Iholla-sarjan Yrjänä on puhunut ohjelmassa avoimesti tuskallisista tunteistaan niin lapsettomuuteen kuin itsemurhaankin liittyen. Kuva: AVA
Iholla-sarjan Yrjänä on puhunut ohjelmassa avoimesti tuskallisista tunteistaan niin lapsettomuuteen kuin itsemurhaankin liittyen. Kuva: AVA

Yrjänä kertoi Iholla-sarjassa kaksosveljensä itsemurhasta. Surussa Yrjänää ovat auttaneet saman kohtalon kokeneet ihmiset ja aika.

Iholla-sarjan Yrjänä, 39, kertoi ohjelmassa kaksosveljensä Juhanan kuolemasta. Kymmenen vuotta sitten kehitysvammaistenhoitajana työskentelevä Yrjänä sai veljeltään puhelun töihin.

– Hän kertoi kirjautuneensa psykiatriseen sairaalaan, koska ei enää jaksa. Tiesin, että hänellä oli ollut ahdistusta – jälkeenpäin ajatellen ahdistus oli varmaan ollut aina osa hänen elämäänsä, Yrjänä mietti sarjassa.

Puhelun jälkeen Yrjänä lähti katsomaan veljeään suljetulle osastolle niin nopeasti kuin pystyi. Siellä Juhana lausui veljelleen lohduttoman toiveen.

– Hän sanoi neuvo mua, miten kuollaan. Lähdin sieltä moottoripyörällä tietämättä, että se oli viimeinen kerta, kun näin Juhanan. Kaksi päivää sen jälkeen mutsi soitti mulle, ettei Juhanaa enää ole.

Kuolinpäivä saa miettimään taustoja

Iholla-sarjan jaksoista selviää, että kaksosveljen kuolinpäivä on Yrjänälle joka vuosi vuoden mustin päivä. Se saa hänet aina miettimään myös taustojaan. Kumpikaan veljeksistä ei ikinä nähnyt biologista äitiään, sillä heidät annettiin adoptoitavaksi heti syntymän jälkeen.

– Tällaisenä päivänä aina miettii, että ollaan oltu synnytyssairaalassa ihan kahdestaan. Ei ollut äitiä, ei isää. Kukaan ei ollut iloinen syntymästämme, eikä kukaan rakastanut meitä silloin. Sitä miettii, että meidän ei olisi pitänyt syntyä ollenkaan. Entä johtuuko Juhanan itsemurha siitä, että meitä ei haluttu tähän maailmaan? Yrjänä mietti ohjelmassa.

Vaikka Juhana ja Yrjänä pääsivät jo pieninä hyvään kotiin, veljeksistä tuntui jollakin tavalla aina siltä, että heillä on vain toisensa. Side on ollut erityisen vahva jo lapsesta.

– Olimme niin paljon keskenämme, että monet olivat jopa huolissaan, löydämmekö edes koskaan vaimoja, Yrjänä kertoi sarjassa.

Vertaistuki antanut toivoa

MTV.fi:n haastattelussa Yrjänä kuvailee kuolemaan liittyvää ajanjaksoa pitkäksi, raskaaksi ja hyvin epätodelliseksi elämänvaiheeksi. Suruun on onneksi auttanut muutaman hyvän ystävän tuki ja aika.

– Vaikka kuulostaa kliseeltä, aika teki tehtävänsä, Yrjänä kertoi MTV.fi:lle.

Lehden haastattelussa Yrjänä harmittelee myös sitä, että itsemurha tuntuu edelleen olevan tabu, jota piilotellaan. Hän ymmärtää silti, ettei aiheesta puhuminen ole helppoa. Häntä itseään ja muita perheenjäseniä on auttanut eniten vertaistuki – kun on saanut puhua muiden saman asian kokeneiden ihmisen kanssa.

Vaikka Yrjänän puheet Iholla-ohjelmassa kuulostavat paikoittain lohduttomilta, hän kertoo MTV.fi:lle, että vertaistuen avulla hän on oppinut ymmärtämään, ettei itsemurhan tuomat tunteet ole ainoastaan tuhoavia.

– Tärkeintä on, että jaksaa alusta saakka uskoa siihen, että tästä selviää. Että on edes pieni usko, että kannattaa itse jatkaa.

Iholla-sarjassa seurataan tällä kaudella viiden miehen elämää. Sarja AVAlla ma–to klo 21.

Lue myös:

Iholla-sarjan Yrjänä kärsii lapsettomuudesta: "Oon niin täynnä Facebookin vauvakuvia"

He ovat ensimmäiset Iholla-miehet

Itsemurhaa yrittänyt Ria: "En olisi uskonut, että olen näin onnellinen"

Tuure Kilpeläisen, Manuela Boscon, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan illallisella olisi ollut hauskaa olla kärpäsenä katossa.

Jotkut illallisseurueet vain näyttävät siltä, että niihin olisi ihana kuulua. Instagramin perusteella taiteilija ja näyttelijä Manuela Boscon, muusikko Tuure Kilpeläisen, dokumentaristi Meeri Koutaniemen ja muusikko Sami Yaffan seurue on juuri sellainen.

Voice uutisoi keskiviikkona, että Manuela Bosco, 35, ja Tuure Kilpeläinen, 47, seurustelevat. Sami Yaffa, 53, ja Meeri Koutaniemi, 29, puolestaan avioituivat Mallorcalla syyskuussa

Manuela julkaisi eilen Instagramissa kuvan taiteilijapariskunnista helsinkiläisessä BasBas-ravintolassa. 

”Love united”, kuvateksti kuului. 

Tunnelmallisessa kuvassa on niin hauska asetelma, että mieleen tulee, olisiko Meeri alan ammattilaisena olisi asetellut porukan kuvaa varten. 

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.