Jani Kokki sairasti kolme vuotta peräsuolen syöpää. Ennen leikkausta hän kävi läpi järkyttävän vaiheen, jossa ei juuri päässyt liikkumaan kotoaan. –Olin eristysvankina omassa kodissani, Jani kuvailee tätä aikaa.
Jani Kokki sairasti kolme vuotta peräsuolen syöpää. Ennen leikkausta hän kävi läpi järkyttävän vaiheen, jossa ei juuri päässyt liikkumaan kotoaan. –Olin eristysvankina omassa kodissani, Jani kuvailee tätä aikaa.

Vaikea syöpä vei Janin kuoleman partaalle, mutta se sai hänet ottamaan yhteyttä äitiin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. – En aiemmin ollut valmis. Ajattelin, että miksi alkaisin nyt luoda välejä ihmiseen, jota en ole koskaan edes tuntenut, Jani sanoo.

– Näiden seinien sisällä mietin itsekseni, että kuolenkohan tähän tautiin, Jani Kokki, 34, sanoo.

Viime syksynä tästä viihtyisästä kaksiosta tuli Scandinavian Hunks -tanssijalle vankila. Silloin syöpä mursi Janin, lähes kolmen vuoden viivytystaistelun jälkeen.

– Olin eristysvankina omassa kodissani, ja elämänlaatuni oli riistetty. Jaksoin liikkua vain lähikauppaan sadan metrin päähän, se oli päivän kohokohta.

Jani sairasti kolme vuotta peräsuolen syöpää. Heti diagnoosin jälkeen lääkärit suosittelivat Janille leikkausta, mutta hän päätti turvautua vaihtoehtohoitoihin. Nyt heinäkuussa syöpä leikattiin, viimein.

Elämään astui uusi rakkaus

Nyt Jani jatkaa elämäänsä kahden avannepussin kanssa, mutta ilman syöpää. Muutama kuukausi sitten kuvioihin tuli uusi rakkaus. Todella upea ja ihana ihminen, Jani kuvailee.

– Hän on sellainen ihminen, että kaikki loksahti kohdalleen. Pitkästä aikaa näyttää valoisalta, sanoo rakastunut mies, ja silmiin syttyy jotain.

– Jos minulle tulee huono fiilis avanteista, tyttöystävä osaa tehdä asian tosi helpoksi. Hän on sanonut, että turha edes miettiä, että hän suhtautuisi tilanteeseen väärällä tavalla tai että minun tarvitsisi siitä stressata.

Syöpä yhdisti Janin äitiinsä

Syöpä toi Janin elämään myös iloa: hän alkoi luoda suhdetta äitiinsä Pirjoon ensimmäisen kerran pariinkymmeneen vuoteen.

– En aiemmin ollut valmis. Ajattelin, että miksi alkaisin nyt luoda välejä ihmiseen, jota en ole koskaan edes tuntenut.

Syöpä sai Janin miettimään elämää eri tavalla. Jani tajusi, että hän haluaakin yhteyden äitiinsä ja selvittää asiat.

– Helpompihan olisi ollut vain unohtaa äiti, koska aikaa oli kulunut niin paljon. Mutta se, ettei ollut välejä, oli liian iso asia unohdettavaksi. Jos ihmisellä on katkeruutta, vihaa, isoja taakkoja tai salaisuuksia – käsittelemättömiä asioita– sisällään, ne totta kai vaikuttavat, hän sanoo.

– Ilman syöpää minulla ei olisi elämässäni äitiäkään. Jos pystyy vaikeissakin asioissa näkemään myönteistä, vaikeuksien kanssa on huomattavasti helpompi elää.

Lue koko Janin selviytymistarina Me Naisten numerosta 41/2015. Miksi Jani päätti luopua vaihtoehtohoidoista ja turvautua leikkaukseen? Miten Janin suhtautuminen ulkonäköönsä on muuttunut avannepussien myötä? Mitä Jani ajattelee rakkaudesta ja miten hän kohtasi nykyisen tyttöystävänsä? Lue myös lisää Janin ja äidin tarinasta.

Artikkelia muokattu 9.10.2015 klo 15.30.

 

Jani Kokki

Showmies ja personal trainer syntyi 23.10.1980. Kotoisin Haminasta, muutti Helsinkiin vuonna 2003.

Asuu nykyään yksin Helsingin Kaivopuistossa. Seurustelee.

Ollut mukana Scandinavian Hunks -ryhmässä 12 vuotta.

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.