Pinja (vas.) ja Carita Hopeakaresta (oik.) tehtiin dokumentti Piripäiväkirja. Äiti ja tytär toivovat päihteentöntä tulevaisuutta. Kuva: Jussi Vierimaa
Pinja (vas.) ja Carita Hopeakaresta (oik.) tehtiin dokumentti Piripäiväkirja. Äiti ja tytär toivovat päihteentöntä tulevaisuutta. Kuva: Jussi Vierimaa

Carita Hopeakari pakeni parikymppisenä raskasta yksinhuoltaja-arkeaan huumeisiin. Pinja-tytär seurasi äitiään päihteiden maailmaan jo alaikäisenä.

Carita ja Pinja Hopeakarin elämä on ollut vuosia taistelua irti koukusta. Ensin huumeita alkoi käyttää Carita, jolloin Pinja-tytär sijoitettiin sijaisperheeseen. Myöhemmin huumeet tarjosivat Pinjalle yhteyden äitiin, jonka hän oli pienenä menettänyt.

Carita oli 24-vuotiaana ollut vuosia ”kiltti kotiäiti”, kun arki alkoi tuntua liian rankalta. Mistä hän sai päähänsä alkaa käyttää huumeita, sitä Carita ei oikein osaa tai halua enää sanoa. Taustalla oli tuolloin ero lasten isästä, neljän lapsen yksinhuoltajuus, rakkaan veljen itsemurha ja oma masennus. Lapsuutensa hän oli viettänyt laitoksissa ja teini-ikänsä koulukodissa.

– Olin kokeillut huumeita nuorena, mutta en ollut koskaan käyttänyt mitään. Huumeet tarjosivat minulle pakopaikan todellisuudesta.

Carita painottaa, että ennen kuin hän alkoi käyttää, hän halusi varmistaa, että lapsilla olisi kaikki hyvin. Hän järjesti lapset itse huostaan.

Vuodet kuluivat huurussa, eikä Carita juurikaan nähnyt lapsiaan.

– Olin vuosikausia niin sekaisin, etten tosiaan paljon yhteyksiä pidellyt.

Myös Pinja-tytär voi pahoin eikä viihtynyt sijaisperheessään. Pinja halusi kokeilla aineita, koska äitikin käytti.

– Olin aina ihaillut äitiä. Musta oli siistiä, että se käytti huumeita. Se oli erilainen kuin muut äidit.

Pinja oli ehtinyt käyttää huumeita jo muutaman vuoden, ennen kuin Carita sai tietää. Äiti ei suuttunut tai yllättynyt.

– Huolissani olin silti. Soittelin Pinjalle jatkuvasti ja ahdistelin häntä.

Pinja muutti Caritan luokse, ja äiti ja tytär käyttivät huumeita toisinaan myös yhdessä. Lopulta Pinjan huumeriippuvuuden katseleminen herätti Caritan.

Nyt Carita toivoo, että Pinjakin lopettaisi käyttämisen, ihan oikeasti ja lopullisesti, mutta hän myös tietää, että painostaminen on turhaa. Lopettamista on haluttava itse. Eikä se sittenkään ole helppoa.

Lue Caritan ja Pinjan koko tarina Me Naisten numerosta 35/2014, joka ilmestyy torstaina 28.8.

TV1 esittää Caritan ja Pinjan elämästä Piripäiväkirja-dokumentin 1.9. klo 21.30.

Lue myös:

Maisteriksi 22 vuoden huumekierteen jälkeen

Kannabiksen kotikasvattaja: "Menettäisin työpaikkani, jos toimintani paljastuisi"

Veeti Kallio: "Vedin kovia aineita selviytyäkseni keikoista"

– Olen tehnyt itselleni kylmästi selviytymisstrategian, sillä minulla ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa. Romahtaa tai selvitä, Anne Kukkohovi sanoi Me Naisten haastattelussa ystävänsä Teri Niitin poismenon jälkeen. Kuva: Jouni Harala

Anne Kukkohovi kertoo sosiaalisessa mediassa, että hänen äitinsä on kuollut.

Juontaja ja malli Anne Kukkohovi kertoo Facebookissa, että hänen äitinsä on menehtynyt.

Kukkohovi kirjoittaa, että hänen äitinsä diagnoosista on kulunut kymmenen kuukautta.

– Se sama päivä kuin Teri menehtyi. Syyskuu Pariisissa 2016 olimme yhdessä ensimmäisellä ja viimeisellä matkallamme. Meillä oli kivaa, juoksimme sadetta pakoon ja flirttailimme miesten kanssa. Tänään minusta tuli äiditön tytär. 23.10. kello 8.10. R.I.P. rakas äiti, Kukkohovi suree menetystään Facebookissa.

Hänen ystävänsä, stylisti Teri Niitti kuoli vain 43 vuoden ikäisenä tammikuussa 2017. Kukkohovi kertoi sen jälkeen Me Naisille, kuinka parikymmentä vuotta kestänyt ystävyys Terin kanssa oli hänen henkireikänsä. Tuolloin hän kertoi myös joutuneensa tekemään järjestelyjä, jotta voisi olla kuluvan vuoden aikana sairastuneen omaisensa tukena toisessa kaupungissa.

Kukkohovi kertoi Facebookissa syyskuussa vierailevansa Vaasan keskussairaalassa. Toisessa syyskuisessa päivityksessään hän kertoi vievänsä äidille sairaalaan proteiinilettuja. Lokakuussa hän kertoi vierailleensa Vaasan sairaalan saattohoito-osastolla.

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Jo riittää!

IS: Maria Veitola kommentoi Tomi Metsäkedon jäämistä pois Tähdet, tähdet -ohjelmasta: ”Varmaan hänellekin parasta”

Todisteet Metsäketoa vastaan ovat niin laajat ja vakuuttavat, että puolustelijat eivät joko tiedä keissistä mitään, tai eivät yksinkertaisesti halua tasa-arvoa tähän maailmaan. Sikailu naisia (ja ketä tahansa kohtaan) on kuvottavaa! Hyssyttely ja toisaalle katsominen taas on sikailun mahdollistamista. Moinen käytös tulee tuomita ja teilata niin monta kertaa, että se loppuu. Kiitos, Maria, rohkeudestasi!
Lue kommentti