Peppina Pällijeff. Kuva: Panu Pälviä
Peppina Pällijeff. Kuva: Panu Pälviä

Ennen suomalaiset lähtivät maailmalle uhoten, nykyään he menevät ja valloittavat sen vaivihkaa. Yksi heistä on 18-vuotias Peppina Pällijeff, tämän kevään ylioppilas.

Tervetuloa kuuluisuuteen, laulaja-­lauluntekijä Peppina! Esiinnyit näyttelijä Joseph Gordon-­Levittin kanssa Sundance-filmifestivaaleilla tammikuussa ja toimit apulais­ohjaajana hänen hitRECord-organisaatiossaan.

– Yritän vielä itsekin käsitellä tätä kaikkea, sillä niin paljon on tapahtunut. Olen ­lisännyt omaa musiikkiani hitRECord-nettisivuille pari vuotta, ja Joseph bongasi minut sieltä. Nyt olen esiintynyt hänen kanssaan filmifestareilla ja Los Angelesissa noin 2 000 ihmiselle. Se on ollut aivan hullua.

HitRECord on tuotantoyhtiö, jonne käyttäjät voivat netissä ladata luovaa sisältöä ja tehdä niistä yhdessä taide­kokonaisuuksia. Miten löysit sivuston?

– Kaverini suositteli sitä, ja ensimmäiset puoli vuotta tein sinne taukoamatta kaikkea: tekstejä, kuvia ja biisejä, jotka saivat todella hyvän vastaanoton. Ei ­minua löydetty sivustolta heti, mutta olen onnekas, että liityin sinne niin varhain. Nyt hitRECord on kasvanut räjähdysmäisesti uuden televisio-ohjelmamme ansiosta. Yksi biiseistäni päättää koko ohjelman ensimmäisen tuotantokauden.

Joseph on hehkuttanut sinun olevan ­yksi hänen tämänhetkisistä suosikki­laulaja-lauluntekijöistään. Me Suomessa tunnemme hänet lähinnä nuoruuden roolistaan Kolmas kivi auringossa -tv-sarjasta. Millainen mies oikein on?

– Olemme Joen kanssa ystäviä, ja olen kiitollinen hänelle kaikesta, mitä hän on hyväkseni tehnyt. Joe on ollut niin kannustava. En jännittänyt ensimmäistä tapaamistamme, sillä olin jo parin vuoden ajan nähnyt hänet netin kautta parta ajamatta ja silmälasit päässä – aivan ­tavallisen näköisenä.

Mikä on paras tie menestykseen?

– Jos haluaa tulla laulajaksi ja saada julkisuutta, laulukilpailut ovat ­hyvä väylä. Minä olen lauluntekijä, siksi tosi-tv ei ole minua varten. Oikotietä onneen ei ole, mutta hyvä tapa levittää omaa musiikkia on jakaa sitä paljon netissä.

Mistä haaveilet?

– Haluan ehdottomasti jatkaa musiikki­uraani, mutta missä, kuinka nopeasti ja mihin suuntaan, sitä en tiedä. Teen nyt ensin koulun loppuun ja hengähdän ­vähän. Aion silti takoa rautaa nyt, kun se on kuumaa.

Peppinan haastattelu julkaistu Me Naiset -lehdessä 6/2014.

Lue myös:

Kaikki vonkaavat nyt suomalaista kielinaista – jopa Joseph Gordon-Levitt fanittaa

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.