Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Suomen Huippumalli haussa -kilpailun voittaja Meri Ikonen, 23, kihlautui avopuolisonsa Toni Lehmusoksan kanssa heti ohjelman nauhoitusten päätyttyä. Parilla on ikäeroa 15 vuotta.

Kaurismaisen kauniit kasvonpiirteet, leikkisät pisamat, suuret silmät ja lyhyet, tyylikkäät hiukset. Suomen Huippumalli haussa -kilpailun voittaja Meri Ikonen, 23, on kuin nuori Twiggy! Ei häntä ole syyttä hehkutettu kansainväliseksi kasvoksi ja kisan kirkkaimmaksi tähdeksi.

Merin suurin fani on kuitenkin hänen avopuolisonsa Toni Lehmusoksan, 38, tytär Mimma, 8, joka asuu vuoroviikoin pariskunnan luona Tampereella. Kun Mimma ja Meri tapasivat ensimmäistä kertaa kolme vuotta sitten, Mimma katsoi vain ujosti jalkoihinsa ja tokaisi: "Iskällä on elävä Bratz-nukke."

Jo yläasteella ystävät näkivät Merissä mallin ainesta, mutta hänestä ajatus oli lähinnä huvittava. Meri haki viime keväänä mukaan huippumalliohjelmaan vain, koska hänen isosiskonsa oli vinkannut häntä tekemään niin.

– Olimme kaikki nähneet Merin potentiaalin – kaikki paitsi Meri itse. Nyt hän on selkeästi näyttänyt taitonsa ja puhjennut kukkaan, Toni kehuu.

– Niin, joskus liian lähellä olevia asioita on vaikea nähdä, Meri hymyilee.

Liian leppyväistä sorttia

Merin ja rumpujen soiton opettajana työskentelevän Tonin rakkaustarina alkoi vuonna 2009 ruokakaupassa Tampereella. Meri oli kaupan kassana, Toni piipahti asiakkaana.

Pariskunnan 15 vuoden ikäero on herättänyt tuttavapiirissä jonkin verran epäilyksiä ja ihmettelyä. Se on saanut Merin ja Tonin hämmentymään.

– Ei ikäero näy suhteessamme tai arjessamme mitenkään! Jos vertaan itseäni siihen, millainen olin Merin ikäisenä, olin valovuosien päässä hänen kypsyydestään. Meri on määrätietoinen, kaunis, kunnianhimoinen ja ihana nainen, Toni kehuu.

– Toni taas on ihan erilainen kuin aiemmat ihastukseni, vaikka ne ovatkin olleet aika sekalaista sakkia. Hänen elämänkokemuksensa ja aikuismaisuutensa tuovat tietynlaista turvallisuutta, Meri luonnehtii.

Parin päivärytmi on muuttunut huippumallikilpailun ja Merin töiden myötä, ja yhteisen ajan löytäminen on vaatinut vähän sumplimista.

– Enemmänkin olisi kiva olla yhdessä, mutta ei sille voi tällä hetkellä mitään. Tulevaisuudessa yhteistä aikaa tulemaan olemaan vielä paljon vähemmän, joten mitä enemmän olemme yhdessä nyt, sen parempi, Toni pohtii.

Pariskunta kertoo nauravansa tilannekomiikalle ja kommelluksille, mutta ennen kaikkea toisilleen. Ja jos riitoja syntyy, ne ovat enemmänkin "kiivasta keskustelua."

– Mutta jos Meri huutaa, tiedän, että nyt kannattaa olla hiljaa, Toni nauraa.

– Meidän pitäisi molempien oppia olemaan pitkävihaisempia. Olemme vähän liian kilttejä ja leppyväistä sorttia, Meri jatkaa.

60 päivää erossa

Suomen Huippumalli haussa -ohjelman alussa Meri oli Nastolasta kotoisin oleva, epävarma nuori merkonomi-opiskelija, joka pelkäsi televisiokameroita, kuvauksia ja kritiikkiä. Päivä päivältä hän keräsi kuitenkin itseluottamusta, rohkeutta ja voiton tahtoa. Meri ja Toni joutuivat olemaan erossa toisistaan kilpailun takia kahden kuukauden ajan. Meri sai soittaa Tonille vain kaksi puhelua ja puoleen väliin kisaa mahtui yksi vierailupäivä. Silloin kyyneleet virtasivat.

– Erossa oleminen oli todella rankkaa! Vaikka ikävä oli hirveä, en itkenyt itseäni uneen tai antanut sen vaikuttaa suorituksiini, Meri kertoo.

Tampereella Toni tuijotti puhelinta ja laski päiviä Merin kotiinpaluuseen.

– Minulla oli ristiriitaiset fiilikset. Ikävä oli älytön, mutta samalla halusin, että Meri olisi kisassa mukana mahdollisimman pitkään. Seinät alkoivat kaatua kotona päälle, mutta se oli kuitenkin sen arvoista.

Heinäkuussa, kuukausi huippisfinaalin jälkeen Toni ja Meri menivät kihloihin.

– Erossa oleminen toi suhteellemme lopullisen varmuuden. Hääpäivää emme ole vielä päättäneet, sen ehtii kyllä!

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.