Ohjaaja Ryan Murphy tykkää herkutella ja kuvaa leffoja harrastuksekseen.

Ohjaaja Ryan Murphy on nyt kuumin nimi Amerikan televisiossa. Mies palkittiin elokuussa Emmyllä urakoinnistaan hittisarjassa I, joka parhaillaan lipuu Suomeen ja Subille. Ohjaajan aiempia töitä ovat muun muassa tv-sarjat Muodon vuoksi ja Suositut. Harrastuksenaan hän ohjaa elokuvia, sellaisia kuin Julia Robertsin tähdittämä Eat Pray Love.

”Vaikka uusin elokuvani käsittelee henkistymistä ja hengellisyyttä, omassa elämässäni sellaiset asiat eivät kamalasti paina. Sain katolisen kasvatuksen, toimin alttaripoikana, luin kaiken pyhimyksistä ja haaveilin ryhtyväni paaviksi, mutta myöhemmin oivalsin himoinneeni paavin vaatteita ja kenkiä ennemmin kuin hänen asemaansa uskonnollisena johtajana. Nykyään ajattelen, että voin näyttää hengellisyyttäni tavassa kohdella muita: yritän olla kiltti ja kelpo ihminen.

En rukoile eikä kärsivällisyyteni riitä edes joogaan tai meditointiin. Olen levoton ja koukussa vauhtiin. Se johtuu pitkälti urastani television maailmassa. Siellä kiire on jatkuva tila ja hommat tehdään niin, että kun tänään kirjoitan jotain, huomenna se jo kuvataan ohjelmaksi. Sellaista jatkuvaa vireyttä kutsutaan monkey mind -ajatteluksi, ajatus ei rauhoitu koskaan.

Nyt kun elokuva saatiin teattereihin, voin palata päivätyöhöni Glee-sarjan kuvauksiin. On hirmuinen etu, että sarjasta tuli menestys: hyvät katsojaluvut merkitsevät meille suurempaa budjettia studiolta. Kun halpissarjan jakso kuvataan viidessä päivässä, minä voin käyttää yhden jakson kuvauksiin kahdeksan. Niillä kerroilla, kun Britney Spears tai Madonna vierailivat sarjassa, episodeja kuvattiin kymmenen päivää. Muinoin sopranosilaiset saivat kaksitoistakin päivää. Ajankäyttö kertoo sarjan menestyksestä, mutta meillä aikataulua venyttävät myös huikeat musiikkinumerot.

Se, että olen menestynyt tv-heppu, ei tarkoita, että elokuvaväki vielä pitäisi minua coolina. Ohjaamani Julia Roberts ei koskaan ollut nähnyt yhtään työtäni. Tv-maailma on kuitenkin koulinut minusta ahkeran ja jämäkän näkemysteni puolustajan, sellainen tiukkuus on hyväksi kilpaillulla leffa-alalla. Telkkari on kuitenkin leipätyöni, elokuvien tekemistä pidän harrastuksenani.

Elokuvan teko ei kuitenkaan ole kevyttä tai vaivatonta, vaikkaaiemmin ehkä luulinkin niin. Minun oli pakko oppia sietämään matkustelua, sillä Eat Pray Loven kuvaukset veivät viiden kuukauden aikana Roomaan, Intiaan ja Balille. Kun kuulin Balin-lentoni kestävän 19 tuntia, olin ihan että WHAT! Miten helvetissä kukaan selviää hengissä sellaisesta? Intiassa oli sairaan kuumaa ja sain siellä vakavan tulehduksen rintakehääni. Vaikka arvostan noita kokemuksia, voisin hyvin nimetä leffan uudelleen Eat Shop Loveksi ja viedä kuvaukset intialaisen rukoushuoneen sijaan Pariisin tavarataloihin.

Ei sillä, kyllä tämä projekti antoikin paljon. Olin juuri eronnut ja keskellä elämäni kamalinta parisuhdesotkua, kun sain käsiini Eat Pray Love -kirjan ja keksin tehdä siitä elokuvan. Kirja auttoi erokriisissä, ja myöhemmin leffan kuvauksissa tapasin nykyisen miesystäväni, meillä on ihana suhde. Kirja antoi myös synninpäästön meille, jotka tykkäämme herkutella. Amerikassa vaahdotaan kiloista ja hiilihydraateista. Aiemmin tunsin syyllisyyttä, jos söin kulhollisen pataa – eikö se ole sairasta?

Tarinan esimerkistä sain myös idean kokeilla lomailua. Aion pitää töistä kolmen kuukauden tauon ja keskittyä sisustamaan uutta taloani. Veikkaan, etten kestä toimettomana viikkoa kauempaa, mutta onpahan sekin sitten tullut kokeiltua.”

* Ryan Murphy on 44-vuotias amerikkalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja ohjelmaideoija. Musikaalidraama Gleen ”isä”.
* Eat Pray Love nyt elokuvateattereissa. Glee SUBilla 16.10. alkaen lauantaisin klo 20. Ryanin ohjaama Muodon vuoksi MTV3:lla lauantain myöhäisilloissa.

Katso Gleen traileri

Laulaja Nina Tapio erosi Ada Forsbergin isästä tyttären ollessa yhdeksänvuotias. – Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina sanoo.

Sekä Nina Tapio, 45, että tytär Ada Forsberg, 20, ovat parhaillaan unelma-ammateissaan: Nina laulajana, Ada sirkustaiteilijana. Ada kiertää Sirkus Finlandian ilma-akrobaattina ympäri Suomea. Nina laulaa Jean S. -yhtyeen toisena solistina ja valmistautuu ensi keväänä esitettävään Mamma Mia! -musikaaliin.

– Kun on kasvanut taiteilijaelämää seuraten, sitä pitää ihan tavallisena, toisen polven taiteilija Ada kertoo.

Myös hänen isoäitinsä Irma Tapio on laulaja.

Peittely on pahinta

Adan ja kolme vuotta nuoremman Elsan isä on Martti Forsberg. Nina ja Martti tutustuivat jo kymmenvuotiaina luokkakavereina ja alkoivat seurustella parikymppisinä. Suhde ei kuitenkaan kestänyt. He erosivat Adan ollessa yhdeksänvuotias.

– Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan. Ennen eroa muistan kysyneeni äidiltä, onko kaikki hyvin? Olin jo sen ikäinen, että ymmärsin eron olleen vanhemmilleni paras ratkaisu, Ada miettii.

”Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan.”

Nina huomauttaa, että lapset näkevät väkisinkin, mitä vanhempien välillä on meneillään.

– Peittely on pahinta, mitä heille voi tehdä. Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina huomauttaa.

Sittemmin Nina avioitui pastori Reijo ”Reka” Kontion kanssa. Viisi vuotta sitten Ada sai velipuolen, Vilhon. Sisaruksilla on 15 vuotta ikäeroa.

– Kun kuulin saavani pikkuveljen, aloin itkeä ilosta. Suhde Vilhon kanssa on aina toiminut, ja olen pystynyt auttamaan äitiä lastenhoidossa. Olen vahtinut Vilhoa iltaisin ja välillä öisinkin, Ada kertoo.

Lue Ninan ja Adan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Näyttelijä Sanna Stellanin puoleentoista vuoteen on mahtunut vauva, pako hometalosta, avioero ja uusi mies. – Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen, hän sanoo.

Kesän lopussa eronnut näyttelijä Sanna Stellan, 43, on löytänyt uuden rakkauden.

– Juuri nyt olen tosi onnellinen, sillä olen tavannut uuden miehen ja olen rakastunut, hän kertoo.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana Sannan elämässä on tapahtunut paljon: Sanna sai kolmannen lapsensa, ja samoihin aikoihin kotitalosta löytyi hometta, joka ajoi perheen pitkään evakkoon. Elokuun lopussa Sanna ilmoitti Facebookissa pitkän avioliittonsa päättyneen.

– Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen. Ikuisena romantikkona uskon rakkauteen. Ajattelen, ettei kaikkea elämässä voi selittää tieteellä, eikä varsinkaan sitä, miksi jotkut ihmiset saatetaan yhteen, hän kertoo.

Harkittu ero

Sannan ja hänen entisen miehensä avioeroon ei päädytty helposti.

– Eropäätöstä tehtiin pitkään. Teimme paljon töitä suhteemme pelastamiseksi muun muassa pariterapiassa. En missään nimessä koe epäonnistuneeni, vaikka erosin, Sanna kertoo.  

Vanhempien ero tuntuu rankalta ratkaisulta, kun nuorin lapsi on vasta vauvaikäinen. Sanna kuitenkin ajattelee, että lapset tulevat maailmaan silloin, kun niiden kuuluu.

– Vauvoja on putkahdellut maailmaan ihan kaikissa olosuhteissa. Se ei vaadi täydellistä elämäntilannetta. Meidänkin kuopus oli ehdottomasti haluttu lapsi, Sanna sanoo.

Mitä Sanna kertoo eronsa syistä? Mitä kaikkea äitiys on Sannalle opettanut? Mikä Siskonpedin hahmoista on Sannan suosikki? Lue lisää Me Naisten numerosta 42/2017.