Me Naiset
|
Tanja Hakamo

Ohjaaja Ryan Murphy tykkää herkutella ja kuvaa leffoja harrastuksekseen.

Ohjaaja Ryan Murphy on nyt kuumin nimi Amerikan televisiossa. Mies palkittiin elokuussa Emmyllä urakoinnistaan hittisarjassa I, joka parhaillaan lipuu Suomeen ja Subille. Ohjaajan aiempia töitä ovat muun muassa tv-sarjat Muodon vuoksi ja Suositut. Harrastuksenaan hän ohjaa elokuvia, sellaisia kuin Julia Robertsin tähdittämä Eat Pray Love.

”Vaikka uusin elokuvani käsittelee henkistymistä ja hengellisyyttä, omassa elämässäni sellaiset asiat eivät kamalasti paina. Sain katolisen kasvatuksen, toimin alttaripoikana, luin kaiken pyhimyksistä ja haaveilin ryhtyväni paaviksi, mutta myöhemmin oivalsin himoinneeni paavin vaatteita ja kenkiä ennemmin kuin hänen asemaansa uskonnollisena johtajana. Nykyään ajattelen, että voin näyttää hengellisyyttäni tavassa kohdella muita: yritän olla kiltti ja kelpo ihminen.

En rukoile eikä kärsivällisyyteni riitä edes joogaan tai meditointiin. Olen levoton ja koukussa vauhtiin. Se johtuu pitkälti urastani television maailmassa. Siellä kiire on jatkuva tila ja hommat tehdään niin, että kun tänään kirjoitan jotain, huomenna se jo kuvataan ohjelmaksi. Sellaista jatkuvaa vireyttä kutsutaan monkey mind -ajatteluksi, ajatus ei rauhoitu koskaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt kun elokuva saatiin teattereihin, voin palata päivätyöhöni Glee-sarjan kuvauksiin. On hirmuinen etu, että sarjasta tuli menestys: hyvät katsojaluvut merkitsevät meille suurempaa budjettia studiolta. Kun halpissarjan jakso kuvataan viidessä päivässä, minä voin käyttää yhden jakson kuvauksiin kahdeksan. Niillä kerroilla, kun Britney Spears tai Madonna vierailivat sarjassa, episodeja kuvattiin kymmenen päivää. Muinoin sopranosilaiset saivat kaksitoistakin päivää. Ajankäyttö kertoo sarjan menestyksestä, mutta meillä aikataulua venyttävät myös huikeat musiikkinumerot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se, että olen menestynyt tv-heppu, ei tarkoita, että elokuvaväki vielä pitäisi minua coolina. Ohjaamani Julia Roberts ei koskaan ollut nähnyt yhtään työtäni. Tv-maailma on kuitenkin koulinut minusta ahkeran ja jämäkän näkemysteni puolustajan, sellainen tiukkuus on hyväksi kilpaillulla leffa-alalla. Telkkari on kuitenkin leipätyöni, elokuvien tekemistä pidän harrastuksenani.

Elokuvan teko ei kuitenkaan ole kevyttä tai vaivatonta, vaikkaaiemmin ehkä luulinkin niin. Minun oli pakko oppia sietämään matkustelua, sillä Eat Pray Loven kuvaukset veivät viiden kuukauden aikana Roomaan, Intiaan ja Balille. Kun kuulin Balin-lentoni kestävän 19 tuntia, olin ihan että WHAT! Miten helvetissä kukaan selviää hengissä sellaisesta? Intiassa oli sairaan kuumaa ja sain siellä vakavan tulehduksen rintakehääni. Vaikka arvostan noita kokemuksia, voisin hyvin nimetä leffan uudelleen Eat Shop Loveksi ja viedä kuvaukset intialaisen rukoushuoneen sijaan Pariisin tavarataloihin.

Ei sillä, kyllä tämä projekti antoikin paljon. Olin juuri eronnut ja keskellä elämäni kamalinta parisuhdesotkua, kun sain käsiini Eat Pray Love -kirjan ja keksin tehdä siitä elokuvan. Kirja auttoi erokriisissä, ja myöhemmin leffan kuvauksissa tapasin nykyisen miesystäväni, meillä on ihana suhde. Kirja antoi myös synninpäästön meille, jotka tykkäämme herkutella. Amerikassa vaahdotaan kiloista ja hiilihydraateista. Aiemmin tunsin syyllisyyttä, jos söin kulhollisen pataa – eikö se ole sairasta?

Tarinan esimerkistä sain myös idean kokeilla lomailua. Aion pitää töistä kolmen kuukauden tauon ja keskittyä sisustamaan uutta taloani. Veikkaan, etten kestä toimettomana viikkoa kauempaa, mutta onpahan sekin sitten tullut kokeiltua.”

* Ryan Murphy on 44-vuotias amerikkalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja ohjelmaideoija. Musikaalidraama Gleen ”isä”.
* Eat Pray Love nyt elokuvateattereissa. Glee SUBilla 16.10. alkaen lauantaisin klo 20. Ryanin ohjaama Muodon vuoksi MTV3:lla lauantain myöhäisilloissa.

Katso Gleen traileri

Sisältö jatkuu mainoksen alla