24-vuotiaan Amadeus Oilingin perheeseen syntyi yhdeksän kuukautta sitten tyttölapsi. Parturi-kampaajaksi valmistunut mies aikoo olla seuraavat kuukaudet koti-isänä. Kuva: Vesa Ranta
24-vuotiaan Amadeus Oilingin perheeseen syntyi yhdeksän kuukautta sitten tyttölapsi. Parturi-kampaajaksi valmistunut mies aikoo olla seuraavat kuukaudet koti-isänä. Kuva: Vesa Ranta

Kaksi vuotta sitten Amadeus Oilinki kertoi Me Naisten haastattelussa vaihtaneensa homoelämän perinteiseen perhearkeen sen jälkeen, kun tuli uskoon. Haastattelu nosti somemyrskyn. Kysyimme, mitä Amadeukselle kuuluu nyt.

Olin voissa paistettu homo. Elin parikymppiseksi asti stereotyyppistä homoelämää, johon kuului irtosuhteita ja bilettämistä. Ajattelin homouden olevan asia, joka ei tule ikinä muuttumaan.

Näin kertoi Amadeus Oilinki Me Naisten haastattelussa syksyllä 2013. Oli kulunut kaksi vuotta elokuun yöstä, jona hän soitti uskovaiselle ystävälleen, rukoili tämän kanssa ja tuli uskoon.

Amadeuksen mukaan hänen seksuaalisuutensa muuttui samalla. Hän kirjoitti kokemuksestaan myös blogissaan: ”Silloin, kun annoin elämäni Jeesukselle, Pyhä Henki rupesi näyttämään tiettyjä asioita synneiksi. En pystynyt enää nauttimaan miesten katselusta seksuaalisessa mielessä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ystävänsä kautta Amadeus löysi Vapaakirkkoon. Seurakunnassa hän tapasi myös vaimonsa Susannan. Haastattelun aikaan pari oli ollut puolitoista vuotta naimissa, ja heidän elämässään oli viisikuinen poikalapsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaukset kysymyksiin

Välillä on turhauttavaa joutua todistelemaan uudestaan ja uudestaan ihmisille, että tämä ei ole mikään ohimenevä vaihe.

Nyt Amadeus, 24, vastaa puhelimeen kesken satukirjan lukemisen. Perheeseen syntyi yhdeksän kuukautta sitten toinen lapsi, tyttö.

Susanna on juuri palannut äitiyslomalta töihin ja viimeistelemään lähihoitajaopintonsa. Amadeus on valmistunut parturi-kampaajaksi ja tehnyt töitä Susannan ollessa kotona, mutta nyt hän jää koti-isäksi.

Pikkulapsiarjessa entinen elämä homoseksuaalina käy Amadeuksen mielessä vain harvoin, jos silloinkaan. Hän tuntee, että jalat ovat entistä tukevammin maassa.

– Elämänmuutoksesta on kulunut aikaa, ja on ollut aikaa miettiä. Kuitenkin niin moni asia on muuttunut. Oloni on vieläkin tasapainoisempi kuin kaksi vuotta sitten, Amadeus kertoo.

Usko on edelleen vahvasti läsnä elämässä, kenties jopa aiempaa vahvemmin. Amadeuksen mukaan hänen elämänsä tuskin olisi tällaista, ellei hän olisi tullut uskoon.

Amadeus sanoo löytäneensä elämälleen selityksen ja tarkoituksen.

– Kun tiedän, miten Jumala on meidät luonut ja mikä tarkoituksemme tässä maailmassa on, minulla on tosi varma olo. Jos en olisi löytänyt Jeesusta, minusta olisi tosi outoa, jos olisi tapahtunut näin isoja muutoksia. Olo olisi tosi hutera, Amadeus pohtii.

– Siinä maailmassa minulla oli niin paljon kysymysmerkkejä. Nyt tuntuu, että on paljon enemmän loogisia vastauksia niihin.

Uskoaan hän ei ole omien sanojensa mukaan kyseenalaistanut missään vaiheessa.

– Nyt tunnen voimakkaasti, että minulla on se onni, mikä voi olla. Aina kun katson taaksepäin, tulee sellainen olo, että hyvänen aika.

Miehen rooli

Välillämme oli heti yhteys. Meillä oli yhdessä helppoa ja luontevaa. Susanna on äidillinen ja lämmin ihminen.

Vaimonsa kanssa Amadeus kertoo hitsautuneensa entistä paremmin yhteen.

– En voisi ajatella, että olisi ketään muuta, Amadeus sanoo Susannasta.

Rakkauden ja uskon lisäksi heitä pitävät yhdessä lapset. Lapsiperheen arkea elävät Amadeus ja Susanna ymmärtävät hyvin, miksi niin moni eroaa lasten ollessa pieniä. Amadeuskin sanoo, että aikuisten yhteistä aikaa voisi olla enemmänkin.
Hankaluuksista on kuitenkin selvitty keskustelemalla.

– On pitänyt oppia, että on tärkeää pysähtyä arjen keskellä ja kysyä, mitä kuuluu. Se on tosi perusjuttu, mutta tärkeää.

Amadeus sanoo, ettei kaipaa entisestä elämästään mitään.

– Miksi palata sellaiseen, mihin ei ole tyytyväinen?

Isänä Amadeus painii samojen kysymysten kanssa kuin moni muukin mies.

– Välillä tulee sellaisia fiiliksiä, että en tunne vieläkään olevani mikään machoäijä. Silloin mietin, riitänkö miehenä.

Amadeus onkin pohtinut perheiden roolijakoa. 

– Edellisten sukupolvien perintönä joissakin seurakunnissa ja perheissä on paljon ymmärretty myös väärin. Esiin on nostettu yksi kohta Raamatusta, jossa sanotaan, että naisen on oltava hiljaa seurakunnassa. Se on saattanut lisätä sitä, että paineet kodin hoitamisesta ovat kasautuneet naisille miesten loistaessa seurakunnissa, Amadeus pohtii.

Amadeukselle kotiin jääminen on kuitenkin kunnia-asia. Hän haluaa olla läsnä oleva isä lapsilleen. Vaikka asia ei vielä tunnukaan ajankohtaiselta, hän on myös valmis kertomaan lapsilleen jonain päivänä nuoruudestaan.

– Ja jos Google on silloin edelleen yhtä aktiivisesti käytössä kuin nyt, eivätköhän he sen saisi selville muutenkin, Amadeus vitsailee.

Kursivoidut kohdat ovat Amadeuksen aiemmasta haastattelusta. Löydät sen täältä

Lue myös: Voiko seksuaalinen suuntautuminen muuttua? Asiantuntija vastaa

Jeesuksen seuraaja

Hienoa Amadeus!

Nimimerkki "jepjep" koki ilmeisesti kolauksen koska avautui noin kovasti. Tässä seksuaalisesti vääristyneessä yhteiskunnassa, jossa luonnollisesta on tehty tabu ja luonnottomasta vääristyneisyydestä hyvää, on vaikea saada hyvää palautetta tuommoisesta todistuksesta. Se mitä Amadeukselle on tapahtunut, on ollut Jumalan teko. Ei hän ole itse parannellut elämäänsä vaan hän on antautunut ehdoitta Jumalan tahtoon ja taivaan isä on tehnyt muutoksen Amadeuksen elämään Jeesuksen tähden. Evankeliumin muuttava voima vaikuttaa Amadeuksen elämässä ja se voi muuttaa kenen tahansa elämän jos ottaa vastaan sen sanoman ja tekee parannuksen. Kiitos ja kunnia Jeesukselle ja tunnustus Amadeukselle!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla