Me Naiset
|
Inka Simola
Iholla-sarjan Yrjänä on puhunut ohjelmassa avoimesti tuskallisista tunteistaan niin lapsettomuuteen kuin itsemurhaankin liittyen. Kuva: AVA
Iholla-sarjan Yrjänä on puhunut ohjelmassa avoimesti tuskallisista tunteistaan niin lapsettomuuteen kuin itsemurhaankin liittyen. Kuva: AVA

Yrjänä kertoi Iholla-sarjassa kaksosveljensä itsemurhasta. Surussa Yrjänää ovat auttaneet saman kohtalon kokeneet ihmiset ja aika.

Iholla-sarjan Yrjänä, 39, kertoi ohjelmassa kaksosveljensä Juhanan kuolemasta. Kymmenen vuotta sitten kehitysvammaistenhoitajana työskentelevä Yrjänä sai veljeltään puhelun töihin.

– Hän kertoi kirjautuneensa psykiatriseen sairaalaan, koska ei enää jaksa. Tiesin, että hänellä oli ollut ahdistusta – jälkeenpäin ajatellen ahdistus oli varmaan ollut aina osa hänen elämäänsä, Yrjänä mietti sarjassa.

Puhelun jälkeen Yrjänä lähti katsomaan veljeään suljetulle osastolle niin nopeasti kuin pystyi. Siellä Juhana lausui veljelleen lohduttoman toiveen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hän sanoi neuvo mua, miten kuollaan. Lähdin sieltä moottoripyörällä tietämättä, että se oli viimeinen kerta, kun näin Juhanan. Kaksi päivää sen jälkeen mutsi soitti mulle, ettei Juhanaa enää ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuolinpäivä saa miettimään taustoja

Iholla-sarjan jaksoista selviää, että kaksosveljen kuolinpäivä on Yrjänälle joka vuosi vuoden mustin päivä. Se saa hänet aina miettimään myös taustojaan. Kumpikaan veljeksistä ei ikinä nähnyt biologista äitiään, sillä heidät annettiin adoptoitavaksi heti syntymän jälkeen.

– Tällaisenä päivänä aina miettii, että ollaan oltu synnytyssairaalassa ihan kahdestaan. Ei ollut äitiä, ei isää. Kukaan ei ollut iloinen syntymästämme, eikä kukaan rakastanut meitä silloin. Sitä miettii, että meidän ei olisi pitänyt syntyä ollenkaan. Entä johtuuko Juhanan itsemurha siitä, että meitä ei haluttu tähän maailmaan? Yrjänä mietti ohjelmassa.

Vaikka Juhana ja Yrjänä pääsivät jo pieninä hyvään kotiin, veljeksistä tuntui jollakin tavalla aina siltä, että heillä on vain toisensa. Side on ollut erityisen vahva jo lapsesta.

– Olimme niin paljon keskenämme, että monet olivat jopa huolissaan, löydämmekö edes koskaan vaimoja, Yrjänä kertoi sarjassa.

Vertaistuki antanut toivoa

MTV.fi:n haastattelussa Yrjänä kuvailee kuolemaan liittyvää ajanjaksoa pitkäksi, raskaaksi ja hyvin epätodelliseksi elämänvaiheeksi. Suruun on onneksi auttanut muutaman hyvän ystävän tuki ja aika.

– Vaikka kuulostaa kliseeltä, aika teki tehtävänsä, Yrjänä kertoi MTV.fi:lle.

Lehden haastattelussa Yrjänä harmittelee myös sitä, että itsemurha tuntuu edelleen olevan tabu, jota piilotellaan. Hän ymmärtää silti, ettei aiheesta puhuminen ole helppoa. Häntä itseään ja muita perheenjäseniä on auttanut eniten vertaistuki – kun on saanut puhua muiden saman asian kokeneiden ihmisen kanssa.

Vaikka Yrjänän puheet Iholla-ohjelmassa kuulostavat paikoittain lohduttomilta, hän kertoo MTV.fi:lle, että vertaistuen avulla hän on oppinut ymmärtämään, ettei itsemurhan tuomat tunteet ole ainoastaan tuhoavia.

– Tärkeintä on, että jaksaa alusta saakka uskoa siihen, että tästä selviää. Että on edes pieni usko, että kannattaa itse jatkaa.

Iholla-sarjassa seurataan tällä kaudella viiden miehen elämää. Sarja AVAlla ma–to klo 21.

Lue myös:

Iholla-sarjan Yrjänä kärsii lapsettomuudesta: "Oon niin täynnä Facebookin vauvakuvia"

He ovat ensimmäiset Iholla-miehet

Itsemurhaa yrittänyt Ria: "En olisi uskonut, että olen näin onnellinen"

Sisältö jatkuu mainoksen alla