Palsanmäillä on jo kaksi television Venla-palkintoa tilillään. ”Ilman ohjelmaa emme varmaan olisi pystyneet jatkamaan huutokauppatoimintaa.”
Palsanmäillä on jo kaksi television Venla-palkintoa tilillään. ”Ilman ohjelmaa emme varmaan olisi pystyneet jatkamaan huutokauppatoimintaa.”

Vaikeat ajat opettivat Aki ja Heli Palsanmäen pitämään yhtä.

Aki ja Heli Palsanmäki ovat kansan tv-suosikkeja ja epäilemättä Suomen tunnetuimpia huutokauppayrittäjiä.

Huutokauppaisännyys ei kuitenkaan ollut kummallekaan kutsumusammatti.

– Isälleni se kyllä oli elämäntyö. Hän ehti pitää huutokauppakamaria 19 vuotta, kunnes yhtäkkiä kuoli aivoverenvuotoon 59-vuotiaana. Se oli soromnoo saman tien, Aki muistelee vuotta 2006.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Heli tarttui haasteeseen ja ryhtyi yrittäjäksi jatkamaan appiukkonsa työtä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Alussa rämmittiin ja räpiköitiin. Ensimmäiset vuodet elimme nuukasti ja kädestä suuhun.

”Samalla meitä ajoi vimmattu näyttämisenhalu. Pärjääminen oli meille kunniakysymys.”

Joka kerta, kun sähkölasku tai öljytilaus piti maksaa, kurkkua kiristi. Vaikeat ajat ovat piirtyneet mieleen tarkasti.

– Oli aikoja, kun levitimme laskut makuuhuoneen lattialle ja itkimme, että mistä näihin saadaan rahat, Heli liikuttuu kyyneliin vielä nytkin.

Palsanmäet miettivät jo lopettamista.

– Mutta samalla meitä ajoi vimmattu näyttämisenhalu. Pärjääminen oli meille kunniakysymys, Heli jatkaa.

Härkkimättä paras

Missään vaiheessa firman vaikeudet eivät rasittaneet Akin ja Helin parisuhdetta.

– Päinvastoin: vaikeat ajat opettivat meidät pitämään tiiviisti yhtä. Voisi sanoa, että ne vain vahvistivat suhdettamme.

Aviopari on ollut yhdessä pian yksitoista vuotta. Akilla on teoria pitkään parisuhteeseen: Toista ei saa mennä härkkimään huonona päivänä eikä ikinä aamuisin.

– Aamuisin on paras olla hiljaa ja antaa toisen herätä rauhassa. Jos aamutoimissa kohdataan, se on vain kevyt nyökkäys huomenen merkiksi, Aki listaa ohjeitaan sujuvaan arkeen.

Tavatessaan netin treffipalstalla Aki ihastui heti Helin suorasanaisuuteen ja siihen, että naisessa löytyi luonnetta.

– Minun kanssani ei mikään lapanen pärjäisi. Heli onkin sellainen, että kun jotain päättää, sen päätä voi aika huonosti käännellä, Aki kuvailee

– Riitoja on jokaisessa suhteessa, ja joka muuta väittää, se valehtelee. Kun meillä räjähdetään, riita keskustellaan pois. Ei sellainen ole mitään elämää, että koko ajan on kinaa ja viikkojen mykkäkouluja.

Miten tv-suosio on muuttanut Palsanmäkien elämää? Millaista on, kun kotipihasta tulee nähtävyys? Miksi tunteet nousevat pintaan, kun kauppaa hierotaan kuolinpesistä tai työttömäksi jääneiden lapsiperheiden kanssa? Lue koko haastattelu Me Naisten pääsiäisen kaksoisnumerosta 12–13/2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla