Me Naiset
|
ME NAISET
Jarkko Lahti (vas.) näyttelee Tuntematon sotilas -elokuvassa Viirilää. Kuvassa oikealla näyttelijä Jussi Vatanan ja ohjaaja Aku Louhimies elokuvan kuvauksissa. Kuvat: Juuli Aschan / Elokuvaosakeyhtiö Suomi Oy ja Sanoma-arkisto / M. Jokela
Jarkko Lahti (vas.) näyttelee Tuntematon sotilas -elokuvassa Viirilää. Kuvassa oikealla näyttelijä Jussi Vatanan ja ohjaaja Aku Louhimies elokuvan kuvauksissa. Kuvat: Juuli Aschan / Elokuvaosakeyhtiö Suomi Oy ja Sanoma-arkisto / M. Jokela

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 20.00. 

Taiteen probleema

Aku Louhimiehen elokuvat ovat hyviä. Nyt on sanottu että näyttelijä tarvitsee turvallista ohjaajaa - miksi sitten Akun elokuvissa valtaosa näyttelijöistä on loistavia? Varmaan hän pystyy muuttumaan. Ikävä vain jos kivat ohjaajat tekevät ei-vaikuttavia elokuvia. Jotenkin yhden "äijän" lynkkaaminen tuntuu yhtä vastenmieliseltä kuin väitetyt inho-metodit.

Vierailija

Ei tämän keskustelun sukupuolinäkökulma ole sattumaa. Vai luuletteko, että on ylipäätään tässä maailmassa sattumaa, että se, jolla on valta  ja rahat käytössään (ohjaaja) on lähes aina ollut mies? Luuletteko, että on sattumaa, että juuri miesohjaaja on kiusannut  ja käyttänyt valtaansa juuri uransa alussa oleviin nuoriin naisiin eli niihin, joiden uran nousu tai lasku siitä elokuvasta eniten riippui?  Ja että kyse on vain elokuvan tekoon ylipäätään liittyvistä piirteistä ja näin olisi ollut vaikka ohjaaja olisi ollut Liisalotta-Marjatta ja näyttelijöinä vaikkapa Esko Salminen ja Martti Suosalo. No ei tietenkään! Tottakai tässä on kyse kyse on sukupuolittuneista ikiaikaisista valtarakenteista! Tämä nyt on vain yksi esimerkki niistä.  Työpaikkakiusaaminen ja seksuaalinen häirintä työpaikoilla on lisäksi valitettavan yleistä ja elokuvan tekopaikka on työpaikka ja ohjaaja on siellä se pomo. Ja se, joka väittää, ettei kyse ole ollut seksuaalisesta häirinnästä, lukekoon vaikka Minna Haapkylän tuoreen haastattelun Louhimiehen metodeista.  Kyllä kysymykset tyyliin "minne sua on koskettu ja millä" ovat vain vastenmielistä ahdistelua.

Miksi eivät nämä naiset ole puhuneet aikaisemmin? No, kyllä minä ainakin ymmärrän hyvin, että ei  nuorella näyttelijällä ole pokkaa sanoa sille pomolle, että ei käy ja pysäyttää kymmenien ihmisten työ ja palkanmaksu, kun yksi kuvauspäivä maksaa xiljoona euroa.  Ja saada samalla kuuluisan ja menestyneen ohjaajan muille ohjaajille kertomana semmoinen maine, että "sen kanssa on hankala tehdä töitä" tms ja menettää tulevat työt. Ei minulla ainakaan sellaista pokkaa olisi. Käsi sydämelle: olisiko sinulla? Ihan oikeastiko?

Sisältö jatkuu mainoksen alla