”Olen tyytyväinen siihen, miltä näytän ja miltä minusta tuntuu”, Jutta Gustafsberg sanoo. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.
”Olen tyytyväinen siihen, miltä näytän ja miltä minusta tuntuu”, Jutta Gustafsberg sanoo. Kuva Piia Arnould / Sanoma arkisto.

”Olen 43-vuotias ja pirun tyytyväinen siihen, miltä näytän”, Jutta sanoo.

Valmentaja, yrittäjä Jutta Gustafsberg seisoo peilin edessä ja melkein hyrisee tyytyväisyyttään.

–Olen 43-vuotias ja pirun tyytyväinen siihen, miltä näytän ja miltä minusta tuntuu.

Peilissä näkyvät Jutan tuliaiset kesällä kuvatusta Bull vs Vertti -ohjelmasta: timmi sixpack tai vatsapalat, kuten Jutta pakkiaan itse nimittää. Ohjelman teosta on jo toista kuukautta, mutta Jutta on edelleen samassa kunnossa kuin kesällä.

–Onhan se ny jumankauta aika siistiä!

Yksi repsahdus

”Silloin meni kurkusta alas kaikkea, mitä oli tarjolla.”

Ohjelmaa varten Jutta seurasi 10 viikon ajan tiukkaa ruokavaliota, jossa jokainen suupala oli tarkoin laskettu ja suhteutettu treenaamiseen. Vain yhtenä päivänä hän poikkesi ruokakalenterista: ystävänsä Jari ”Bull” Mentulan häissä ja tämän luvalla.

–Silloin meni kurkusta alas kaikkea, mitä oli tarjolla, Jutta nauraa.

–Olin epäröinyt, etten kestäisi koko kesää tiukalla dieetillä. Sitten eräs FitFarmin asiakas tokaisi, että sehän olisi naurettavan lyhyt aika – hän oli kamppaillut ylipainon kanssa vuosia. Havahduin hänen sanoihinsa ja päätin osallistua Bullin ja Vertin treeniohjelmaan.

Jutan jakso nähdään Fox-kanavalla maanantaina 17.10.

Kirottu syömisen säännöllisyys

Ohjelmaviikkojen aikana Jutta teki neljä lihastreeniä sekä neljä aerobista harjoitusta viikossa ja söi vähintään kolmen tunnin välein. Sokeri ja naposteleminen jäivät pois, ja ruokailusta tuli säännöllistä ja tietoista.

–Treenaaminen ei ollut vaikeaa, sillä nautin liikkumisesta ja tykkään tehdä kovaa. Syömisen säännöllisyys oli hankalinta ja se valmiiden ruokakippojen kuljettaminen.

Jutta kisaa Bull vs. Vertti -sarjassa 17.10. Kuva Gustavo Alavedra / Sanoma arkisto.
Jutta kisaa Bull vs. Vertti -sarjassa 17.10. Kuva Gustavo Alavedra / Sanoma arkisto.

Kesän jälkeen sokerittomuus jäi Jutalla päälle. Kun Jutta nyt keittää kahvit vierailleen, hän lorauttaa maidot sekaan, mutta sanoo, ettei talosta löydy sokeria vieraillekaan.

–On jännää, miten makuaisti muuttuu ruokavalion vaikutuksesta. Olen aina ollut perso herkuille, mutta nyt makeastoppi iskee jo parin suupalan jälkeen, Jutta sanoo.

–Nyt olen hurahtanut ystäväni tekemiin raakakakkuihin. Raakasuklaata ja minttua, ai samperi, kun on hyvää.

Enää Jutta ei punnitse annoksiaan ja ottaa välillä lasillisen viiniäkin. Mutta kun hän jouluna matkustaa etelään, vatsapalojen pitää vielä silloin näkyä bikineistä.

Enemmän vuosia, vahvempi psyyke

”Meidän personal trainerit sanovat, että olen kova valittamaan ja kiroamaan.”

Jutta osallistui ensimmäisiin fitnesskisoihinsa 25-vuotiaana ja edellisiin viisi vuotta sitten. Vaikka ikää on tullut lisää, kuntoillessa hän tykkää edelleen vetää itsensä äärirajoille.

–Meidän personal trainerit sanovat, että olen kova valittamaan ja kiroamaan, mutta kyllä minä sitten teenkin täysillä. Tunnen, että ikä on vain helpottanut treenaamista: psyyke on vahvempi, motivaatio kova eikä itsekuri lipsu.

–Itsetuntoni ei ole kiloista kiinni eivätkä painoni, ulkonäköni tai treenaamiseni liity elämäntilanteeseen; siihen, olenko nuori, sinkku tai etsinkö miestä. Tein tämän kuntokuurin täysin itseäni varten, alkuvuodesta eronnut Jutta sanoo.

Jutta kuvailee voivansa nyt samoin kuin kaksikymppisenä.

–Jaksan taas juosta kymmenen kilometrin lenkin, minulla on voimaa eikä paikkoja kolota. Kropassa tuntuu samalta kuin kaksikymppisenä.

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...