Jarkko Ruutu kuvailee elämäkerrassaan lapsuuttaan turvalliseksi, mutta kepposet eivät Ruudun veljeksiltä kesken loppuneet.  Kuva: Juha Salminen.
Jarkko Ruutu kuvailee elämäkerrassaan lapsuuttaan turvalliseksi, mutta kepposet eivät Ruudun veljeksiltä kesken loppuneet. Kuva: Juha Salminen.

Tuore elämäkerta paljastaa tarinoita ex-jääkiekkoilijan lapsuudesta. Ruudun kaikista kolmesta veljeksestä tuli tunnettuja jääkiekkoilijoita.

Jarkko Ruutu, 40, julkaisi keskiviikkona 2.9. paljastuskirjan pitkästä jääkiekkourastaan. Elämäkerrassa Jarkko Ruutu  –  jumalainen näytelmä kaukaloiden rähinäpoika sanoo paljastavansa kaiken muun muassa taustoista NHL-kohujen takana ja siitä, miten uran lopuksi tuli itku.

Jarkko kertoo kirjassa myös Ruudun kiekkoveljesten rajuimmista lapsuusleikeistä.

Jarkko, 40, Mikko, 36, ja Tuomo, 32, ja ovat kaikki tunnettuja jääkiekkoilijoita. 1980-luvulla vantaalaiskerrostalossa treenattiin ahkerasti jo nuorina poikina. Kirjassa Jarkko kuvailee, kuinka pihalätkässä maaleja iskettiin mattotelineiden väliin tiuhaa.

– Lätkäkamat olivat aina kunnossa, ja pöydässä oli ruokaa. Äiti on saanut tehdä hommia, käydä kaupassa ja pyykätä. Koskaan ei ole valittanut. Täytyy nostaa hattua, Jarkko kertoo Me Naisille lapsuudestaan.

Lapsena veljekset pelasivat kaikesta aina panoksilla – joskus vedot johtivat siihen, että joku joutui istumaan muurahaispesään.

– Muuten olemme kilpailleet kaikesta, mutta emme menestyksestä. Jokainen on tehnyt omaa juttuaan, Jarkko sanoo.

Oli yksi tietty hetki, kun pelleily lähti käsistä. Kirjassa Jarkko kertoo tapauksesta, jossa Jarkko heitti leipäveitsen veljensä Mikon käteen:

"Jos ihan lyhyesti tuota tilannetta valaisen, niin kyse oli puhelimesta. Minun piti soittaa jonnekin, en muista minne, mutta en voinut ottaa puhelun alkuvalmisteluja vastuulleni, koska leikkasin juuri leipää."

Hän käski Mikkoa tuomaan puhelimen. Seurasi kiistelyä.

"En tuo. Varmana tuot. En tuo. Miksi toisin? Koska mä käsken. En. Jos et tuo luuria vähän hemmetin nopeasti, ma heitän sua tällä veitsellä."

Pari sekuntia myöhemmin terä oli pystyssä Mikon käsivarressa.

– Puolivahinko, kertaa Jarkko Me Naisille vielä erikseen tapahtumien kulkua.

– Se oli sellaista läppää, että kumpi meistä perääntyy. Sitten tuli tietenkin hirveä paniikki, että sattuiko. Ei onneksi pahasti.

Jarkko kertoo kirjassaan myös toisesta Mikko-veljen kannalta epäonnisesta tapauksesta. Hän täräytti lapsena Mikkoa jääkaapin ovella niin lujaa, että myös keittiön ikkuna hajosi.

Sellaista veljesrakkautta!

Tuomas Nyholmin teos Jarkko Ruutu – jumalainen näytelmä (Otava 2015) ilmestyi keskiviikkona 2.9.

Lue Me Naisten numerosta 36/2015 Jarkon koko tarina – millaista elämä NHL:ssä oli ja minkälaisia kommelluksia kävi, kun hän tapasi vaimonsa Sofian. Lue myös, miten Jarkko ja Greta-tytär viettävät yhdessä aikaa.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.