Forbes-lehti rankkasi viime vuonna mediamoguli Oprah Winfreyn viidettä kertaa maailman vaikutusvaltaisimmaksi julkkikseksi. Kuva MVPhotos.
Forbes-lehti rankkasi viime vuonna mediamoguli Oprah Winfreyn viidettä kertaa maailman vaikutusvaltaisimmaksi julkkikseksi. Kuva MVPhotos.

Tv-juontaja Oprah Winfreyn, 60, elämä on ollut suoraan kuin saippuasarjasta.

1. Oprahin oikea nimi on Orpah, mutta kirjaimet lipsahtivat syntymätodistuksessa väärinpäin ja nimi jäi käyttöön.

2. Oprahin vanhemmat olivat vasta teini-ikäisiä, kun Oprah syntyi. He eivät koskaan avioituneet tai asuneet yhdessä. Oprah asui isovanhempiensa hoivissa kuusivuotiaaksi asti.

3. Kun Oprah oli yhdeksänvuotias, hänen lähisukulaisensa raiskasi hänet. Häntä myös hyväksikäytettiin useita kertoja 10–14-vuotiaana.

4. Oprah synnytti 14-vuotiaana poikalapsen, joka kuitenkin menehtyi pian syntymänsä jälkeen. Tieto vuoti julkisuuteen vuonna 1990, kun Oprahin lähisukulainen myi jutun National Enquirer -lehdelle.

5. Oprah on myöntänyt kokeilleensa teininä huumeita kuten kokaiinia ja kannabista.

6. Oprah on voittanut nuoruudessaan kauneuskilpailuita. Hänet kruunattiin 17-vuotiaana Miss Black Tenneseeksi.

7. Oprah on ollut jo vuosia yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Hän on myös ensimmäinen tummaihoinen naismiljardööri. Forbes-lehden mukaan Oprahin omaisuus on 2,8 miljardia dollaria.

8. Oprah oppi lukemaan jo 3-vuotiaana. Hän rakastaa kirjoja, ja hänen suosikkikirjansa nousevat usein valtaviksi myyntihiteiksi Yhdysvalloissa.

9. Oprahin Promised Land -kotitila Santa Barbarassa kevensi tähden lompakkoa 52 miljoonalla dollarilla. Oprahilla on hulppeat kodit myös New Jerseyssä, Chicagossa, Hawaijilla ja Antiguan saarella Karibianmerellä.

10. Oprah oli vuonna 1985 Oscar-ehdokkaana sivuosaroolistaan Häivähdys purppuraa -elokuvassa. Viimeksi hän näytteli lokakuussa ensi-iltansa saaneessa The Butler -leffassa.

11. Oprah oli ensimmäinen tummaihoinen julkkis Vogue-lehden kannessa vuonna 1998. Hän laihdutti kuvauksia varten kymmenen kiloa.

12. Kaksi vuotta sitten päättynyt keskusteluohjelma The Oprah Winfrey Show oli Yhdysvaltain pitkäaikaisin päiväsaikaan lähetetty keskusteluohjelma. Se pyöri televisiossa 25 vuotta. Ohjelmaa tapitti joka viikko noin 42 miljoonaa katsojaa.

13. Oprah pyörittää omaa Oprah Radio -radiokanavaa ja julkaisee O: The Oprah Magazine -lehteä. Hänen pitkäaikainen bestiksensä Gayle King työskentelee lehden päätoimittajana.

14. Oprah pelkää ilmapalloja, koska ne kuulostavat poksahdellessaan aivan aseiden tulitukselta.

15. Oprah on ollut yhdessä miehensä Stedman Grahamin kassa vuodesta 1986. Pari kihlautui 90-luvun alussa, mutta ei ole koskaan mennyt naimisiin.

16. Oprah on kertonut olevansa tyytyväinen siihen, ettei hänellä ole lapsia. ”Jos minulla olisi lapsia, he vihaisivat minua”, hän avautui taannoin The Hollywood Reporter -lehdelle.

17. Julkkisten elämäkertakirjailija Kitty Kelley julkaisi vuonna 2010 kirjan Oprahista, jossa hän väitti mediamogulin liioitelleen ja vääristelleen lapsuutensa tapahtumia korostaakseen ryysyistä rikkauksiin -tarinaansa. Kirjassa epäiltiin myös Oprahin olevan lesbo ja pitkän liiton Stedmanin kanssa olevan vain kulissia.

18. Oprah on omistautunut hyväntekeväisyydelle. Hän avasi vuonna 2007 tyttökoulun Etelä-Afrikkaan ja vierailee siellä pari kertaa vuodessa.

19. Oprah on saanut Yhdysvaltain korkeimman siviileille myönnettävän kunniamerkin, presidentin vapaudenmitalin.

20. Oprah nosti viime vuonna metelin shoppailureissustaan Sveitsin Zürichissa. Hän olisi halunnut ostaa paikallisesta luksusputiikista Tom Fordin krokotiilinnahkaisen, noin 30 000 euroa maksaneen laukun, mutta myyjä oli todennut sen olevan aivan liian kallis hänelle. Oprah suivaantui myyjän käytöksestä niin, että julisti mediassa sveitsiläiset rasisteiksi. Myöhemmin hän pyysi anteeksi puheitaan.

Lue myös:

Yli 90-miljoonaa vuodessa – Madonna on suurituloisin tähti

Etkö pysy enää Justin Bieberin perässä? Lue kootut huhut

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbackaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.