Me Naiset
|
Essi Myllyoja
Pinja (vas.) ja Carita Hopeakaresta (oik.) tehtiin dokumentti Piripäiväkirja. Äiti ja tytär toivovat päihteentöntä tulevaisuutta. Kuva: Jussi Vierimaa
Pinja (vas.) ja Carita Hopeakaresta (oik.) tehtiin dokumentti Piripäiväkirja. Äiti ja tytär toivovat päihteentöntä tulevaisuutta. Kuva: Jussi Vierimaa

Carita Hopeakari pakeni parikymppisenä raskasta yksinhuoltaja-arkeaan huumeisiin. Pinja-tytär seurasi äitiään päihteiden maailmaan jo alaikäisenä.

Carita ja Pinja Hopeakarin elämä on ollut vuosia taistelua irti koukusta. Ensin huumeita alkoi käyttää Carita, jolloin Pinja-tytär sijoitettiin sijaisperheeseen. Myöhemmin huumeet tarjosivat Pinjalle yhteyden äitiin, jonka hän oli pienenä menettänyt.

Carita oli 24-vuotiaana ollut vuosia ”kiltti kotiäiti”, kun arki alkoi tuntua liian rankalta. Mistä hän sai päähänsä alkaa käyttää huumeita, sitä Carita ei oikein osaa tai halua enää sanoa. Taustalla oli tuolloin ero lasten isästä, neljän lapsen yksinhuoltajuus, rakkaan veljen itsemurha ja oma masennus. Lapsuutensa hän oli viettänyt laitoksissa ja teini-ikänsä koulukodissa.

– Olin kokeillut huumeita nuorena, mutta en ollut koskaan käyttänyt mitään. Huumeet tarjosivat minulle pakopaikan todellisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Carita painottaa, että ennen kuin hän alkoi käyttää, hän halusi varmistaa, että lapsilla olisi kaikki hyvin. Hän järjesti lapset itse huostaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuodet kuluivat huurussa, eikä Carita juurikaan nähnyt lapsiaan.

– Olin vuosikausia niin sekaisin, etten tosiaan paljon yhteyksiä pidellyt.

Myös Pinja-tytär voi pahoin eikä viihtynyt sijaisperheessään. Pinja halusi kokeilla aineita, koska äitikin käytti.

– Olin aina ihaillut äitiä. Musta oli siistiä, että se käytti huumeita. Se oli erilainen kuin muut äidit.

Pinja oli ehtinyt käyttää huumeita jo muutaman vuoden, ennen kuin Carita sai tietää. Äiti ei suuttunut tai yllättynyt.

– Huolissani olin silti. Soittelin Pinjalle jatkuvasti ja ahdistelin häntä.

Pinja muutti Caritan luokse, ja äiti ja tytär käyttivät huumeita toisinaan myös yhdessä. Lopulta Pinjan huumeriippuvuuden katseleminen herätti Caritan.

Nyt Carita toivoo, että Pinjakin lopettaisi käyttämisen, ihan oikeasti ja lopullisesti, mutta hän myös tietää, että painostaminen on turhaa. Lopettamista on haluttava itse. Eikä se sittenkään ole helppoa.

Lue Caritan ja Pinjan koko tarina Me Naisten numerosta 35/2014, joka ilmestyy torstaina 28.8.

TV1 esittää Caritan ja Pinjan elämästä Piripäiväkirja-dokumentin 1.9. klo 21.30.

Lue myös:

Maisteriksi 22 vuoden huumekierteen jälkeen

Kannabiksen kotikasvattaja: "Menettäisin työpaikkani, jos toimintani paljastuisi"

Veeti Kallio: "Vedin kovia aineita selviytyäkseni keikoista"

Sisältö jatkuu mainoksen alla