Ohjaaja Ryan Murphy tykkää herkutella ja kuvaa leffoja harrastuksekseen.

Ohjaaja Ryan Murphy on nyt kuumin nimi Amerikan televisiossa. Mies palkittiin elokuussa Emmyllä urakoinnistaan hittisarjassa I, joka parhaillaan lipuu Suomeen ja Subille. Ohjaajan aiempia töitä ovat muun muassa tv-sarjat Muodon vuoksi ja Suositut. Harrastuksenaan hän ohjaa elokuvia, sellaisia kuin Julia Robertsin tähdittämä Eat Pray Love.

”Vaikka uusin elokuvani käsittelee henkistymistä ja hengellisyyttä, omassa elämässäni sellaiset asiat eivät kamalasti paina. Sain katolisen kasvatuksen, toimin alttaripoikana, luin kaiken pyhimyksistä ja haaveilin ryhtyväni paaviksi, mutta myöhemmin oivalsin himoinneeni paavin vaatteita ja kenkiä ennemmin kuin hänen asemaansa uskonnollisena johtajana. Nykyään ajattelen, että voin näyttää hengellisyyttäni tavassa kohdella muita: yritän olla kiltti ja kelpo ihminen.

En rukoile eikä kärsivällisyyteni riitä edes joogaan tai meditointiin. Olen levoton ja koukussa vauhtiin. Se johtuu pitkälti urastani television maailmassa. Siellä kiire on jatkuva tila ja hommat tehdään niin, että kun tänään kirjoitan jotain, huomenna se jo kuvataan ohjelmaksi. Sellaista jatkuvaa vireyttä kutsutaan monkey mind -ajatteluksi, ajatus ei rauhoitu koskaan.

Nyt kun elokuva saatiin teattereihin, voin palata päivätyöhöni Glee-sarjan kuvauksiin. On hirmuinen etu, että sarjasta tuli menestys: hyvät katsojaluvut merkitsevät meille suurempaa budjettia studiolta. Kun halpissarjan jakso kuvataan viidessä päivässä, minä voin käyttää yhden jakson kuvauksiin kahdeksan. Niillä kerroilla, kun Britney Spears tai Madonna vierailivat sarjassa, episodeja kuvattiin kymmenen päivää. Muinoin sopranosilaiset saivat kaksitoistakin päivää. Ajankäyttö kertoo sarjan menestyksestä, mutta meillä aikataulua venyttävät myös huikeat musiikkinumerot.

Se, että olen menestynyt tv-heppu, ei tarkoita, että elokuvaväki vielä pitäisi minua coolina. Ohjaamani Julia Roberts ei koskaan ollut nähnyt yhtään työtäni. Tv-maailma on kuitenkin koulinut minusta ahkeran ja jämäkän näkemysteni puolustajan, sellainen tiukkuus on hyväksi kilpaillulla leffa-alalla. Telkkari on kuitenkin leipätyöni, elokuvien tekemistä pidän harrastuksenani.

Elokuvan teko ei kuitenkaan ole kevyttä tai vaivatonta, vaikkaaiemmin ehkä luulinkin niin. Minun oli pakko oppia sietämään matkustelua, sillä Eat Pray Loven kuvaukset veivät viiden kuukauden aikana Roomaan, Intiaan ja Balille. Kun kuulin Balin-lentoni kestävän 19 tuntia, olin ihan että WHAT! Miten helvetissä kukaan selviää hengissä sellaisesta? Intiassa oli sairaan kuumaa ja sain siellä vakavan tulehduksen rintakehääni. Vaikka arvostan noita kokemuksia, voisin hyvin nimetä leffan uudelleen Eat Shop Loveksi ja viedä kuvaukset intialaisen rukoushuoneen sijaan Pariisin tavarataloihin.

Ei sillä, kyllä tämä projekti antoikin paljon. Olin juuri eronnut ja keskellä elämäni kamalinta parisuhdesotkua, kun sain käsiini Eat Pray Love -kirjan ja keksin tehdä siitä elokuvan. Kirja auttoi erokriisissä, ja myöhemmin leffan kuvauksissa tapasin nykyisen miesystäväni, meillä on ihana suhde. Kirja antoi myös synninpäästön meille, jotka tykkäämme herkutella. Amerikassa vaahdotaan kiloista ja hiilihydraateista. Aiemmin tunsin syyllisyyttä, jos söin kulhollisen pataa – eikö se ole sairasta?

Tarinan esimerkistä sain myös idean kokeilla lomailua. Aion pitää töistä kolmen kuukauden tauon ja keskittyä sisustamaan uutta taloani. Veikkaan, etten kestä toimettomana viikkoa kauempaa, mutta onpahan sekin sitten tullut kokeiltua.”

* Ryan Murphy on 44-vuotias amerikkalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja ohjelmaideoija. Musikaalidraama Gleen ”isä”.
* Eat Pray Love nyt elokuvateattereissa. Glee SUBilla 16.10. alkaen lauantaisin klo 20. Ryanin ohjaama Muodon vuoksi MTV3:lla lauantain myöhäisilloissa.

Katso Gleen traileri

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto