Kesä 2010 oli Ruotsissa todellinen rakkauden kesä. Kuvat: Reuters
Kesä 2010 oli Ruotsissa todellinen rakkauden kesä. Kuvat: Reuters

Prinsessa Victoria täyttää ensi kesänä 40 vuotta. Kuninkaallisen perheen elämä näyttää onnelliselta.

Tarina on tuttu: Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja muuan Daniel  Westling tapasivat vuonna 2001 tukholmalaisella kuntosalilla, jota prinsessa Madeleine oli suositellut siskolleen. Danielista, kuntosalin omistajasta, tuli myös Victorian personal trainer.

Lue Victorian ja Danielin rakkaustarina jatkokertomuksena: Jatkis: Victoria ja Daniel, osa 1

15 yhteisen vuoden kunniaksi – ja koska pari näyttää edelleen hyvin onnelliselta – kokosimme kuvia parin huippuhetkistä vuosien varrelta.

Ystävien häissä

Victoriasta ja Danielista ei ole juurikaan yhteiskuvia ennen kihlausta, sillä hovi piti heidän suhteensa paljon tiukempaa linjaa kuin Vickanin sisarusten kanssa. Daniel ei esimerkiksi edustanut virallisissa tilaisuuksissa, vaikka pari oli ollut pitkään yhdessä. Kuvassa Victoria ja Daniel osallistuvat ystäviensä kesähäihin vuonna 2003.

Kihlaus

Victoria ja Daniel kihlautuivat viimein helmikuussa 2009. Kuten näkyy, se oli onnellinen hetki.

Kihlapari Victorian 32-vuotissyntymäpäivillä heinäkuussa 2009.
Kihlapari Victorian 32-vuotissyntymäpäivillä heinäkuussa 2009.

Naimisiin

Kesällä 2010 Ruotsissa juhlittiin kuninkaallisia häitä.

Perhe kasvaa

Victorialla ja Danielilla on kaksi lasta, helmikuussa 2012 syntynyt prinsessa Estelle sekä maaliskuussa 2016 syntynyt prinssi Oscar.

Vielä kevättalvella 2011 Victoria ja Daniel saivat kuherrella hiihtokisoissa ihan rauhassa.
Vielä kevättalvella 2011 Victoria ja Daniel saivat kuherrella hiihtokisoissa ihan rauhassa.

Huhtikuussa 2011 Vickan ja Daniel osallistuivat prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häihin.
Huhtikuussa 2011 Vickan ja Daniel osallistuivat prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häihin.

Victoria ja Daniel tapasivat Suomen presidentin Sauli Niinistön Tukholmassa vain pari päivää ennen Estellen syntymää.
Victoria ja Daniel tapasivat Suomen presidentin Sauli Niinistön Tukholmassa vain pari päivää ennen Estellen syntymää.

Estellen ristiäisissä oli yllättävän rento tunnelma.
Estellen ristiäisissä oli yllättävän rento tunnelma.

2-vuotias Estelle meni tarhaan elokuussa 2014.
2-vuotias Estelle meni tarhaan elokuussa 2014.

Kun prinssi Oscar syntyi, Daniel näytti perinteiseen tapaan, minkä mittaisesta vauvasta oli kyse.
Kun prinssi Oscar syntyi, Daniel näytti perinteiseen tapaan, minkä mittaisesta vauvasta oli kyse.

Koko perhe edusti kesällä Victorian 39-vuotissyntymäpäivillä. Ensi vuonna kruununprinsessa täyttää pyöreitä vuosia.
Koko perhe edusti kesällä Victorian 39-vuotissyntymäpäivillä. Ensi vuonna kruununprinsessa täyttää pyöreitä vuosia.

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä:

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.