Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Mira Luoti kertoo Kuukausiliitteen jutussa olevansa yksi turkulaisen musiikinopettajan ahdistelun kohteeksi joutuneista nuorista.

Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään ilmestyneessä Kuukausiliitteessä turkulaisen yläasteen musiikinopettajan vuosia harjoittamasta seksuaalisesta ahdistelusta ja hyväksikäytöstä.

Ahdistelutapaus tuli julkisuuteen joulukuussa, kun yli 30 koulun entistä oppilasta lähetti Turun Sanomien toimitukseen kertomuksensa kouluaikaisista ahdistelukokemuksistaan. Valtaosa tapauksista on 1990-luvulta. Kyseessä on toinen lyhyen ajan sisällä Turussa esiin tulleista ahdistelusyytöksistä, joissa tekijänä on musiikinopettaja.

Turun Sanomien jutussa opettajan kerrottiin kosketelleen oppilaita, uhkailleen raiskauksella ja juottaneen alaikäisille tytöille alkoholia. Opettaja kiisti syytökset lehdelle ja kertoi tehneensä elämänmuutoksen.

Kuukausiliitteen juttua varten on haastateltu 28:aa opettajan entistä oppilasta. Yksi heistä on PMMP-yhtyeestä tutuksi tullut laulaja Mira Luoti, 40.

HS:n mukaan opettaja ahdisteli Mira Luotia musiikkiluokan Pietarin-matkalla. Hän pyysi Miran huoneeseensa keskustelemaan musiikista. Kun Mira istui sängylle, opettaja alkoi hyväillä tämän rintoja, avasi housut ja työnsi kätensä silloin yhdeksäsluokkalaisen Miran haaroihin.

Mira muistelee jutussa ensin jähmettyneensä mutta lähteneensä sen jälkeen juoksemaan pois opettajan luota, takaisin omaan hotellihuoneeseensa.

Opettaja työnsi kätensä yhdeksäsluokkalaisen Miran haaroihin.

Kun tapahtunutta käsiteltiin myöhemmin koulussa, rehtori arveli, että Miralla on vain vilkas mielikuvitus. Sen sijaan matkalla tapahtuneen alkoholin juomisen paljastuminen johti siihen, että opettaja jäi loppukevääksi sairauslomalle. 

Helsingin Sanomien tavoittama opettaja myöntää katuvansa yli 20 vuoden takaisia tapahtumia, mutta kiistää Pietarin-matkan koskettelun.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Mira Luoti puhuu kokemastaan ahdistelusta julkisesti omalla nimellään.

– Tilaisuuksia olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta en ole pystynyt. Se, ettei minua silloin uskottu, jätti vahvan jäljen. Se musersi itseluottamuksen, laulaja sanoo jutussa.

Kuukausiliitteen perusteella Miran tarina on nyt tunnistettavissa myös Turun Sanomien julkaisemien nimettömien kokemusten joukosta. Kirjoituksessaan hän kertoi olleensa isätön ja pitäneensä opettajaa vähän kuin varaisänä, ihailleensa tätä. Tekstissä kerrataan sama kokemus kuin HS:n jutussa.

”Tämä ihminen, johon luotin, käytti kuitenkin hyväuskoisuuttani hyväkseen. – – Muistan vain sen hirveän häpeän ja vihan, jota tunsin itseäni kohtaan. Koko yhdeksännen luokan loppu oli aikamoista rämpimistä ja tsemppaamista, jotta koulun sai lopulta hoidettua”, Mira muisteli kirjoituksessaan.

viirisiiri.

HS: Musiikinopettaja työnsi kätensä yläasteikäisen Mira Luodin haaroihin: ”Se, ettei minua silloin uskottu, jätti vahvan jäljen”

Mikä on se areena, johon vastaaviin kokemuksiin joutuneet naiset saavat vetää ”punaisenviivansa”, jotta edes jollain lailla tulisi ymmärrettäväksi se, kuinka moni näitä”me to” asioiden kanssa kamppailee tai on kamppaillut.nettiä ).Kaikkia ei millään tavalla voi saada mukaan, mutta kuhan 3/4 Suomen naisista saisi äänensä kuuluville.Luku tulisi yllättämään, olen varma. Omista ystävistäni vuosien varrella(on vain hyvät) 4/20:stä. Miehet tulisivat asian ytimen äärelle.Ei ole kysymys vain joistakin...
Lue kommentti