Me kaikki voisimme helposti liikkua enemmän. Hollywood-tähtien valmentajana tunnetuksi tulleen Patrick Murphyn vinkeillä saat parannettua elämäntapojasi lähes huomaamatta.

Muun muassa Jennifer Lawrencea ja Eva Longoriaa valmentanut personal trainer Patrick Murphy on koonnut byrdie.com-sivustolle vinkkejä, joiden avulla jokainen meistä voi saada itsensä liikkumaan enemmän.

Poimi näistä Patrickin nikseistä itsellesi parhaiten sopivat.

1. Suhtaudu lenkille lähtemiseen kuten lennolle ehtimiseen

Kuinka monena aamuna tuleekaan pyhästi päätettyä, että tänä iltana raivaan aikaa liikunnalle. Ja sitten, kun ilta saa, lenkkarit nököttävät eteisen nurkassa ja itse puuhaa jotain ihan muuta.

Patric Murphyn mukaan selitys löytyy yleensä näistä: A) liikaa töitä, B) epäterveelliset elämäntavat C) ystävät.

Hän sanoo, että jokin edellä olevista seikoista yksinkertaisesti ajaa tärkeysjärjestyksessämme liikunnan ohi.

– Ymmärrän, että työ on tärkeää. Mutta on totuus on, että työt eivät hylkää sinua, mutta terveytesi voi sen tehdä.

Murphy huomauttaa, että ihminen ei juuri koskaan myöhästy lentokoneesta, koska hän tekee päätöksen siitä, että lennolle on tärkeä ehtiä.

– Ala suhtautua kuntoilemiseen kuten suhtaudut lennolle lähtemiseen.

2. Pidä kirjaa toimintatavoistasi

Epäterveelliset tavat pesiytyvät elämään usein ihan huomaamatta. Liian vähäiset yöunet, epäsäännölliset ruokailutottumukset ja muut korjausliikettä kaipaavat seikat paljastuvat parhaiten, kun kirjaa ensin asioista säntillisesti ylös.

– Tiedostaminen on paras tapa löytää voimavaransa. Elintapojen korjaaminen pitää aina aloittaa jostain, ja paras hetki aloittaa on aina juuri nyt.

3. Hanki liikunnallisia ystäviä

– Jos ystäväpiiristäsi ei ennestään löydy liikunnallisia ihmisiä, lisää kavereihisi heitä, jotka liikkuvat, Murphy sanoo.

Vanhoja ystäviä ei tietenkään kuulu hylätä, mutta uusilta kavereilta saa lisätukea uuteen aktiivisempaan elämäntapaan.

– Sopikaa liikuntatreffit joko ennen töitä tai niiden jälkeen.

4. Luo joka viikolle uusi tavoite

Monen ongelmana ei suinkaan ole innostuksen puute vaan motivaation lyhytaikaisuus. Sen sijaan, että keskityt ainoastaan pitkäkestoisiin tuloksiin, luo joka viikolle uusi tavoite. Jos yhtenä viikkona päätät kävellä kaikki työmatkat, päätä seuraavana viikkona esimerkiksi käydä joka aamu pikalenkillä. Näin et kyllästy, vaan haastat itsesi aina uudelleen – ja koet myös uusia onnistumisen kokemuksia.

Lue myös:

Kaikkien aikojen helpoin pepputreeni

Kiinteäksi kolmessa kuukaudessa – näin onnistut

Kuukaudessa juoksukuntoon – treeniohjelma vitosen naisille

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista