Noora Räty, kuva Lehtikuva.
Noora Räty, kuva Lehtikuva.

Jääkiekkoilija Noora Rädyn unelma toteutui. Hän pelaa ensi kaudella miesten joukkueessa.

Maailman paras naismaalivahti Noora Räty solmi sopimuksen Mestis-seura Kiekko-Vantaan kanssa. Hän on toinen Mestiksessä pelannut naisjääkiekkoilija. Haastattelimme Nooraa ennen sopimuksen julkistamista.

Meinaat lopettaa maajoukkueurasi, vaikka olet vasta 24 ja tituleerattu maailman parhaaksi naisveskariksi. Mistä moinen?

Kiekkojen torjuminen Suomen paidassa on suuri kunnia, mutta maajoukkueessa pelaamisesta koituu minulle taloudellisia vaikeuksia. Naisten jääkiekosta puuttuu Suomessa raha. Päähäni ei mahdu, että korkeimmalla sarjatasolla SM-liigassa osa pelaajista joutuu maksamaan siitä, että voi pelata. Rahan lisäksi naisten kiekkoilu tarvitsisi Suomessa ammattimaisempaa valmennusta. Välillä tuntuu, että pelaajien taktinen osaaminen on parempaa kuin valmentajien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös selostuskoppi on jääkiekossa ollut miehistä aluetta. Kiinnostaisiko jääkiekon selostaminen?

Itse asiassa joo. Minähän olen journalismin ja strategisen kommunikaation kandidaatti. Yksi toiveeni olisi päästä työskentelemään urheilutoimitukseen ja nimenomaan tv:n puolelle. Jenkeissä muuten on monta entistä naisten maajoukkuepelaajaa kommentaattoreina televisiossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voisitko kuvitella pelaavasi miesten joukkueessa?

Se on yksi haaveeni. Minulla on pian Kiekko-Vantaan kanssa palaveri, jossa puhutaan aiheesta. Katsotaan, miten siinä käy. Ennen joulua pääsin harjoittelemaan Kiekko-Vantaan riveissä. Treeneissä pärjäsin hyvin, mutta pelit olisivat tietysti eri juttu. Miesten joukkueessa ­pelaaminen tarjoaisi haastetta ja kehittäisi minua urheilijana. Heidän kanssa pitää vetää koko ajan 120 lasissa.

Miten kiekkoköriläät ottivat sinut vastaan?

Tosi hyvin. Minulla oli omat epäilykseni siitä, miten he suhtautuvat, kun tyttö ­tulee jäälle, mutta vastaanottohan oli loistava.

Koska näemme Mestiksessä tai SM-liigassa sekajoukkueita?

Naiskenttäpelaajia nähdään tuskin koskaan, sillä ihmisen anatomia on mitä on. Nais- ja miespelaajien fyysiset erot ovat huikeat. Maalivahtina pääsen paljon helpommalla kuin kentällä, sillä maalissa ei tule fyysistä kontaktia.

Lue myös:

Noora Räty ja taivaaseen ulottuva seinä

X

Noora Räty

■ Jääkiekkomaali­vahti syntyi  29. toukokuuta 1989 Espoossa.

■Osallistunut kolmiin olympialaisiin ja pelannut MM-kisoissa seitsemästi. Voittanut yhden olympiapronssin ja kolme MM-pronssia. Valittu kolme kertaa MM-kisojen parhaaksi maali­vahdiksi.

■ Pelannut Yhdysvalloissa Minnesotan yliopiston joukkueessa. Valmentaa työkseen Minnesotassa lukio­ikäisiä ja nuorempia kiekkoilijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla