Tomi Björck saapui Sri Lankasta kotimaan kohuihin. Kuva: Martiina Woodson.
Tomi Björck saapui Sri Lankasta kotimaan kohuihin. Kuva: Martiina Woodson.

Facebook-kommentit kehnoon ravintola-arvosteluun olivat virhe, Tomi Björck myöntää.

Sympaattinen tv-kokki, Nuorkauppakamarin valitsema Vuoden nuori menestyjä, helsinkiläisen ravintolakartan uudistaja – Tomi Björck on tottunut hyvään julkisuuteen. Mutta kun Tomin tuore Bronda-ravintola sai kielteistä arvostelua­ Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kriitikolta, huippukokki loukkaantui. Hän julkaisi avoimella Facebook-seinällään kuvan, jossa hän istuu ravintolassaan. I just love this place, rakastan tätä paikkaa, kokki kirjoitti ja liitti tekstiin alatyyliset kommentit #fuckyougranny ja #loskatsuuhun. Julkaisusta nousi kohu, ja moni epäili menestyksen nousseen mestarin päähän.

– Kommentit olivat virhe, myönnän. Läppä oli tarkoitettu ystävilleni, jotka tuntevat ronskin huumorini. Olen leijona, joka suojelee omiaan. Alaisteni arvostelu nosti tunteet pintaan. Olen pyytänyt anteeksi, hän vakuuttaa.

Tomin mukaan kirjoittelun taustalla vaikutti myös matkaväsymys, sillä hän oli juuri palannut World Vision -hyväntekeväisyysjärjestön matkalta Sri Lankasta.

– Ehkä mielessäni pyörivät vähän suuremmat kuviot ja asiat, joilla on oikeasti merkitystä, hän huokaa.

Silti kokkia harmittaa. Symppisimago sai kolhun.

– Kohun seurauksena syntyneet jutut tuntuvat ajojahdilta. Aivan kuin hakemalla haettaisiin epäonnistumistani.

– Olen 17 vuotta tehnyt helvetisti duunia enkä todellakaan ole syntynyt tänne hakemaan helppoa elämää. Teen keskimäärin 17 tunnin päiviä, joihin kuuluu duunia ja treenaamista. En tunne olevani etuoikeutettu, sillä koko bisnes on syntynyt omalla työlläni. Jos tekisin töitä pelkästään raha tai tittelit edellä, olisin nopeasti hakoteillä. Onnistuminen keittiössä on minulle kuin orgasmi, Tomi sanoo.

Jos Björck ei olisi kokki, hän saattaisi olla vaikka lastentarhanopettaja.

– Skidit ovat siistejä. Jos olisimme vaimoni Minkan kanssa jääneet Australiaan asumaan, olisin varmaan ryhtynyt koti-isäksi. Kun toinen poikani syntyy kesäkuussa, haluaisin viettää vähän enemmän aikaa lasten kanssa.

Lue Tomi Björckin hyväntekeväisyysmatkasta Sri Lankaan Me Naisista 20/2014.