Vaikka sää olisi ollut sateinenkin, on Victorian kasvoilla nähty joka vuosi leveä hymy. Kuva: Reuters
Vaikka sää olisi ollut sateinenkin, on Victorian kasvoilla nähty joka vuosi leveä hymy. Kuva: Reuters

Ruotsissa juhlitaan tänään Ruotsin kruununprinsessa Victorian 39-vuotissyntymäpäivää. Päivä on nimetty naapurimaassa Victorianpäiväksi.

Tänä vuonna Victoria juhlistaa päiväänsä kahden lapsen äitinä, sillä pikkuprinssi Oscar syntyi keväällä.

Kaikki kuningasperheen pienimmät mukana

Mukana Sollidenin juhlahumussa Öölannin saarella ovat tietenkin pikkuprinsessa Estelle ja keväällä syntynyt Oscar-vauva, mutta myös kaikki muut kuningasperheen pienimmät.

Kuningatar Silvia paljasti pari päivää sitten Expressenille, että juhlaan osallistuvat myös Carl Philipin ja Sofian vauva Alexander ekä Madeleinen ja Chris O'Neilin tytär Leonore ja poika Nicolas.

Victorian lapset prinsessa Estelle ja prinssi Oscar osallistuvat äitinsä syntymäpäiväjuhliin. Kuva: Kate Gabor / Kungahuset.se
Victorian lapset prinsessa Estelle ja prinssi Oscar osallistuvat äitinsä syntymäpäiväjuhliin. Kuva: Kate Gabor / Kungahuset.se

Victoria tapaa kansaa ja antaa stipendin

Ruotsin kuningashuone on kertonut kruununprinsessan syntymäpäivien ohjelmista nettisivuillaan.

Juhlinta alkaa aamupäivällä kello 11 Ruotsin aikaa. Tuolloin Victoria, prinssi Daniel, kuningas Kaarle Kustaa ja Silvia avaavat Sollidenin linnan portit. Victoria on perinteisesti mennyt tapaamaan kansalaisia ja vastaanottamaan onnitteluita syntymäpäivänään eikä tämä vuosi ole poikkeus.

Victorianpäivän aikana kruununprinsessa myös jakaa mukaansa nimetyn stipendin, jonka on joka vuosi saanut menestynyt urheilija.

Victoria vastaanottamassa onnitteluja ja ruusuja vuonna 2007. Victorianpäivä on ruotsalaisille rakas kansanjuhla, jota on vietetty jo vuodesta 1979 lähtien. Kuva: Reuters
Victoria vastaanottamassa onnitteluja ja ruusuja vuonna 2007. Victorianpäivä on ruotsalaisille rakas kansanjuhla, jota on vietetty jo vuodesta 1979 lähtien. Kuva: Reuters

Ruotsin tulevan kuningattaren suosiosta kertoo, että heinäkuun 14. päivä on aina saanut paikalle runsaan määrän kansalaisia.

Iltakonsertissa Victorian suosikkiartistit

Ruotsin kruununprinsessan syntymäpäivä huipentuu tapaan iltakonserttiin, joka järjestetään Borgholmin urheilukentällä.

Perinteisesti paikalla ovat olleet Victorian sisarukset ja Carl Philipiä, Sofiaa, prinsessa Madeleinea odotetaan paikalle tänä vuonna.

Madden mies Chris on  jättänyt useita kuningasperheen tärkeitä yhteisiä tilaisuuksia välistä työkiireisiin vedoten, joten toivotaan, että hän pääsee paikalle Victorian juhliin.

Victoria on valinnut konserttinsa artistit itse, joten lavalle nousee hänen omia suosikkejaan.

Tämän vuoden artistikattaus ei kalpene viimekesäisten bileiden rinnalla, sillä kuningashuoneen mukaan lavalle nousevat muun muassa Lisa Miskovsky, Frans Jeppsson Wall, Charlotte Perelli, Loa Falkman, Jon Henrik Fjällgren ja Molly Pettersson Hammar.

Perinteikäs juhlapaikka

Ruotsin tulevan kuningattaren kesäinen syntymäpäiväjuhlinta Öölannin saarella Sollidenin linnassa on kuningasperheen pitkäaikainen perinne, sillä ensimmäisen kerran juhlat järjestettiin saarella, kun Vickan oli 2-vuotias.

Victorialla on ollut tapana pukea syntymäpäivänään kukkia hiuksiinsa. Kuva: Reuters
Victorialla on ollut tapana pukea syntymäpäivänään kukkia hiuksiinsa. Kuva: Reuters

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun Antti Holma sairastui melanoomaan, Armi Toivaselta lähti heti viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

Näyttelijä Antti Holma kertoi viime keväänä Instagramissa sairastuneensa melanoomaan. Muiden suomalaisten tapaan Antin ystävä, näyttelijä Armi Toivanen, kuuli asiasta somen välityksellä. Antille lähti heti yksinkertainen mutta lämmin viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

– Armin viestistä välittynyt mutkaton asenne helpotti oloani syövän aiheuttaman myllerryksen keskellä, Antti muistaa.

Siihen, ettei hän kertonut diagnoosista yhdellekään ystävälleen henkilökohtaisesti, oli tietty syy.

– Ennen somepostausta diagnoosista tiesivät vain vanhempani ja neljä pikkusiskoani. He järkyttyivät niin, ettei minulla ollut enää voimia soittaa kavereille ja käydä taas läpi samoja tunnekuohuja, Antti selittää.

Vasta kesällä hän pääsi puhumaan sairaudesta kasvokkain Armin kanssa. Ystävän rauhallisesta, koruttomasta suhtautumisesta oli apua.

– Armille sanoin suoraan, ettei syöpä ahdistanut eikä pelottanut, vaan otti raskaasti päähän. Hänelle myönsin, etten ensimmäisenä miettinyt kuolemaa, vaan sitä, miten ihmeessä tungen syöpäleikkauksen täpötäyteen kalenteriini, Antti kertoo.

"Kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin."

– Armi ymmärsi hyvin myös sen, että vakavan sairauden edessä voi iskeä sellainenkin asia kuin turhamaisuus. Eniten harmitti se, etten leikkauksen jälkeen päässyt salille pariin viikkoon.

– Omat menetykseni ovat opettaneet, että kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin, Armi sanoo.

– Kunnioitus toista kohtaan on sitä, ettei vaikeissakaan tilanteissa lässytetä eikä säälitellä.

Armi Toivanen ja Antti Holma kertovat, miten he tutustuivat, ystävystyivät ja mitä he tuumivat toistensa ihmissuhdekuvioista. Entä millaista on tehdä yhdessä töitä? Lue Me Naisten uudessa numerossa 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.