Susanna Makaroff tietää, että kaikesta voi selviytyä. Kuva: <span class="photographer">Pauliina Sojakka / Avain</span>
Susanna Makaroff tietää, että kaikesta voi selviytyä. Kuva: Pauliina Sojakka / Avain

Susanna Makaroffin painajainen alkoi perheen unelmakodista, puolen miljoonan euron rivitaloasunnosta meren tuntumassa Espoossa. 

Uusi koti 60-luvulla valmistuneessa rivitaloyhtiössä oli niin täydellinen. Loistava sijainti Etelä-Espoossa, sopivasti neliöitä ja lämmin tunnelma. Arvostettu arkkitehti oli suunnitellut selkeäpohjaisen, yksitasoisen asunnon, jonka suurista ikkunoista valo tuli kauniisti sisään. Kokonaisuuden kruunasi vastaremontoitu, tyylikäs atriumpiha lasitettuine terasseineen.

Susanna Makaroff rakastui asuntoon ensisilmäyksellä. Sama tunne oli hänen puolisollaan Mikalla ja heidän kymmenvuotiaalla  pojallaan Andreilla. Uusperheen vanhemmat lapset asuivat jo omillaan.

Kosteiden tilojen kartoitus oli tehty vain kaksi vuotta aiemmin, putkiremontti oli tulossa mutta vasta vuoden kuluttua, se tiedettiin. Keskusteluissa isännöitsijän, hallituksen puheenjohtajan ja myyjätahon kanssa ei tullut ilmi mitään epäilyttävää. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupat tehtiin marraskuussa 2012.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Uskomatonta, että tämä on oikeasti meidän, hehkutti Susanna puolisolleen, kun he suoraan kaupanteosta tultuaan seisoivat keskellä avaraa olohuonetta.

Heti muuton jälkeen koko perhe sairastui kummallisen sitkeään flunssaan.

Muuttopäivänä sisään kannettiin 130 lainalaatikkoa ja paljon uusia, vain tätä asuntoa varten hankittuja huonekaluja. Sohva ja sohvapöytä Vepsäläiseltä, Tempur-parivuode, uusi nojatuoli. Kokotamminen ruokapöytä puusepältä, kahdeksan design-tuolia ja astiakaapisto. Lapsenkin huone sai kokonaan uudet kalusteet.

Heti muuton jälkeen koko perhe sairastui kummallisen sitkeään flunssaan. Susanna kärsi ankarista päänsäryistä. Hänen silmiään aristi ja kivisti. Ohimenevää, luuli Susanna.

Mutta oireet vain pahenivat.

Vaikeuksista syntyi kirja

Tänään, neljä ja puoli vuotta myöhemmin, uuteen kotiin liittyneet onnenhetket tuntuvat kovin kaukaisilta. Unelmakoti sairastutti nopeasti Susannan, 51, ja hänen poikansa, vei kotirauhan ja lopulta koko omaisuuden.

Perhe asuu edelleen vuokralla väliaikaisessa kodissa.

Oivallettuaan syksyllä 2013 asuvansa hometalossa Susanna perheineen haki asuntokaupan purkua. Myyjäpuoli riitautti tilanteen, mikä johti vuosien mittaiseen oikeustaisteluun ja vei Susannan perheineen napit vastakkain myös taloyhtiön kanssa. Perheen oli pakko muuttaa vuokrakotiin lyhyellä varoitusajalla. Irtaimistosta ei voitu pelastaa juuri mitään.

Tilanne laukesi vasta kesäkuussa 2017, kun riita päättyi korkeimmassa oikeudessa Susannan ja hänen puolisonsa voittoon. Kauppahintaa he eivät kuitenkaan ole vielä saaneet takaisin. Perhe asuu yhä vuokralla väliaikaisessa kodissa.

– Pahimmillaan jouduimme maksamaan asumisesta 4500 € kuukaudessa. Asuinkelvottoman asunnon vastikkeet ja lainanlyhennykset piti maksaa, samoin väliaikaisen kodin vuokra. Olemme menettäneet tässä rytäkässä satojatuhansia euroja.

Kokemuksensa Susanna kertoo koskettavassa, juuri ilmestyneessä esikoisteoksessaan Homeäidin päiväkirja (Avain). Kirjassa on paljon ahdistusta ja toivottoman mustia hetkiä, mutta myös iloa ja selviytymistä. Teos sisältää myös selviytymisoppaan, jossa on paljon tietoa homekodista kärsiville.

"Hometalohelvetissä arki hajoaa ja perusturva katoaa."

– Oli järkytys huomata, miten yksin homeongelman kanssa painiva perhe Suomessa jää. Kotivakuutus ei korvaa mitään, kriisiapua ei saa, auttavien tahojen löytäminen on vaikeaa. Kuitenkin kyse on tavallisten ihmisten elämästä ja omaisuudesta, siitä tärkeimmästä eli omasta kodista, Susanna sanoo.

– Homekotihelvetissä arki hajoaa ja perusturva katoaa. Ihmisestä tulee asunnoton, pakolainen omassa maassaan.

Kriisin jälkeen

Omat kokemukset opettivat Susanna Makaroffille paljon. Hänestä oikeudenkäyntiprosesseja hometaloriidoissa tulisi Suomessa nopeuttaa huomattavasti. Sovitteluprosesseja tulisi kehittää, jotta oikeuteen ei välttämättä edes jouduttaisi.

Kuntokartoitus ei riitä.

Asuntokauppoja tehdessään hän olisi entistä varovaisempi.

– Kuntokartoitus ei riitä. Tällä viisaudella katsoisin kohteen läpi sisäilma-asiantuntijan tai rakennusterveysasiantuntijan kanssa ennen kaupantekoa. Riskikohdista kannattaisi aina ottaa rakennenäytteitä. Asiantuntijoiden palkkiot ovat pieni hinta, kun ajattelee, miten suuresta investoinnista on kyse.

Kriisin keskellä Susanna oivalsi entistä syvemmin sen, miten tärkeää on pitää kiinni omasta hyvinvoinnistaan ja läheisistään.

– Erityisesti lapsen tähden meidän täytyi ylläpitää valoisaa mieltä ja uskoa siihen, että me selviydymme tästä. Pahimpina hetkinä jaksoin eteenpäin listaamalla itselleni niitä asioita, jotka elämässäni ovat hyvin. Rakkaus ja elämänilo kannattelivat, Susanna Makaroff sanoo.

– Nyt, oikeusprosessin jälkeen, päällimmäisenä mielessä on valtava helpotus. Vihdoin voimme katsoa eteenpäin.

Juttua tarkennettu 22.8.2017. Asunnossa ei oltu tehty kuntotarkastusta, vaan kosteiden tilojen kartoitus kaksi vuotta ennen asuntokauppaa.

 

Homeelle herkistymisen tyypillisiä oireita

Voimakas päänsärky, pistely, kirvely, kutina ja punoitus silmissä, nenässä ja kurkussa.

Hengenahdistus, tukkoisuus, astman kaltaiset oireet, nenäverenvuodot.

Äänen menetys, yskä, nivelkivut, väsymys.

Ihottuma ja muut iho-oireet kuten kutina, punoitus, pistely ja kirvely.

Neurologiset oireet, vaikeus muodostaa lauseita, muistihäiriöt, tuntoaistin muutokset.

Lähde: Susanna Makaroff: Homeäidin päiväkirja (Avain)

 

Espoolaimen äiti

Itkin, kun luin haastattelun. Tuntui uskomattomalta, että joku puhui samoilla sanoilla asioista jotka olemme käyneet läpi. Juuri tuo miten tyhjänpäälle ihminen jää, kun kaikki menee eikä apua tai ymmärrystä saa mistään. Myös minä tunsin olevani koditon pakolainen pienen vastasyntyneen vauvan ja taaperon kanssa Espoossa hyvinvoinnin keskellä. Ei rahaa, ei kotia, ei omaisuutta, ei mitään.
Ihmisten asenne oli suorastaan vihamielistä ja syyttävää "mitäs ostitte, oma moka. Jokainen huolehtii omistaan."
Kun itkin, että lapsilla ei ole lämpimiä vaatteita tai ruokaan ei riitä rahat niin sukulaiset sanoivat, että "pyydä apua sieltä facebookista".

Me selvisimme perheenä, mutta jäljelle jäi suru ihmisten kylmyydestä. Miten yksin jäimme selviytymään.

Amanda

Olen myös ostanut homeasunnon ja kaupan purku on menossa. Rankkaa, sitkeyttä ja älykkyttä vaativaa hommaa, jossa on totaalisen yksin.

Omalla kohdallani keskeisiä väärin toimineita tahoja olivat kiinteistövälittäjä ja taloyhtiön isännöistijä ja hallitus. On käsittämätöntä, kuinka vähän loppupeleissä painaa kiinteisövälittäjää koskeva lainsäädäntö. Onko kyseessä laki, jota ei ole tarkoitetukaan noudatettavksi, kauniista puheista huolimatta? Käytännössä ostaja ei saa luottaa yhtään kiinteistönvälittäjän kertomaan eikä hänen toimittamiinsa asiakirjoihin.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla