”Olen pomona tiukka mutta reilu. Otan ihmiset yksilöinä huomioon, kaikkia ei voi johtaa samalla tavalla”, Helena Puolakka kertoo. Kuva: Conor O’Leary
”Olen pomona tiukka mutta reilu. Otan ihmiset yksilöinä huomioon, kaikkia ei voi johtaa samalla tavalla”, Helena Puolakka kertoo. Kuva: Conor O’Leary

Helena Puolakka sai oppinsa muun muassa Gordon Ramsaylta ennen kuin hänestä tuli kansainvälinen huippukokki.

Kokki Helena Puolakalla on takanaan pitkä ja näyttävä ura kokkina Lontoon ja Pariisin huippuravintoloissa.

Top Chef Suomi: Kaksintaistelu -ohjelman tuomarina nähtävä Helena on raivannut tiensä huipulle määrätietoisuudellaan. Hän on tehnyt töitä palkatta ja piinannut ravintoloitsijoita loputtomilla työnhakupuheluillaan.

Opintojensa jälkeen Helena työskenteli kokkina Jyrki Sukulan ravintola Helmessä, joka oli 1990-luvun puolivälissä Helsingin cooleimpia paikkoja.

– Tavoitteeni oli päästä töihin johonkin huippuravintolaan, mutta Helsingissä ei ollut vielä silloin yhtään Michelin-tähden paikkaa. Lontoossa oli 15 Michelin-tähtiravintolaa. Lähetin niihin jokaiseen työnhakukirjeen, Helena kertoo.

Ensimmäisenä vastasi vielä tuntematon Gordon Ramsay. Työhaastattelussa ei mennyt kuin muutama minuutti, ja sen seurauksena Helena muutti aviomiehensä Tuukan kanssa Lontooseen vuonna 1995.

Onko sittemmin maailmanmaineeseen noussut Gordon yhtä kamala kuin hänen tv-ohjelmansa antavat ymmärtää?

– Noh, olin onnekas, koska olin nainen. Gordon on kuitenkin gentleman ja kohteli minua siksi paremmin kuin muita. Opin myös tekemään kovasti ja kunnianhimoisesti töitä – 18-tuntisia päiviä kuutena päivänä viikossa.

Vähäisenä vapaa-aikanaan hän luki rock-tähden asemaan nousseen kohutun huippukokin Marco Pierre Whiten omaelämäkerran ja keittokirjan sekoitusta nimeltä White Heat. Raflaavan rehellinen kuvaus keittiöelämästä vain innosti nuorta naista.

Helenan tavoitteena oli päästä legendaariseen kolmen Michelin-tähden ravintolaan, Pierre Koffmanin La Tante Claireen.

– Sovin mieheni kanssa, että jos en pääse sinne töihin, palaamme Suomeen ja perustamme oman ravintolan.

Helenan periksiantamattomuus palkittiin taas.

– Soitin ravintolaan joka aamu kolmen viikon ajan. Kuulin myöhemmin, että puhelimeen vastannut ihminen käveli lopulta Koffmanin luo ja sanoi, että minut on otettava töihin, koska en muuten lopettaisi soittelemista.

Miten Helena lopulta sai rakennettua uransa? Miten kahden lapsen äiti pärjää työn ja perheen yhdistämisessä? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 20.

Lue lisää:

Suomalainen huippukokki: tästä syystä en halua Michelin-tähteä

Gordon Ramsayn mielestä tämä herkku loukkaa kahta eri ruokaa

Helena Puolakka

Syntynyt Turussa, kasvanut Kauniaisissa. Asuu Lontoossa.

Tehnyt näyttävän uran kokkina lontoolaisissa ja pariisilaisissa huippuravintoloissa, työskennellyt muun maussa Gordon Ramsaylle.

Työskentelee The Company of Cooks -yrityksen kulinaristisena johtajana.

Tuomarina Top Chef Suomi: Kaksintaistelu -ohjelmassa.

Naimisissa, kaksi tytärtä.