan ja auttaa samaistumaan muiden tunteisiin. Sen avulla oppii tunnistamaan heikot puolensa ja tekemään töitä niiden eteen.

Vesillä ja veden alla

Kesällä Iinalle on tiedossa unelmatyö Suomenlinnan kesäteatterin Ronja Ryövärintyttäressä. Mukana on myös oma avomies, näyttelijä Kai Vaine. Iina suunnittelee jo, kuinka he esiintyvät illat ja purjehtivat päivät.

– Kaitsun kanssa opin rakastamaan purjehtimista kolme ja puoli vuotta sitten. En ollut ikinä ennen ollut purjeveneessä, kun Kaitsu vei minua veneellään Uunisaaren ympäri. Seuraavaksi purjehdimmekin Tukholmaan, ja se oli ihanaa.

Iina rentoutuu myös kutomalla ja sukeltamalla. Sukellusharrastuksen hän puolestaan on tartuttanut mieheensäkin.

– Sukeltelemme yleensä Thaimaassa, joka on lempilomapaikkani. Sieltä mukaan tarttui sketsihahmo Sui-Hing. Hahmo sai osakseen arvosteluakin, mutta tein sen rakkaudella. Arvostan thaimaalaisten elämäniloa. Heidän mielestään kaiken voi kääntää parhain päin.

Iina haaveileekin pitkästä Aasian-matkasta. Ja perheestä.

– Perhe on tämän itsekeskeisen työvouhotuksen seassa kuitenkin se kaikista tärkein asia.

Iina Kuustonen

  • 18.4. 1984 syntynyt näyttelijä.
  • Asuu Helsingissä yhdessä näyttelijäpuolisonsa Kai Vaineen kanssa.
  • Ponnahti pinnalle 8 päivää ensi-iltaan -elokuvasta.
  • Tuoreimmat työt: elokuva Vares – Pahan suudelma ¬sekä dokumentti Jaettu kaupunki.
  • Keväällä UIT:n revyyssä ja kesällä Suomenlinnan Ronja Ryövärintyttäressä.
  • Yksi Putous-shown tähdistä. Hänen hahmonsa putosi lauantaina. ”Katsotaan, mikä Sui-Hingin kohtalo on. Olen saanut viestejä, joissa toivotaan sen jatkavan elämäänsä.”