Iholla-sarjan Yrjänä on puhunut ohjelmassa avoimesti tuskallisista tunteistaan niin lapsettomuuteen kuin itsemurhaankin liittyen. Kuva: AVA
Iholla-sarjan Yrjänä on puhunut ohjelmassa avoimesti tuskallisista tunteistaan niin lapsettomuuteen kuin itsemurhaankin liittyen. Kuva: AVA

Yrjänä kertoi Iholla-sarjassa kaksosveljensä itsemurhasta. Surussa Yrjänää ovat auttaneet saman kohtalon kokeneet ihmiset ja aika.

Iholla-sarjan Yrjänä, 39, kertoi ohjelmassa kaksosveljensä Juhanan kuolemasta. Kymmenen vuotta sitten kehitysvammaistenhoitajana työskentelevä Yrjänä sai veljeltään puhelun töihin.

– Hän kertoi kirjautuneensa psykiatriseen sairaalaan, koska ei enää jaksa. Tiesin, että hänellä oli ollut ahdistusta – jälkeenpäin ajatellen ahdistus oli varmaan ollut aina osa hänen elämäänsä, Yrjänä mietti sarjassa.

Puhelun jälkeen Yrjänä lähti katsomaan veljeään suljetulle osastolle niin nopeasti kuin pystyi. Siellä Juhana lausui veljelleen lohduttoman toiveen.

– Hän sanoi neuvo mua, miten kuollaan. Lähdin sieltä moottoripyörällä tietämättä, että se oli viimeinen kerta, kun näin Juhanan. Kaksi päivää sen jälkeen mutsi soitti mulle, ettei Juhanaa enää ole.

Kuolinpäivä saa miettimään taustoja

Iholla-sarjan jaksoista selviää, että kaksosveljen kuolinpäivä on Yrjänälle joka vuosi vuoden mustin päivä. Se saa hänet aina miettimään myös taustojaan. Kumpikaan veljeksistä ei ikinä nähnyt biologista äitiään, sillä heidät annettiin adoptoitavaksi heti syntymän jälkeen.

– Tällaisenä päivänä aina miettii, että ollaan oltu synnytyssairaalassa ihan kahdestaan. Ei ollut äitiä, ei isää. Kukaan ei ollut iloinen syntymästämme, eikä kukaan rakastanut meitä silloin. Sitä miettii, että meidän ei olisi pitänyt syntyä ollenkaan. Entä johtuuko Juhanan itsemurha siitä, että meitä ei haluttu tähän maailmaan? Yrjänä mietti ohjelmassa.

Vaikka Juhana ja Yrjänä pääsivät jo pieninä hyvään kotiin, veljeksistä tuntui jollakin tavalla aina siltä, että heillä on vain toisensa. Side on ollut erityisen vahva jo lapsesta.

– Olimme niin paljon keskenämme, että monet olivat jopa huolissaan, löydämmekö edes koskaan vaimoja, Yrjänä kertoi sarjassa.

Vertaistuki antanut toivoa

MTV.fi:n haastattelussa Yrjänä kuvailee kuolemaan liittyvää ajanjaksoa pitkäksi, raskaaksi ja hyvin epätodelliseksi elämänvaiheeksi. Suruun on onneksi auttanut muutaman hyvän ystävän tuki ja aika.

– Vaikka kuulostaa kliseeltä, aika teki tehtävänsä, Yrjänä kertoi MTV.fi:lle.

Lehden haastattelussa Yrjänä harmittelee myös sitä, että itsemurha tuntuu edelleen olevan tabu, jota piilotellaan. Hän ymmärtää silti, ettei aiheesta puhuminen ole helppoa. Häntä itseään ja muita perheenjäseniä on auttanut eniten vertaistuki – kun on saanut puhua muiden saman asian kokeneiden ihmisen kanssa.

Vaikka Yrjänän puheet Iholla-ohjelmassa kuulostavat paikoittain lohduttomilta, hän kertoo MTV.fi:lle, että vertaistuen avulla hän on oppinut ymmärtämään, ettei itsemurhan tuomat tunteet ole ainoastaan tuhoavia.

– Tärkeintä on, että jaksaa alusta saakka uskoa siihen, että tästä selviää. Että on edes pieni usko, että kannattaa itse jatkaa.

Iholla-sarjassa seurataan tällä kaudella viiden miehen elämää. Sarja AVAlla ma–to klo 21.

Lue myös:

Iholla-sarjan Yrjänä kärsii lapsettomuudesta: "Oon niin täynnä Facebookin vauvakuvia"

He ovat ensimmäiset Iholla-miehet

Itsemurhaa yrittänyt Ria: "En olisi uskonut, että olen näin onnellinen"

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 19.30. 

”Ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa”, sanoo Kristiina Mustakangas, jonka unelmahäät toteutuivat tuntemattomien avulla.

Ensimmäisen kerran Kristiina, 41, ja Jani Mustakangas, 40, sanoivat tahdon maistraatissa. Avioliiton kunniaksi oli ostettu kakkua kaupan pakastealtaasta.

Se avioliitto ei kestänyt. Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen. Kristiina päätti, että jos he vielä menevät uudelleen naimisiin, hän haluaa kunnolliset kirkkohäät ja Jumalan siunauksen liitolle.

Vähitellen heistä alkoi tuntua siltä, että avioliitto voisi tällä kertaa onnistua. Ainoa ongelma oli, että Kristiinalla ja Janilla ei ollut rahaa sellaisiin häihin, joista he haaveilivat. Ei edes pienimuotoisiin, sillä he ovat kumpikin olleet pitkään työttöminä.

Tämän vuoden alussa, eräänä tammikuisena aamuyönä Kristiina kirjoitti haaveestaan Rovaniemen alueen Facebook-kierrätysryhmään. Hän kertoi, että he haluaisivat mennä uudelleen naimisiin ja järjestää pienet kirkkohäät, mutta heille ei jää rahaa säästöön pienistä tuloistaan. Löytyisikö ihmisiltä sympatiaa auttaa tällaisten häiden järjestämisessä?

– Myös kotimme on sisustettu ilmaistavaralla, jota olemme saaneet muun muassa Roskalava Rovaniemi+ympäristökunnat -kierrätysryhmän kautta, Kristiina kertoo.

Kristiina ja Jani riitelivät, erosivat – ja palasivat myöhemmin takaisin yhteen.

Hän ei kuitenkaan osannut edes odottaa sellaista määrää apua, joka heille tarjoutui.

– Parissa kuukaudessa saimme pikkuhiljaa kaikki tavarat, jotka tarvitsimme: kaikki somisteet, käyttämäni korut ja esimerkiksi uusia meikkejä. Saimme myös valokuvaajan ryhmän kautta.

Unohtumaton kokemus

Kun näytti siltä, että unelmien häät voisivat toteutua, pari uskalsi varata kirkon. Kristiina ja Jani vihittiin vajaat kaksi viikkoa sitten lauantaina.

– Se tunne, kun kirkon ovet aukaistiin ja prinsessa Ruususen häämarssi alkoi soida, oli jotakin unohtumatonta, Kristiina sanoo.

Huikeinta Kristiinan mielestä kuitenkin oli, kun paikallinen elintarvikealan opiskelija tarjoutui tekemään juhliin kakut ja ruuat. Kakkujen lisäksi häissä tarjottiin lohikeittoa. Kristiina ja Jani antoivat hääruokien valmistamiseen sata euroa omasta pussistaan.

– En tiedä, kuinka paljon ruuat valmistanut Maria Pyhäjärvi täydensi budjettia omasta pussistaan. Kun hän laittoi viestiä, ajattelin, ettei voi olla edes totta, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa tällaisessa asiassa. Olen hänelle todella kiitollinen.

”Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.”

Vihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietettiin Kristiinan ja Janin kotona.

– Aluksi suunnittelimme vähän suurempia häitä, joita varten olisimme vuokranneet tilan, mutta stressin välttämiseksi ja rahatilanteen vuoksi päädyimme pienimuotoisempiin juhliin, joihin kutsuimme muutamia ystäviä. Niistä tuli ihanat, pienet kotihäät.

Tavarat jatkavat jo matkaansa

Se prinsessapuku, josta Kristiina oli aina unelmoinut, löytyi lainaan kierrätysryhmän kautta.

– Sain yksityisviestin, jossa kerrottiin, että tarjolla olisi hääpuku, joka voisi sopia minulle. Viestin lähettäjä oli käyttänyt sitä omissa häissään. Sovimme puvun sovittamisesta, ja kävi ilmi, että puku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen, siinä oli pitkä laahuskin.

”Hääpuku oli ihana ja juuri sopivan kokoinen.”

Kristiina arvioi, että häät maksoivat noin 500 euroa. Kristiinalle ja Janille kierrätyshäät olivat pakonkin sanelema ratkaisu, mutta voisi kuvitella, että ekologisempi tapa juhlia kiinnostaisi yhä enemmän muitakin tulevia aviopareja. Useimmat koristeista ja muista tarvikkeista eivät juuri käytöstä kulu, ja sosiaalinen media tekee kierrätyksestä helppoa.

Kristiina ja Jani ovatkin saaneet hyvää palautetta rohkeudestaan. Vaikka häistä on vajaat pari viikkoa, he ovat jo ehtineet laittaa ison osan saamistaan koristeista jatkamaan matkaansa.

– Elokuussa eräille somisteista on jo tiedossa yhdet uudet häät, Kristiina iloitsee.