Noora Räty, kuva Lehtikuva.
Noora Räty, kuva Lehtikuva.

Jääkiekkoilija Noora Rädyn unelma toteutui. Hän pelaa ensi kaudella miesten joukkueessa.

Maailman paras naismaalivahti Noora Räty solmi sopimuksen Mestis-seura Kiekko-Vantaan kanssa. Hän on toinen Mestiksessä pelannut naisjääkiekkoilija. Haastattelimme Nooraa ennen sopimuksen julkistamista.

Meinaat lopettaa maajoukkueurasi, vaikka olet vasta 24 ja tituleerattu maailman parhaaksi naisveskariksi. Mistä moinen?

Kiekkojen torjuminen Suomen paidassa on suuri kunnia, mutta maajoukkueessa pelaamisesta koituu minulle taloudellisia vaikeuksia. Naisten jääkiekosta puuttuu Suomessa raha. Päähäni ei mahdu, että korkeimmalla sarjatasolla SM-liigassa osa pelaajista joutuu maksamaan siitä, että voi pelata. Rahan lisäksi naisten kiekkoilu tarvitsisi Suomessa ammattimaisempaa valmennusta. Välillä tuntuu, että pelaajien taktinen osaaminen on parempaa kuin valmentajien.

Myös selostuskoppi on jääkiekossa ollut miehistä aluetta. Kiinnostaisiko jääkiekon selostaminen?

Itse asiassa joo. Minähän olen journalismin ja strategisen kommunikaation kandidaatti. Yksi toiveeni olisi päästä työskentelemään urheilutoimitukseen ja nimenomaan tv:n puolelle. Jenkeissä muuten on monta entistä naisten maajoukkuepelaajaa kommentaattoreina televisiossa.

Voisitko kuvitella pelaavasi miesten joukkueessa?

Se on yksi haaveeni. Minulla on pian Kiekko-Vantaan kanssa palaveri, jossa puhutaan aiheesta. Katsotaan, miten siinä käy. Ennen joulua pääsin harjoittelemaan Kiekko-Vantaan riveissä. Treeneissä pärjäsin hyvin, mutta pelit olisivat tietysti eri juttu. Miesten joukkueessa ­pelaaminen tarjoaisi haastetta ja kehittäisi minua urheilijana. Heidän kanssa pitää vetää koko ajan 120 lasissa.

Miten kiekkoköriläät ottivat sinut vastaan?

Tosi hyvin. Minulla oli omat epäilykseni siitä, miten he suhtautuvat, kun tyttö ­tulee jäälle, mutta vastaanottohan oli loistava.

Koska näemme Mestiksessä tai SM-liigassa sekajoukkueita?

Naiskenttäpelaajia nähdään tuskin koskaan, sillä ihmisen anatomia on mitä on. Nais- ja miespelaajien fyysiset erot ovat huikeat. Maalivahtina pääsen paljon helpommalla kuin kentällä, sillä maalissa ei tule fyysistä kontaktia.

Lue myös:

Noora Räty ja taivaaseen ulottuva seinä

X

Noora Räty

■ Jääkiekkomaali­vahti syntyi  29. toukokuuta 1989 Espoossa.

■Osallistunut kolmiin olympialaisiin ja pelannut MM-kisoissa seitsemästi. Voittanut yhden olympiapronssin ja kolme MM-pronssia. Valittu kolme kertaa MM-kisojen parhaaksi maali­vahdiksi.

■ Pelannut Yhdysvalloissa Minnesotan yliopiston joukkueessa. Valmentaa työkseen Minnesotassa lukio­ikäisiä ja nuorempia kiekkoilijoita.

Brittilehdistön saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat uutisesta innoissaan.

Brittiläismediat kertovat, että Cambridgen herttuataren Catherinen pikkusisko Pippa Middleton, 34, on raskaana. Tuleva pienokainen on Pippan ja hänen aviomiehensä James Matthewsin, 42, esikoinen.

The Sun -lehden mukaan lapsen laskettu aika on lokakuussa. Raskaus on siis jo toisella kolmannekselle. Lehden saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat perheenlisäyksestä innoissaan.

Tulevalla syysvauvalla riittää lähipiirissä leikkikavereita. Herttuatar Catherinella ja prinssi William odottavat kolmatta lastaan. Pian syntyvän pienokaisen lisäksi kuningasparilla on tytär ja poika: 4,5-vuotias prinssi George ja pian 3-vuotias prinsessa Charlotte.

Myös Jamesin velipoika Spencer Matthews odottaa puolisonsa kanssa esikoista.

Pippa ja James avioituivat viime toukokuussa 2017. He menivät kihloihin kesällä 2016 vuosien yhdessäolon jälkeen. 

Jukka Poika ja Teija Stormi ovat olleet jo pitkään yhdessä.

Suomalaislaulaja Jukka Poika (oik. Jukka Rousu), 37, on mennyt naimisiin pitkäaikaisen kumppaninsa Teija Stormin kanssa. Jukka kertoi asiasta eilen illalla hurmaavalla hääkuvalla, jonka julkaisi Instagram-tilillään. Kuvan kommenttikenttä on täyttynyt Jukan seuraajien onnitteluista.

 

❤️

A post shared by Jukka Poika (@jukkapoikaofficial) on

Jukka ja Teija ovat olleet yhdessä yli seitsemän vuotta. He menivät kihloihin vuoden 2016 lopulla. Pariskunta kertoi myös kihlauksestaan Instagramissa – viikkoja itse tapahtuman jälkeen.

 

5 viikkoa sitten. J 💍 T

A post shared by Teija Stormi (@teijaeevatuulikki) on

Jukka ja Teija nähtiin ensimmäistä kertaa julkisuudessa yhdessä vuoden 2013 itsenäisyyspäivän juhlissa.

Jukalla on kolme lasta, Onerva, Eila ja Hampus, ex-vaimonsa Sandran kanssa. Vuonna 2015 Jukka kertoi Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, että häntä harmitti huhut, joiden mukaan hän olisi vaihtanut ”Sandran nuorempaan, 15-vuotiaaseen siideripissikseen”. Jukan Siideripissis-hitti kertoo Teijasta, ja Teijan lempinimi tulee siitä, että Teija esitteli itsensä aikoinaan Jukalle siideripissiksenä.

– Ei se nyt ihan niinkään mennyt. Siinä vaiheessa minut oli jo vaihdettu nuorempaan.

– Mutta ei siinä, tilanne oli tavallaan jo selvitetty ensin ja siirrytty eteenpäin, Jukka kertoi tuolloin.

Vuonna 2012 Jukka Poika kertoi Me Naisten haastattelussa, että ero edellisestä liitosta oli hänelle kasvun paikka. Sen jälkeen hän ymmärsi, millainen haluaa olla.

– Avioero ei ollut helppo, mutta samalla se oli myös tosi inspiroiva. Sitä mietti, millainen on seuraava vaihe elämässäni ja mitä kaikkea pystyn itse tekemään, etten möhlisi enempää.