– Naisia hahmossa viehätti pieni röyhkeys, sanoo Antti Luusuaniemi Syke-tv-sarjan pelimieshahmostaan. Kuva: Juha Salminen.
– Naisia hahmossa viehätti pieni röyhkeys, sanoo Antti Luusuaniemi Syke-tv-sarjan pelimieshahmostaan. Kuva: Juha Salminen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi hurmasi Syke-sarjan sydänkirurgina. Vaimonsa Lilin kanssa hän viettää kerran päivässä K-18-aikaa.

2 seksikkyyden salaisuutta

Seksikkyys kumpuaa ihmisen sisältä: se on yhdistelmä tietoista ja tiedostamatonta viehätysvoimaa. Syke-tv-sarjan roolihahmoni Max Hansson oli pelimies, menestynyt sydänkirurgi, joka tiesi oman arvonsa. Kirurgina hän oli tietenkin jumalasta seuraava. Naisia hahmossa viehätti pieni röyhkeys: Max oli ammattinsa puolesta hyvä poika, mutta muuten paha.

0 löylykaveria

Yritän käydä Saunaseuran löylyissä Lauttasaaressa kaksi kertaa viikossa – mutta viihdyn siellä parhaiten yksin. Nautin lempeistä löylyistä, joissa ei tarvitse tehdä töitä pysyäkseen lauteilla. Käyn meressä uimassa, luen päivän lehdet ja lähden kotiin uutena miehenä.

13 vuotta teatteria

Nyt olen virkavapaalla, mutta ennen sitä tein Kansallisteatterissa töitä putkeen 13 vuotta, aina maanantaista lauantaihin, iltamyöhään. Se oli perheenisälle haastavaa. Tv- ja elokuvatöitä on kertynyt 28 kappaletta, teatteria vielä enemmän.

Jos lasissa ei ole ihan 110, on hyvä pitää breikkiä, jotta intohimo tekemiseen säilyy. Jos olen ihan rehellinen, pelkkä näytteleminen ei enää riittänyt. Nyt käsikirjoitan kahta elokuvaa ja kahta tv-sarjaa.

En voi tietää, onko minulle tarjolla yhtä hyviä rooleja, kun palaan. Mutta se ei pelota, sillä kaipasin uutta.

1 nahkalaukku

Nahkalaukku ratkaisi kaiken, vaimoni Lili, 27, on kertonut jälkeenpäin. Tapasimme ensimmäistä kertaa kuvauksissa hänen kotimaassaan Unkarissa, ja olin jättänyt ruskean viikonloppulaukkuni lojumaan studion nurkkaan. Laukku teki häneen vaikutuksen. Taiteellisena johtaja toiminut Lili oli ensin luullut sen kuuluvan stailistille. Mutta ei! Laukku oli suomalaisjätkän.

Minua jännitti. Purin hermostuneisuuttani heittämällä Lilille läppää ja pyysin väkisin samaan kuvaan kanssani. Hän oli kaunis, älykäs, hauska – ja ihmetteli, että mikä tyyppi tuo oikein

K-18

Parisuhteessa pitää olla yhteinen hetki kerran päivässä. Silloin läppärit menevät kiinni, ja keskustellaan päivän asiat läpi teemuki tai viinilasi kädessä. Yhteinen aika ilman lapsia on tärkeää, jotta saa kaiken huomion suunnattua hetkeksi toiseen.

Olemme vaimoni kanssa tiimi. Romantiikan lisäksi pitää olla vähän mustasukkaisuutta – ilman sitä ei ole intohimoakaan. Mutta ei minun kyllä tarvitse lavalla suudellessani pohtia, jäänkö tästä kiinni vaimolle. Suutelun pitää olla aitoa, sitä ei voi näytellä.

20 x Kimblen noppa

Miten voi olla noin pieni ja valmis, mietin lasteni syntyessä. He ovat minulle syy olla.

Edellisestä suhteestani syntynyt Ella, 8, pelaa käsipalloa ja soittaa rumpuja älyttömän hyvin. Hän on kova menemään ja rakastaa eläimiä. Luna, 2, taas on niin kova showmimmi, ettei mitään järkeä. Ennen lounasta hän pitää päiväkodissa aina pienen esityksen. Hän tarvitsee paljon huomiota, kuten minäkin pienenä. Ala-asteella esitin aina perjantaisin koulun jälkeen koko luokalle pienen näytelmän kavereideni kanssa.

Pienempi Luna ihailee isompaa Ellaa ja seuraa tätä jatkuvasti. Pelatessamme Kimbleä Luna ei oikein pidä vuoroista kiinni ja saattaa painaa noppakupua 20 kertaa peräjälkeen. Ella antaa painaa.

Nykyään pystyn olemaan lasten kanssa enemmän läsnä ilman, että olen väsynyt. Se on parasta.

15 minuutin nyrkkitappelu

Sodankylä on paikka, jonne pitää syntyä. Muutettuani sinne 8-vuotiaana olin hyvin yksinäinen. Jouduin koulussa konflikteihin, koska olin se etelänmies. Aina kun välitunti alkoi, joku halusi tapella kanssani: ”Näytäs nyt, mitä osaat, kun olet muualta.” Kun vuoden kuluttua muutimme Hyvinkäälle, vein mukanani todistuksen, jossa luki: ”hyvä pallopelien pelaaja ja selvittää mielellään välinsä nyrkein”.

Asuin lapsena kaikkiaan neljässä kaupungissa. Aivan ensin Tammisaaressa, jossa lähes kaikki puhuivat ruotsia. Lappeenrantaan muutimme, kun olin 6-vuotias. Pyysin kavereita uimaan, ja he sanoivat, etteivät kehtaa. Ihmettelin, että mitä ’kehtaamista’ siinä oli, mennään vain!

108 metrin heittokäsi

Aloitin pesäpallon 8-vuotiaana ja myöhemmin pelasin ihan ammattimaisestikin. Hyvinkään Tahkossa voitimme A-poikien suomenmestaruuden vuonna 1997, ja pelasin myös ykkösdivarissa Hämeenlinnan paukussa. Lopulta oli valittava joko pesäpallo tai näytteleminen, kumpaakin en voinut saada. Treenejä saattoi olla viikossa kymmenenkin. Selkä oli usein rikki ja paikat muutenkin kovilla.

Mutta pesäpallo oli mahtavan koukuttavaa; siitä oli vaikea luopua. Olin koppari eli se tyyppi, joka ottaa pallon kiinni ihan kentän takana ja heittää lukkarille. Vahvuuteni oli tosi hyvä heittokäsi: pallo lensi parhaimmillaan 108 metriä. Jos koppari vahingossa päästää pallon läpi, hän joutuu hakemaan sen kaukaa. Joukkuekaverini kiusasivat minua, että kaikkein kallein mainospaikka oli minun paitani selkämyksessä. Sehän siellä aina näkyi, kun juoksin karanneen pallon perässä.


Antti Luusuaniemi on nyt virkavapaalla kansallisteatterista ja käsikirjoittaa itse. ”Huomasin, että on paljon omia juttuja joita haluan tehdä.”

2 yritystä

Teatterikorkeakoulun maailma tuntui ensimmäisellä pyrkimisellä vieraalta. En ollut käynyt Kallion lukiota, enkä tuntenut Ylioppilasteatterin tyyppejä. Minä olin Hyvinkäältä.

Pääsykokeen toisessa vaiheessa piti esittää monologi. En ollut opetellut mitään, joten improvisoin. Se oli vähän naiivi, anarkistinen veto. Seuraavassa vaiheessa piti esittää täsmälleen sama monologi, mutta eri tunnetilassa. Enhän minä muistanut, mitä olin aiemmin mennyt improvisoimaan. Se oli tuskaa minulle ja niille, jotka suoritustani joutuivat seuraamaan. Koulun kuulu akrobatianopettaja Langrykin katsoi minua pitkään ja kehotti opettelemaan monologin seuraavan vuoden pääsykokeisiin.

Kun toisella yrityksellä pääsin sisään vuonna 2000, ihmettelin, kuinka paljon lahjakkaita ihmisiä siellä oli. Samalla vuosikurssilla olivat Mikko Leppilampi, Maria Ylipää ja Eero Milonoff.

200 hyppyä

Trampoliinilla on mahtavaa pomppia! Lajiin minut tutustutti kuvataiteilija Jani Leinonen, jolla on trampoliini työhuoneellaan. Kerralla tulee hypittyä helposti 200 pomppua, sillä touhu rauhoittaa kropan ja mielen. Osaan temppujakin, esimerkiksi voltin takaperin.

13 kilsan lenkki

Oleskelen niin paljon sisällä, että ulkona liikkuminen on sille tärkeää vastapainoa. Tykkään juosta Lauttasaaren ympäri 13 kilometrin lenkin. Samalla käyn läpi repliikkejä tai kehittelen käsikirjoitusta.

3 tunnin leikkaus

Katsoin Syke-sarjan kirurginrooliani varten oikeita leikkauksia. Kerran potilas oli lapsi, jolle asetettiin kolme tuntia kestäneessä leikkauksessa sydänläppä. Kun pieni potilas makasi leikkauspöydällä, asetuin maailmassa hieman eri kohtaan.

Tv-sarjassakin leikkaussalin välineet olivat oikeita. Piti päästä sen yli, ettei otteeni veitsestä – tai ammattikielellä puukosta – ollut aina ihan oikea. Tosielämässä osaan elvyttää ja laittaa tipankin jotenkuten. Mutta jos itse uskoo suoritukseesi, katsojakin uskoo.

4 kieltä

Haluan tehdä kansainvälisiä töitä, mutta on muitakin mahdollisuuksia kuin Hollywood. Rehellisesti sanottuna olen kiinnostuneempi eurooppalaisesta elokuvasta. Saadakseen töitä Hollywoodissa pitäisi asua pysyvästi Los Angelesissa ja käydä koko ajan koekuvauksissa. Työskentelen mieluummin Euroopassa, koska täällä voin keskittyä näyttelemiseen. Puhun suomea, englantia, ruotsia ja saksaa, joskaan viimeisellä en keskustele syvällisiä.

35 vuotta

Tässä iässä eniten minua pelottaa jämähtäminen. Haluan, että jatkuvasti on monta pyörää rullaamassa. Kuusikymppisenä näen itseni päivettyneenä maailmankansalaisena hymyilemässä jossain lämpimässä. Minua kahdeksan vuotta nuorempi vaimoni Lili on vielä silloinkin hurmaavan kaunis, ja lapsenlapset leikkivät, kun luen läpi seuraavan työni repliikkejä terassilla.

Lue lisää:

Näin syttyi Syke-tähti Antti Luusuaniemen ja unkarilaisen rakkaan salamaromanssi

IS: Syke-tähti Antti Luusuaniemi pyrkii ulkomaille, mutta yksi asia puuttuu

IS: Mikä tekee Antti Luusuaniemestä niin seksikkään? Näyttelijä itse vastaa

Antti Luusuaniemi

Näyttelijä ja käsikirjoittaja syntyi 7.9.1979 Tammisaaressa.

Asuu Helsingin Lauttasaaressa.

Vaimo Lili Ermezei. Parilla on yhteinen tytär Luna, 2. Lisäksi Luusuaniemellä on tytär Ella, 8, edellisestä suhteesta.

Ylen Syke-tv-sarjan lisäksi näytellyt muun muassa Kansallisteatterin esityksissä Tuntematon sotilas ja Platonov. Mukana kahdessa syksyn ensi-iltaelokuvassa: Nuotin vierestä ja Liberation of Skopje.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.