Vesa-Matti Loiri täyttää 70 vuotta 4. tammikuuta. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio
Vesa-Matti Loiri täyttää 70 vuotta 4. tammikuuta. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio

Vesa-Matti Loiri kertoo velkakierteestään Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa.

Näyttelijä-muusikko Vesa-Matti Loiri kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa saaneensa 1980-luvulla isot verovelat anteeksi.

Loirille alkoi kertyä veromätkyjä 1970-luvun lopulla. Hän sai soittokeikoista palkkiot käteisenä eikä muistanut, että niistä olisi kuulunut maksaa veroa. Kun Loiri ei pystynyt maksamaan jälkiveroja, niille alkoi kertyä korkoa.

80-luvulla velka oli noussut miljoonaan markkaan. Loiri kertoo Kuukausiliitteessä tehneensä valtavasti töitä ja saaneensa lyhennettyä velkoja parhaimmillaan 8000 markkaa kuukaudessa, mutta se riitti vain korkojen pienentämiseen.

Velkataakka helpotti yllättäen

Kun Loiri juhli 25-vuotistaiteilijauraansa Kulttuuritalolla vuonna 1988, näyttelijäkollega Eija Ahvo otti velat puheeksi silloisen valtiovarainministerin Erkki Liikasen kanssa.

– Eija oli ehtinyt vähän humaltua, ja se sanoi Ekille, että pitääkö tämän jätkän hypätä katolta ennen kuin tajuutte. Se on mijoonan velkaa valtiolle, Loiri muistelee Kuukausiliitteessä.

Loirin tietämättä Liikaseen olivat olleet yhteydessä myös Pertti "Spede" Pasanen ja MTV:n viidepäällikkö Päiviö Pyysalo.

Pari viikkoa juhlien jälkeen Loiri sai puhelun eduskunnasta. Erkki Liikanen ja toinen valtiovarainministeri Ulla Puolanne kertoivat Loirille, että tälle oli päätetty antaa valtion akordi eli sopimus, jolla velkoja annetaan anteeksi tai kohtuullistetaan.

Lopulta Loiri sai anteeksi mätkyistä kertyneitä korkoja 150 000 markan verran.

Lue myös:

Vesa-Matti Loiri ja Sauli Niinistö muisteleva vaimojen traagisia kuolemia Loirinuotiolla-ohjelmassa

Vesa-Matti Loiri: ”Kävely on töpöttelyä, koska sairaus tuhosi jalkapohjat”

Vesa-Matti Loiri: ”Minulla on ollut kuusi tai seitsemän rakkautta”