Noora Räty, kuva Lehtikuva.
Noora Räty, kuva Lehtikuva.

Jääkiekkoilija Noora Rädyn unelma toteutui. Hän pelaa ensi kaudella miesten joukkueessa.

Maailman paras naismaalivahti Noora Räty solmi sopimuksen Mestis-seura Kiekko-Vantaan kanssa. Hän on toinen Mestiksessä pelannut naisjääkiekkoilija. Haastattelimme Nooraa ennen sopimuksen julkistamista.

Meinaat lopettaa maajoukkueurasi, vaikka olet vasta 24 ja tituleerattu maailman parhaaksi naisveskariksi. Mistä moinen?

Kiekkojen torjuminen Suomen paidassa on suuri kunnia, mutta maajoukkueessa pelaamisesta koituu minulle taloudellisia vaikeuksia. Naisten jääkiekosta puuttuu Suomessa raha. Päähäni ei mahdu, että korkeimmalla sarjatasolla SM-liigassa osa pelaajista joutuu maksamaan siitä, että voi pelata. Rahan lisäksi naisten kiekkoilu tarvitsisi Suomessa ammattimaisempaa valmennusta. Välillä tuntuu, että pelaajien taktinen osaaminen on parempaa kuin valmentajien.

Myös selostuskoppi on jääkiekossa ollut miehistä aluetta. Kiinnostaisiko jääkiekon selostaminen?

Itse asiassa joo. Minähän olen journalismin ja strategisen kommunikaation kandidaatti. Yksi toiveeni olisi päästä työskentelemään urheilutoimitukseen ja nimenomaan tv:n puolelle. Jenkeissä muuten on monta entistä naisten maajoukkuepelaajaa kommentaattoreina televisiossa.

Voisitko kuvitella pelaavasi miesten joukkueessa?

Se on yksi haaveeni. Minulla on pian Kiekko-Vantaan kanssa palaveri, jossa puhutaan aiheesta. Katsotaan, miten siinä käy. Ennen joulua pääsin harjoittelemaan Kiekko-Vantaan riveissä. Treeneissä pärjäsin hyvin, mutta pelit olisivat tietysti eri juttu. Miesten joukkueessa ­pelaaminen tarjoaisi haastetta ja kehittäisi minua urheilijana. Heidän kanssa pitää vetää koko ajan 120 lasissa.

Miten kiekkoköriläät ottivat sinut vastaan?

Tosi hyvin. Minulla oli omat epäilykseni siitä, miten he suhtautuvat, kun tyttö ­tulee jäälle, mutta vastaanottohan oli loistava.

Koska näemme Mestiksessä tai SM-liigassa sekajoukkueita?

Naiskenttäpelaajia nähdään tuskin koskaan, sillä ihmisen anatomia on mitä on. Nais- ja miespelaajien fyysiset erot ovat huikeat. Maalivahtina pääsen paljon helpommalla kuin kentällä, sillä maalissa ei tule fyysistä kontaktia.

Lue myös:

Noora Räty ja taivaaseen ulottuva seinä

X

Noora Räty

■ Jääkiekkomaali­vahti syntyi  29. toukokuuta 1989 Espoossa.

■Osallistunut kolmiin olympialaisiin ja pelannut MM-kisoissa seitsemästi. Voittanut yhden olympiapronssin ja kolme MM-pronssia. Valittu kolme kertaa MM-kisojen parhaaksi maali­vahdiksi.

■ Pelannut Yhdysvalloissa Minnesotan yliopiston joukkueessa. Valmentaa työkseen Minnesotassa lukio­ikäisiä ja nuorempia kiekkoilijoita.

Me Naisten juhannusheilavisassa selvitetään, millaista lempeä sinä kaipaat juhannusöihin.

Se on täällä taas – rakkauden kesä ja keskikesän juhla nimittäin! Satoi tai paistoi, jokainen meistä kaipaa lämpöä juhannukseen. Ja tästä lämmöstä huolen pitää tietenkin juhannusheila! 

Kenet sinä valitset völjyyn jussina – tulisen vai varman?

Tee Me Naisten kumman kaa -testi, ja selvitä mitä makusi kertoo sinusta rakastajana. Valitsimme heilakandidaateiksi Suomen viihdemaailman kutkuttavimmat hahmot ja elostelijat.Olet luonteeltasi seksihurjastelija

 

Mitä rakkauteen ja seksiin tulee, nautit hypystä tuntemattomaan. Olet tulinen rakastaja, ja kaipaat samaa juhannusheilaltasi. Vanhaa seksikeisaria Mikko Alataloa siteeraten, roppasi kaipaa romantiikkaa ja sielusi seksiä. Janoat jännitystä ja vaaraa, mutta varo ettet satuta itseäsi tulisia rakastajia etsiessä.


Ymmärrät hyvän päälle

 

Tahdot varman ja tyydyttävän juhannussutinan. Luotat hyväksi todettuun, etkä helposti vaihda – mitäpä sitä suotta pettymään, kun voi saada priimaa. Arttu Wiskarimaiset nallekarhut ja Paula Koivuniemen kaltaiset varmat romantikot pitävät sinut lämpimänä viileät juhannusyöt. Makusi on aikuinen.


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?


Kumman kaa?

 

Tilaajille
Uusi pääjohtaja joutui heti kovaan paikkaan, kun baletin johtaja Kenneth Greveä syytettin epäasiallisesta käytöksestä. ”Pelastukseni luultavasti oli, että nukun aina yöni hyvin. Mottoni on, että vaikeat asiat on nostettava heti pöydälle”, Gita Kadambi kertoo. Kuva: Liisa Valonen
Uusi pääjohtaja joutui heti kovaan paikkaan, kun baletin johtaja Kenneth Greveä syytettin epäasiallisesta käytöksestä. ”Pelastukseni luultavasti oli, että nukun aina yöni hyvin. Mottoni on, että vaikeat asiat on nostettava heti pöydälle”, Gita Kadambi kertoo. Kuva: Liisa Valonen

Oopperan pääjohtaja Gita Kadambi on kahden kulttuurin kasvatti.  – Koin Intian satumaana. Myöhemmin tajusin, etten sopeutuisi intialaiseen arkeen.

Pääjohtaja Gita Kadambia, 46, on pyydetty kahdesti töihin Suomen Kansallisoopperaan ja -balettiin, ja molemmilla kerroilla hän on suostunut.

Yhden kerran hän olisi itse halunnut taloon, mutta silloin ovet eivät hänelle auenneet. Pakeista on aikaa noin 35 vuotta.

– ...