Suonenjoella asuva Liisa-äiti on julkkiskokki Stefan Richterille maailman tärkein ihminen. Häneltä mies oppi aikoinaan myös ruuanlaiton. ”Parisuhteessa naisen on osattava laittaa ruokaa. Teen sitä työkseni, joten en halua kokata enää kotona”, Stefan kertoo.
Suonenjoella asuva Liisa-äiti on julkkiskokki Stefan Richterille maailman tärkein ihminen. Häneltä mies oppi aikoinaan myös ruuanlaiton. ”Parisuhteessa naisen on osattava laittaa ruokaa. Teen sitä työkseni, joten en halua kokata enää kotona”, Stefan kertoo.

Julkkiskokki Stefan Richter tuijotti nuorempana aina ensimmäiseksi naisen takapuolta ja rintoja. Nyt hän etsii naista, joka on itsevarma, onnellinen ja hauska.

Suomalaissyntyinen huippukokki Stefan Richter, 41, muuttaa loppukeväästä takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen. Amerikan Top Chef -ohjelmassa kisaillut, Los Angelesissa asuva mies suunnittelee asettuvansa aluksi kesämökilleen Suonenjoelle ja viettävänsä enemmän aikaa 67-vuotiaan Liisa-äitinsä kanssa.

– Olen ollut poissa Suomesta niin pitkään, että minun on jo aika tulla takaisin. Olen sitä paitsi todella väsynyt matkustamiseen ja tehnyt töitä burn outin partaalle. Haluan vain olla äitini kanssa ja rakentaa mökille oman yrttitarhani, Stefan kertoo.

Kolmea nimikkoravintolaansa Suomessa pyörittävä Stefan nähdään parhaillaan ruudussa Richterin asteikko -ohjelmassa, jossa hän etsii rinnalleen suomalaista naista. Vielä sitä oikeaa ei ole löytynyt, mutta Stefan ei ota siitä paineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tykkään käydä ulkona ja tavata uusia ihmisiä, mutta naisystävä tulee, jos on tullakseen. En etsi enää täydellistä naista, vaan ihmistä, jonka kanssa voin pitää hauskaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parikymppisenä Stefan piti naisen ulkonäköä kaikkein tärkeimpänä asiana, mutta iän myötä kriteerit ovat muuttuneet.

– Nuorempana tuijotin ensimmäiseksi naisen takapuolta, rintoja ja kauniita kasvoja. Millään muulla ei ollut väliä. Tykkään toki vieläkin kauniista naisista, mutta en halua vierelleni mitään prinsessaa. Tärkeintä on, että nainen on onnellinen ja hauska.

Stefan on ollut aiemmin kahdesti naimisissa ja kerran kihloissa. Kaatuneet liitot ovat opettaneet ainakin sen, ettei Stefan siedä ”nalkuttajia.”

– En voisi seurustella naisen kanssa, joka on epävarma itsestään. En halua, että minulta tivataan baarissa ”kuka se oli?” aina sen jälkeen, kun joku nainen on tullut juttelemaan ja ottamaan yhteiskuvan kanssani.

– En myöskään halua tehdä liikaa töitä parisuhteeni eteen. Viihdyn suhteessa niin kauan, kun se on helppo ja onnellinen, mies pamauttaa.

Monimutkaisia ja pinnallisia naisia

Stefan nauttii treffeillä käymisestä, ja siihen etenkin suosittu deittisovellus Tinder on ollut oiva apu. Mies on käynyt jo muutaman kerran drinkeillä Tinderissä tapaamiensa naisten kanssa, ja kokemukset ovat olleet miellyttäviä.

– Monet suhtautuvat Tinderiin liian vakavasti. Minä näen sen vain mahdollisuutena mennä drinkeille jonkun kanssa. Jos tykkään toisesta, voimme mennä toisille treffeille. Jos juttu ei kulje, treffit jäävät yhteen kertaan ja sekin on ihan ok, Stefan pohtii.

Suomessa naiset tulevat usein rohkeasti juttelemaan Stefanille, mutta Yhdysvalloissa naiset ovat paljon perinteisempiä. He odottavat aina, että mies avaa keskustelun.

– Suomalaiset naiset eivät ole niin monimutkaisia tai pinnallisia kuin amerikkalaiset. Siellä naiset välittävät liikaa siitä, millainen käsilaukku heillä on tai millainen auto miehellä on. He tajuavat liian myöhään, ettei sellaisilla asioilla ole oikeasti mitään merkitystä.

Stefan on alkanut itsekin nauttia elämän yksinkertaisista asioista. Hän on myynyt kaikki luksusautonsa Los Angelesissa ja ostanut itselleen vanhan Lada Nivan kesämökkiautoksi.

– Olen oppinut viimeisen vuoden aikana, että on ihan eri asia omistaa asioita itsensä vuoksi kuin vain siksi, että näyttäisi hyvältä muiden ihmisten silmissä. Ennen välitin liikaa siitä, mitä muut minusta ajattelivat.

Tällä hetkellä Stefan unelmoi pienestä erämökistä Lapissa, jonne hän voisi vetäytyä kuukaudeksi tai kahdeksi – hyvässä naisseurassa.

– Olen mutkaton ja huoleton puoliso. En tarvitse paljoa. Olisi ihanaa esimerkiksi viettää yhdessä aikaa mökillä, vain saunoa, rentoutua ja kokata. Käydä vaikka huuhtomassa kultaa! Mutta koeta nyt houkutella nainen sinne kanssani, Stefan nauraa.

Avioliitosta tai lapsista Stefan ei enää haaveile.

– Itsekkäistä syistä lasten hankkiminen on jo liian myöhäistä. Se muuttaisi seuraavat kaksikymmentä vuotta elämästäni. Miten voisin enää asua joka talvi neljä kuukautta Amerikassa, lomailla Thaimaassa kolme kuukautta tai käydä surffaamassa Australiassa? Aion nyt vain keskittyä viettämään ”Stefan-aikaa”.

Richterin asteikko TV5:llä tiistaisin klo 22.

Lue myös:

Stefan Richter: "Nyt olisi aika löytää nainen"

Sisältö jatkuu mainoksen alla