Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Mira Luoti kertoo Kuukausiliitteen jutussa olevansa yksi turkulaisen musiikinopettajan ahdistelun kohteeksi joutuneista nuorista.

Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään ilmestyneessä Kuukausiliitteessä turkulaisen yläasteen musiikinopettajan vuosia harjoittamasta seksuaalisesta ahdistelusta ja hyväksikäytöstä.

Ahdistelutapaus tuli julkisuuteen joulukuussa, kun yli 30 koulun entistä oppilasta lähetti Turun Sanomien toimitukseen kertomuksensa kouluaikaisista ahdistelukokemuksistaan. Valtaosa tapauksista on 1990-luvulta. Kyseessä on toinen lyhyen ajan sisällä Turussa esiin tulleista ahdistelusyytöksistä, joissa tekijänä on musiikinopettaja.

Turun Sanomien jutussa opettajan kerrottiin kosketelleen oppilaita, uhkailleen raiskauksella ja juottaneen alaikäisille tytöille alkoholia. Opettaja kiisti syytökset lehdelle ja kertoi tehneensä elämänmuutoksen.

Kuukausiliitteen juttua varten on haastateltu 28:aa opettajan entistä oppilasta. Yksi heistä on PMMP-yhtyeestä tutuksi tullut laulaja Mira Luoti, 40.

HS:n mukaan opettaja ahdisteli Mira Luotia musiikkiluokan Pietarin-matkalla. Hän pyysi Miran huoneeseensa keskustelemaan musiikista. Kun Mira istui sängylle, opettaja alkoi hyväillä tämän rintoja, avasi housut ja työnsi kätensä silloin yhdeksäsluokkalaisen Miran haaroihin.

Mira muistelee jutussa ensin jähmettyneensä mutta lähteneensä sen jälkeen juoksemaan pois opettajan luota, takaisin omaan hotellihuoneeseensa.

Opettaja työnsi kätensä yhdeksäsluokkalaisen Miran haaroihin.

Kun tapahtunutta käsiteltiin myöhemmin koulussa, rehtori arveli, että Miralla on vain vilkas mielikuvitus. Sen sijaan matkalla tapahtuneen alkoholin juomisen paljastuminen johti siihen, että opettaja jäi loppukevääksi sairauslomalle. 

Helsingin Sanomien tavoittama opettaja myöntää katuvansa yli 20 vuoden takaisia tapahtumia, mutta kiistää Pietarin-matkan koskettelun.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Mira Luoti puhuu kokemastaan ahdistelusta julkisesti omalla nimellään.

– Tilaisuuksia olisi ollut vaikka kuinka paljon, mutta en ole pystynyt. Se, ettei minua silloin uskottu, jätti vahvan jäljen. Se musersi itseluottamuksen, laulaja sanoo jutussa.

Kuukausiliitteen perusteella Miran tarina on nyt tunnistettavissa myös Turun Sanomien julkaisemien nimettömien kokemusten joukosta. Kirjoituksessaan hän kertoi olleensa isätön ja pitäneensä opettajaa vähän kuin varaisänä, ihailleensa tätä. Tekstissä kerrataan sama kokemus kuin HS:n jutussa.

”Tämä ihminen, johon luotin, käytti kuitenkin hyväuskoisuuttani hyväkseen. – – Muistan vain sen hirveän häpeän ja vihan, jota tunsin itseäni kohtaan. Koko yhdeksännen luokan loppu oli aikamoista rämpimistä ja tsemppaamista, jotta koulun sai lopulta hoidettua”, Mira muisteli kirjoituksessaan.

viirisiiri.

HS: Musiikinopettaja työnsi kätensä yläasteikäisen Mira Luodin haaroihin: ”Se, ettei minua silloin uskottu, jätti vahvan jäljen”

Mikä on se areena, johon vastaaviin kokemuksiin joutuneet naiset saavat vetää ”punaisenviivansa”, jotta edes jollain lailla tulisi ymmärrettäväksi se, kuinka moni näitä”me to” asioiden kanssa kamppailee tai on kamppaillut.nettiä ).Kaikkia ei millään tavalla voi saada mukaan, mutta kuhan 3/4 Suomen naisista saisi äänensä kuuluville.Luku tulisi yllättämään, olen varma. Omista ystävistäni vuosien varrella(on vain hyvät) 4/20:stä. Miehet tulisivat asian ytimen äärelle.Ei ole kysymys vain joistakin...
Lue kommentti

Laura Voutilainen asuu 42-vuotiaana ensimmäistä kertaa elämässään yksin. – Haluan edelleen rakastaa ja olla rakastettu, mutta en halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Sekava uni on jäänyt pyörimään Laura Voutilaisen mieleen. Siinä hän oli palaamassa juhlista, mutta ei millään löytänyt uuteen kotiinsa Helsingissä. Kohta olisi jo pitänyt ehtiä laivallekin keikalle, mutta Laura vain harhaili pääsemättä kotiinsa.

– En ole näköjään vielä täysin juurtunut uuteen kotikaupunkiini, joulukuussa kirjansa siirtänyt laulaja aprikoi untaan.

42-vuotiaana Laura on ensimmäistä kertaa helsinkiläinen ja asuu ensimmäistä kertaa omassa yhden naisen kodissaan. Uuteen elämänvaiheeseen on tultu muutos kerrallaan. Niihin kuuluivat avioero 17 vuotta kestäneestä liitosta, aikuistuvien poikien muutto pesästä sekä luopuminen perheen kodista Heinolassa. Hulppean järvenrantatalon myyminen kesti kaksi vuotta, ja sen ajan Laura eli kuin välitilassa: uutta elämää ei voinut alkaa rakentaa ennen kuin vanhasta pääsisi irti.

Sitä muistellessaan Laura suoristaa niskansa, painaa leukansa alas ja levittää kätensä:

– Mutta nyt mennyt on kuollut ja kuopattu! hän jylisee ensin ja räjähtää sitten heleään nauruun.

– No mutta näinhän tilanne on, talon myynti oli yllättävän iso prosessi. Olin valmis lähtemään, mutta en halunnut päällekkäisiä vaiheita. Kapasiteettini ei olisi riittänyt siihen. Olen odottanut tätä hetkeä kauan: olen vapaa ja velaton ja voin vihdoin aloittaa puhtaalta pöydältä.

Laura kuvailee fiilistään uuden elämänvaiheen alussa kutkuttavaksi.

– Tämä on hirveän jännittävää. Olen uuden alussa, mutta mukanani ovat myös ne eletyn elämän kokemukset ja ymmärrys, mitä kaikkea voi käydä. Tunne on vähän kuin lähtisi benjihyppyyn! Laura vertaa.

Kokeiluelämää

Uusi koti Helsingissä on kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, lähellä merenrantaa ja melkein näköyhteydessä satamaan, josta Lauran laivakeikat usein lähtevät. Entiselle maaseututalolliselle kerrostaloasuminen on ”käsittämättömän näppärää” ja palvelut ovat ”järkyttävän lähellä”. Kaikki on niin helposti saatavilla, ettei autoa tarvitse oikein mihinkään.

– Ja siinäpä se ensimmäinen kova homma onkin! Laura parahtaa.

– Yritän nyt opetella julkisten käyttämistä uudelleen, mutta se vaatii asennemuutosta. Minulle käy aina niin, että ratikka on juuri mennyt, kun vihdoin pääsen pysäkille. Silloin tekee mieli hypätä autoon, vaikka menisin ihan lähelle.

Lauran lapsuudenkodissa 1980-luvun Lahdessa ei ollut autoa. Kaikkialle kuljettiin bussilla tai polkupyörällä, myös soittotunneille sellokotelo selässä. Myöhemmin keikka-artistina Laura on ajanut paljon, vähintään 60 000 kilometriä vuodessa.

Nyt kaupungissa auto on jäänyt vähälle käytölle. Koska Lauran bändikin on helsinkiläinen, esiintymismatkat on kuljettu yhdessä keikkabussilla. Tällä hetkellä Laura pitää taukoa keikkailusta ja valmistautuu Mamma Mia! -musikaaliin, jota esitetään Helsingissä keskikesään.

– Autosta tuli aikoinaan turvapaikkani, vähän kuin toinen koti. Siellä on omia tarvikkeitani, vaatteita ja mielimusat. Tunnustelen nyt kaikessa rauhassa, miten kulkeminen käytännössä asettuu.

Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen
Laura on palkannut avukseen personal trainerin. ”Kuntotestissä pt:ni sanoi: Voit jo lopettaa, ei kukaan ikäisesi vedä tuollaisia määriä”, Laura paukuttelee kuvitteellisia henkseleitään. KUVA: Liisa Valonen

Samalla asenteella Laura on asettumassa koko uuteen elämänvaiheeseensa: kattellaan rauhassa. Uudet lempikahvilat, luontopolut ja hiihtoladut löytyvät kyllä ajallaan. Kotikin hakee vielä ilmettään.

– Toin vanhasta kodista vain muutamia tärkeimpiä tavaroita: tauluja, keittiötarvikkeita ja ulkomailta ostetun maton. Nyt minua vetävät puoleensa turkoosi, valkoinen ja meren sävyt sekä pehmeät sohvat. Aiemmin olin hankinnoissani äkkipikainen, nykyään yritän kestää paremmin kodin keskeneräisyyttä, Laura kuvailee.

– Ajattelen myös, että tämä on vasta kokeiluluontoista alkua. En ole varma siitäkään, millaiseen asumismuotoon tai mille alueelle haluan jäädä. Aiemmin hain rauhaa ja vastapainoa työlle arjesta: hiljaisesta hirsitalosta järven rannalla, kukkapenkin kitkemisestä tai lumen luomisesta. Nyt niiden tilalle on opeteltava muuta.

Ikävä iskee joka iässä

Heinolan-kotia tyhjentäessään Laura teki henkistä ja fyysistä luopumistyötä. Nostalgisissa hetkissä perheen kesken koetut tilanteet nousivat mieleen välähdyksinä: juuri tässä huoneessa askarreltiin tai täällä istuttiin porukalla iltaisin. Lasten aikuistuminen ja omilleen lähtö tulivat konkreettisesti todeksi tyhjässä talossa.

Sitten oli se fyysinen raivauspuoli, ullakon ja varastojen tyhjentäminen uusien asukkaiden tieltä.

– En ollut pitänyt itseäni hamstraajana, mutta kun menin ullakollemme, ihmettelin, onko tämä kaikki todella meidän. On sairasta, miten paljon ihminen voi kerätä tavaraa! Laura puhisee.

– Miksi kukaan tarvitsee niin monta patjaa, peittoa tai mattoa? Tai varastoi rinkkoja, joita ei koskaan käytä?

Kahdeksan jätesäkillistä kenkiä oli jäänyt odottamaan, milloin Laura toteuttaisi ideansa kenkänäyttelystä. Nyt ne ja röykkiö esiintymisasuja jatkoivat matkaansa kirppareille, Artistiasuun vuokrattaviksi, tarjolle teatteriin ja hyväntekeväisyyteen.

– 25 vuotta kestäneen uran aikana vaatetta on kertynyt, vaikka paljon olin jo raakannut poiskin. Kun nyt laitan uutta kotiani, yritän pitää mielessä, etteivät neliöt ole tavaran keräämistä varten.

”Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan.”

Lauran pojat asuvat Lahdessa, Leevi on 21-vuotias ja Veeti täyttää pian 17. Yhteyttä pidetään päivittäin.

– Totta kai ikävä iskee minkä ikäiseen lapseen tahansa, mutta muuttoni ei ole aiheuttanut mitään paniikkia. Pyrin häiriköimään poikieni elämää ihan koko ajan, Laura naurahtaa.

– Välimatka on tehnyt yhdessä­olosta intensiivisempää. Nuorimman kanssa teemme nyt enemmän asioita yhdessä kuin asuessamme saman katon alla. Hän on liikkuvaisessa iässä, ja pääsemme helposti käymään toistemme luona.

Ei tullut yksinäistä sutta

Laura sanoo päätyneensä Helsinkiin, koska ei ollut aiemmin kokenut asumista siellä.

– Tällä hetkellä useimmat työjutut ja ystävät sijoittuvat Helsinkiin.

Laura on myös yhdistetty helsinkiläismieheen, mutta ihmissuhdettaan hän ei halua enää tuoda julkisuuteen, vaikka aiemmin teki niin. Entisen elämän esittely ei kuitenkaan tunnu hänestä virheeltä.

”Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.”

– Minä olen muuttunut, ja ajat ovat muuttuneet. Haluan nyt pitää sen osan elämästä itselläni. Jaksan paremmin, kun en ole kaikilta osin ihmisten oma.

Se on kuitenkin ennallaan, että Laura on edelleen perhekeskeinen ihminen, jolle rakkaus on tärkeä osa elämää.

– Minusta ei ole tullut yksinäistä sutta, enkä näe itseäni yksineläjänä lopun elämääni. Haluan rakastaa ja olla rakastettu, mutta minulla ei ole kiirettä enkä halua olla hätäinen kuten parikymppisenä.

Silloin Laura ajatteli, että elämä olisi valmis paketti, kun siihen kuuluivat mies, perhe ja talo. Hän hyppäsi oman perheen perustamiseen suoraan lapsuudenkodistaan.

– Nyt tilanne on toinen: minulla ei ole pakkoa ja painetta mihinkään, ei parisuhteen etappeja, jotka pitäisi saavuttaa. Sen sijaan tärkein sääntö parisuhteen ja yhteisen tilan rakentamiseen on se, että sen rinnalla olevan kanssa on hyvä olla, Laura sanoo.

Suuremmat suunnitelmat tuntuisivat Laurasta kahlehtivilta.

– Tarkkailen ja haen vielä itseänikin tässä uudessa tilanteessa. Haluan antaa sille rauhan.

Hätätila päättyy

Rauhoittuminen toistuu Lauran puheissa päällimmäisenä teemana kaikilla elämänalueilla. Mutta se ei tarkoita hyytymistä tai toimettomuutta – pikemminkin paineettomuutta ja paniikittomuutta. Talouden kuntoon saaminen on ollut siinä isossa osassa. Vielä vuosi sitten Lauran varallisuus oli kiinni Heinolan-talossa ja firmalla oli tiukkaa. Laura tarttui jokaiseen keikkamahdollisuuteen samalla kun opetteli ottamaan vastuun yrityksen pyörittämisestä.

– Minulla oli freelancerin hätä päällä koko ajan, eikä hädässä aina tee hyviä ratkaisuja. Sinkoilin pistokeikoille pitkien matkojen päähän, vaikka tahdissa ei ollut mitään järkeä. Tein paljon, jotta perhe pysyi leivässä. Alitajunnassani oli koko ajan pelko perheen pärjäämisestä, Laura kertoo tiukoista ajoistaan.

Hätätila näkyi välillä psykosomaattisina oireina. Tavallisissa työtilanteissa Laura saattoi alkaa voida fyysisesti pahoin.

Mutta sitten kohdalle osuivat Vain elämää -ohjelma, jättihitti Miks ei sekä kiinnitys Mamma Mia!:n päärooliin.

”Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta.”

– Olen pitkään haaveillut tällaisesta elämäntilanteesta. Voin jaksottaa työni, pitää välissä taukoja ja suunnitella rauhassa. Haja-ammunta on vaihtunut elämän rytmittämiseen. Kun minun ei tarvitse vetää itseäni koko ajan tappiin, siitä on seurannut hyvän kierre, Laura sanoo.

– Menestys kohottaa myös itseluottamusta. Tunnen, että minulla on vielä annettavaa.

Juuri nyt Laura on keikkatauolla ja kerää voimiaan Mamma Mia!:n intensiiviseen harjoitus- ja esityskauteen. Kun musikaali toukokuussa alkaa, esitystahti on 6–8 show’ta viikossa. Keskikesällä tehdään taas keikkoja, syksyllä lähdetään konserttikiertueelle ja julkaistaan seuraava levy. Siltä ilmestyi juuri uusi sinkku,  Laura hoitaa.

Laura on musikaalihaasteesta innoissaan.

– Kärkirooli näin isossa tuotannossa on kunnia-asia. Innostun aina, jos minun täytyy opetella uusi taito tai minulta vaaditaan paljon, Laura sanoo.

– Seuraavat viikot keskityn pysymään kunnossa ja vaalin jaksamistani. Terveys on koko ajan mielessä.

Vielä ennen ensi-iltaa Lauraa käy Lontoossa katsomassa musikaalin brittiversion. Hän kuvailee tulevia viikkoja laskeutumiseksi rooliinsa.

– Totta kai oli tuuletuksen paikka, kun pääroolini varmistui. Ajattelin kuitenkin juhlia vasta myöhemmin. Katsotaan nyt ensin, millainen suorituksestani tulee.

Laura Voutilainen

  • Laulaja syntyi 17.5.1975 Jyväskylässä.
  • Asuu Helsingissä ensimmäistä kertaa omillaan. Kaksi aikuista lasta.
  • Mamma Mia! -musikaalin päärooli, ensi-ilta 4.5.
  • Uusin sinkku, Laura hoitaa, ilmestyi 16.2. Sen teksti on Saara Törmän käsialaa.

Näyttelijä Eero Herranen kertoo olevansa snadi kundi isolla egolla. 

Näyttelijä Eero Herranen, 34, syntyi niin sanotusti normaalikokoisena vauvana, mutta kolmevuotiaana pituuskasvu tuntemattomasta syystä pysähtyi. Hän on elänyt lähes koko elämänsä noin 110 cm pituisena, mutta ei ole antanut sen häiritä unelmien toteuttamista.

– Olen aina ollut sosiaalinen, ja minulla on ollut kavereita. Ainoastaan teini-iässä oli raskasta. Olin altis ympäristön vaikutuksille. Lopulta muutin asennettani: ei ole minun ongelmani, jos ulkomuotoni on jollekin ongelma. Sen jälkeen aloin tietoisesti kääntää olemustani ja asioita positiivisiksi.

Eero kertoo kohtaavansa aika usein ennakkoluuloja, mutta ei anna niiden vaikuttaa elämäänsä.

”Ei ole minun ongelmani, jos ulkomuotoni on jollekin ongelma.”

– Usein ajatellaan, että kaikkien pitäisi asettua tiettyyn kaavaan ja tehdä asiat tietyllä tavalla. Kyllä jengi sanoo minullekin, että et sinä voi tehdä noin ja noin, mutta sanon, että miksi en voisi? Samat ihmiset ihmettelevät, kun tulen baariin kuumien mimmien kanssa.

”Snadi kundi, iso ego”

Kun Eero oli ala-asteella, heidän koulussa kuvattiin Metsolat-sarjaa. Maailma näytti hänestä kiehtovalta. Aikuisena Eero on työskennellyt markkinoinnin ja parissa.

Kerran hän lähetti päähänpistosta viestin Cristal Snow'lle, jonka oli kuullut kuvaavan parodiaa Games of Thrones -sarjasta Toosa tv:hen.

– Laitoin hänelle viestiä, että jos tarvitsette snadia kundia, jolla on iso ego, niin täällä olisi yksi.

Toosa tv:n jälkeen Eero on esiintynyt Donna-sarjassa ja perjantaina 16. maaliskuuta ensi-iltansa saavassa Suomen hauskin mies -elokuvassa.

Nyt hän haaveilee näyttelijän urasta myös Saksassa, jossa asui teini-ikäisenä vuosia.

–Siellä on myös iso markkina, menen tietysti tässä hommassa niin pitkälle, kun pystyn menemään.

”Kai tästä elämästä saa vähän nauttiakin.”

Sitoutuminen ei tapetilla

Elämäntilanne mahdollistaa vaikka maailmalle lähtemisen, sillä tällä hetkellä Eero ei seurustele.

– Olin kihloissa kuusi vuotta, mutta nyt minulla on niin paljon työjuttuja meneillään, että sitoutuminen ei ole ajankohtaista.

– Olen peräänkuuluttanut sitä, että on tärkeää elää myös itseään varten ja nauttia elämästä. Kai tästä elämästä saa vähän nauttiakin, Eero vinkkasi Suomen hauskin mies -elokuvan kutsuvierasensi-illassa.