Aluksi Henri Alén sai paniikkikohtauksia viikottain, mutta nykyään pari kertaa kuukaudessa. Kuva: Me Naiset
Aluksi Henri Alén sai paniikkikohtauksia viikottain, mutta nykyään pari kertaa kuukaudessa. Kuva: Me Naiset

Henri Alén kertoo Eeva-lehdessä kärsivänsä paniikkikohtauksista. Hän on hyväksynyt sairauden osaksi elämäänsä.

Yhdeksän vuotta sitten kokki ja ravintoloitsija Henri Alén, 37, istui barcelonaisessa hotellibaarissa. Sydän takoi rinnassa, hengitys kiihtyi, silmät mustenivat ja pyörrytti.

– Olin varma, että kuolen siihen paikaan. En ollut koskaan kokenut mitään vastavaa, Henri kertoo Eeva-lehden haastattelussa.

Ahdistuksesta huolimatta Henri päätti sinnitellä ja raahautui Terhi-vaimonsa kanssa illalliselle huippuravintolaan. Illallisen jälkeen Henri kuitenkin ymmärsi, ettei kaikki ole kohdallaan ja meni myöhemmmin Suomessa lääkäriin selvittämään kohtaustaan.

– Sain paniikkihäiriödiagnoosin. Aloitin serotoniinilääkityksen, jota käytän edelleen. Se vähentää ja lieventää paniikkikohtauksia, mutta ei poista niitä täysin. Olen hyväksynyt paniikkihäiriön osaksi elämää, Henri kertoo haastattelussa.

Henri hakeutui myös puhumaan asioista ammattiauttajalle, kävi kursseilla ja etsi tietoa kirjoista ja netistä. Pikkuhiljaa hän oppi myös välttämään tilanteita, jotka laukaisevat kohtauksen.

Salailun sijaan Henri haluaa puhua paniikkihäiriöstä avoimesti.

– Olen sanonut ihmisille, ettei tarvitse pelästyä, jos minulla alkaa viirata kupolissa. Suurin osa ihmisistä kokee kerran elämässään paniikkikohtauksen, minä vähän useammin.