Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Stylisti Teri Niitti lähtee reissuun usein päivän varoitusajalla. Ulkomailla häntä kiinnostavat erityisesti näyttelyt ja hyvät bileet.

Stylisti Teri Niitti oli lapsena katkera kohtalostaan. Kun koulukaverit lähtivät lomillaan Kanarialle, Teri suuntasi perheensä kanssa mökille tai kotimaanreissulle. Terin isä vietti työnsä takia paljon aikaa ulkomailla, joten hän halusi viettää yhteiset hetket perheensä kanssa kotimaassa.

Nykyään Teri on himomatkustaja, joka lähtee reissuun spontaanisti. Lentojen varaaminen monta kuukautta etukäteen ei sovi freelancerin arkeen, sillä työt selviävät usein lyhyellä varoitusajalla.

– Saatan aamulla ostaa lennon illalle tai seuraavalle päivälle. 

Viime aikoina Teri on matkustanut taiteen ja arkkitehtuurin perässä. Kesällä hän antoi assistentilleen synttärilahjaksi matkan Pariisin ja lähti itse mukaan. Kaupungissa oli nimittäin muotisuunnittelijoiden Marc Jacobsin ja Louis Vuittonin yhteisnäyttely.

Hiljattain Teri kävi myös New Yorkissa katsomassa muotisuunnittelija Alexander McQueenin retrospektiivisen näyttelyn. Seuraavaksi hän haluaa käydä Bilbaon Guggenheim-museossa.

– Näyttelyiden lisäksi käyn ulkomailla myös juhlimassa. Minulla on ystäviä eri puolilla maailmaa, joten aina on myös jotkut "elintärkeät bileet", joita ei voi missata.

Kuski kaappasi Roomassa

Teri kuvailee itseään perusonnelliseksi ihmiseksi, eikä hän stressaa turhia, vaikka reissuilla sattuisi ikäviä yllätyksiä. Teri on käynyt 30–40 maassa eikä ole välttynyt vaaratilanteilta. Barcelonassa häneltä varastettiin lompakko ja kännykkä kesken tekstiviestin näpyttelyn. Roomassa taas taksikuski kidnappasi Terin ja hänen kaksi kaveriaan.

– Hänen piti viedä meidät klubille, mutta hän ajoi lopulta syrjäiselle kukkulalle, jossa vaati rahojamme. Pälätimme suomeksi kovaan ääneen, ja kuski varmaan kuvitteli, että kolmelta blondilta turistilta saisi nyhdettyä rahat helposti. Kun yksi ystävistäni alkoi puhua kuskille sujuvaa italiaa, tämä luopui vaatimuksistaan.

Teri yöpyy reissuillaan tuttaviensa luona tai hotellissa. Hotellin valinnassa hänelle merkitsevät eniten keskeinen sijainti, internet ja kuntosali. Terille on tärkeää pitää kuntoaan yllä myös matkoilla.

– Jollei korkokenkien roudaamista lasketa, työssäni ei ole mitään fyysistä. Kaksi vuotta sitten huomasin, ettei peilistä katso se ihminen, joka haluan olla. Pariisilainen ystäväni ryhtyi personal trainerikseni, minkä jälkeen pudotin kymmenen kiloa läskiä. Tilalle tuli kymmenen kiloa lihasta. Matka ei ole minulle mikään tekosyy olla kuntoilematta.

Vakiovarusteina Teri ottaa aina mukaansa läppärin, lenkkarit ja kaiuttimet.

– Jos en matkustelisi, elämästäni puuttuisi vaihtelevuutta, kokemuksia ja todella paljon ihmisiä.

Terin suosikkiravintolat maailmalla

Felix, New York 
Ihanan rähjäinen brunssimesta Sohossa. Brasilialaistyyppinen tunnelma. felixnyc.com/soho

Panama Jacks, Kapkaupunki
Keskelle kaupungin satamaa rakennettu, superhyvä seafood-ravintola. panamajacks.net

Dans le noir, Pietari
Tarjoilijat ovat sokeita, ja ruoka tarjoillaan pimeässä. Asiakas valitsee etukäteen, ottaako liha- vai kasvisruuan. Huikea psykologinen kokemus, seuralaisista oppii aivan uusia puolia. st-petersburg.danslenoir.com

Top 3 elämykset

Vaellus Pöytävuorella
Hienoimmat matkaelämykseni liittyvät luontoon. Olen käynyt Etelä-Afrikan Kapkaupungissa työni takia yli 35 kertaa. Pöytävuori auringon noustessa oli unohtumaton kokemus.

Valassafari Islannissa
Toukokuussa olimme Anne Kukkohovin kanssa valassafarilla. Oli huikeaa katsoa, kun veneen nokan alle sujahti valtava valas poikasineen. Anne liikuttui niin, että purskahti itkuun.

Helikopteriajelu Manhattanin yllä
Tuntui kuin olisin ollut suuren budjetin toimintaelokuvassa.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 39/2012.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla