Ei ole helppoa olla kuninkaallinen. Mutta onneksi viime aikaisten kuvien perusteella Meghanilla näyttäisi riittävän elämässä sitä, mikä on kaikista tärkeintä – eli rakkautta. Kuva: Reuters / Adrian Dennis / Pool TPX
Ei ole helppoa olla kuninkaallinen. Mutta onneksi viime aikaisten kuvien perusteella Meghanilla näyttäisi riittävän elämässä sitä, mikä on kaikista tärkeintä – eli rakkautta. Kuva: Reuters / Adrian Dennis / Pool TPX

Meghan Marklea kaavailtiin Bond-tytön rooliin, mutta tämä jäi suunnitteluasteelle, kun suhde prinssi Harryyn varmistui. Kuninkaallisena Meghan, 36, joutuu luopumaan muustakin kuin lupaavasta näyttelijänurastaan. Vaihtokauppa ei silti liene huono.

Kaikkea ei voi saada – varsinkaan kuninkaallisena. Tämän on saanut jo ennen häitään kokea näyttelijä Meghan Markle, 36, josta tulee toukokuussa Englannin prinssi Harryn aviopuoliso ja prinsessa.

Meghan ilmoitti jo aikaisemmin jättävänsä suositun Pukumiehet-sarjan (The Suits), jossa hän ehti näytellä seitsemän vuotta. Lisäksi Meghan saa heittää hyvästit muillekin houkutteleville roolitarjouksille.

The Sun- ja Harpers Bazaar -lehtien mukaan Meghania nimittäin kaavailtiin seuraavaksi Bond-tytöksi. Sunin lähteiden mukaan Meghan oli yksi viidestä, joita mietittiin sopivaksi rooliin. Tuottajat kuitenkin luopuivat ajatuksesta, kun prinssi Harryn ja Meghanin suhde tuli julki.

"Meghan sopisi Bond-tytöksi täydellisesti. Hän on lumoava, seksikäs ja hyvä näyttelijä", nimetön lähde kertoi lehdelle.

”En koe luopuvani mistään.”

Sitä, mitä Meghan itse todellisuudessa ajattelee urastaan, ei kukaan tiedä, mutta ainakaan julkisuudessa hän ei ole ollut pahoillaan näyttelijänuransa loppumisesta. Marraskuussa Meghan kertoi, että nyt on aika työskennellä tulevan puolison, prinssi Harryn kanssa.

– En koe luopuvani mistään.... Tämähän on uusi luku elämässä. Ja täytyy muistaa, että minähän olen näytellyt sarjassa (Pukumiehissä) seitsemän vuotta, Meghan kertoi BBC:n haastattelussa kihlauutisen jälkeen.

Työ ei ole ainoa, joka Meghanin elämässä muuttuu perusteellisesti kuninkaallisena. Ainakin nämä seitsemän muuta arkistakin asiaa saavat tulevaisuudessa jäädä:

1. Lyhyet hameet

Tällaisissa vaatteissa ei Meghania enää nähdä – ainakaan julkisesti. Kuva: Reuters / Mark Blinch

The Sunin mukaan kuningatar Elisabet sallii vain hameet, jotka ulottuvat lähes polveen. Säännön mukaan hameen tulee ulottua vähintään viiden sentin päähän polvista.

2. Tumma tai liian värikäs kynsilakka

Kun Meghanista tulee kuninkaallinen, hänen pitää pysytellä hillityissä kynsilakoissa. Brittihovin etikettiin nimittäin kuuluu, että kuninkaalliset eivät saa käyttää julkisesti punaista tai värillistä kynsilakkaa eikä tekokynsiä, koska tätä pidetään liian rahvaanomaisena. Punaista väriä pidetään brittihovissa erityisen ”paheellisena”, koska kirkkaanpunainen kynsilakka liitettiin aikoinaan prostituoituihin.

Kuningatar itse on pysytellyt uskollisena yhdelle ainoalle kynsilakkamerkille ja -sävylle jo 30 vuoden ajan. Merkki on Essie ja sävy Ballet slippers.


3. Selfiet, 4. some-hassuttelut ja 5. nimikirjoitukset

Meghanista tuskin nähdään tällaisia kuvia enää.
 
Saati tällaisia.

Meghan oli aiemmin aktiivinen Instagramissa, mutta heti suhteen virallistamisen jälkeen Meghanilla alkoi somehiljaisuus – ja samaa linjaa hänen täytyy noudattaa jatkossakin.

Meghan ei myöskään voi ottaa enää selfieitä faniensa kanssa eikä antaa nimikirjoituksia. Nämä ovat brittihovin etiketissä kiellettyjä.

6. Yksin liikkuminen

Kuninkaallisena olo tarkoittaa aina myös rajoitettuja vapauksia. Meghan ei saa liikkua missään yksin, vaan hänen seurassaan on aina turvamiehiä.

7. Äänestäminen

Yhdysvaltalainen Meghan saa prinsessana Britannian kansalaisuuden, mutta äänestää hän ei The Sun -lehden mukaan saa. Varsinaisesti laki ei tätä kiellä, mutta perinteisesti kuninkaalliset eivät Briteissä äänestä.

USA:n presidentinvaaleissa Meghan asettui julkisesti Hillary Clintonin kannattajaksi.

Vaikka Meghan joutuu luopumaan monista asioista, onneksi rakkautta tuntuisi riittävän – ainakin jos näiden kuvien tunnelmaan on uskominen:

 

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto