Jesse Eisenberg nähdään myös tänä vuonna ilmestyvässä Woody Allenin elokuvassa Café Society. Elokuva esiteltiin toukokuussa Cannesin filmifestivaaleilla. Kuva: Reuters / Yves Herman
Jesse Eisenberg nähdään myös tänä vuonna ilmestyvässä Woody Allenin elokuvassa Café Society. Elokuva esiteltiin toukokuussa Cannesin filmifestivaaleilla. Kuva: Reuters / Yves Herman

The Social Network -elokuvasta kuuluisuuteen noussut Jesse Eisenberg uskoo hauskuutensa kumpuavan juutalaisista juuristaan. Perheeseensä hän luottaa kaikessa.

Näyttelijä Jesse Eisenbergillä, 32, menee juuri nyt lujaa. 

Hänet nähdään tänä vuonna kolmessa suuren luokan elokuvassa. Viime vuoden lopulla hän julkaisi Bream Gives Me the Hiccups -esikoiskirjansa. Näinä päivinä newyorkilaisnäyttelijä on sovittamassa teoksestaan tv-versiota.

Hektisyydestä huolimatta Eisenberg vastaa hyväntuulisesti Me Naisten puhelinsoittoon. 

Heti kärkeen hän kertoo haaveilevansa reissusta Suomeen.

– Entisen tyttöystäväni [Anna Strout] isä ohjasi kymmenen vuotta sitten Fire and Ice – Winter war of Finland and Russia -dokumentin talvisodasta. Olen sen näkemisestä lähtien ollut valtavan kiinnostunut Suomesta, Eisenberg kertoo.

– Minulla on lisäksi sukua Puolassa ja Venäjällä.

GIF: Giphy

Mielenkiintoista! Mutta Suomi-puheet sikseen. Palasit näyttelemään silmänkääntäjä J. Daniel ”Danny” Atlasia Suuri Puhallus -elokuvan jatko-osaan, joka tuli hiljattain Suomen ensi-iltaan. Minkälaista roolihahmoasi oli näytellä?

– Helpottavaa ja mahtavaa. Useimmiten esitän hahmoja, jotka ovat jollain tavalla vihaisia, heikkohermoisia tai piinattuja. Ne tunteet tarttuvat. Atlaksen kaltaisen hahmon näytteleminen on vapauttavaa, koska hän on itsevarma ja tuntee oman arvonsa. Kun olen hänen hahmossaan, tunnen oloni samanlaiseksi. Haluaisin näytellä tällaisia rooleja enemmänkin. Se on terapeuttista.

Jesse (oik.) nähdään elokuvassa Suuri Puhallus 2 Woody Harrelssonin (vas.), Daniel Radcliffen, Dave Francon ja Lizzy Kaplan kanssa. 

Taikatemput ovat roolihahmosi tärkein taito. Osaatko itse tehdä näyttäviä temppuja?

– Osaan, olen saanut elokuvaa varten taikatemppuopetusta. Näyttävin osaamistani tempuista on sellainen, missä saan sateen kulkemaan ylöspäin. Se on mielestäni erittäin kaunis temppu – ja lisäksi se on todella yksinkertainen toteuttaa. Siihen tarvitsee vain sadettajan ja strobovalon.

GIF: Giphy

Olet kertonut vihaavasi omien kasvojesi katsomista valkokankaalta. Miksi?

– En tarkalleen tiedä. Uskon kuitenkin, että se on hyvin normaali ja inhimillinen kokemus.

– Jokainen on joskus lähtenyt kavereiden kanssa viikonlopuksi reissuun, jonka aikana otetaan sata kuvaa tapahtumasta. Siinä käy helposti niin, että omasta mielestä kaksi niistä on ihan ok ja loput 98 kammottavia. Minusta tuntuu samalta, kun katson elokuvia, joissa näyttelen. Pari prosenttia näyttelystäni elokuvassa on ok. Suurimman osan ajasta minusta kuitenkin tuntuu siltä, että olen pilannut koko elokuvan.

”Ajattelen olevani pidättyväisyyssymboli. Otan paitani pois, ja ihmiset eivät halua alkaa lapsentekopuuhiin”, Jesse on vitsaillut. GIF: Tumblr

Olet myös esikoiskirjailija. Miten kirjoittaminen ja näytteleminen eroavat sinusta toisistaan?

– Minusta ne ovat pohjimmiltaan melko samanlaista tekemistä. Kun ajattelen roolihahmoani näyttelijänä, yritän hahmottaa, minkälainen ihminen hän olisi juonen ulkopuolella ja minkälainen tausta hänellä on. Kun kirjoitan, yritän samaa.

– Se ero niissä on, että yhtä pystyn tekemään yksin, omaan tahtiini. Toinen vaatii taakseen valtavan tuotannon. Pidän kummastakin juuri niiden erilaisuuden takia. Elämässä pitää olla vaihtelua.

Olet ollut mukana myös useissa komedioissa. Mistä hauskuutesi kumpuaa?

Epäilemättä juutalaisesta kulttuurista – en ole ainoa hauska juutalainen. Yhteisöni sopeutuminen uusiin kulttuureihin on herättänyt meissä sen edustajissa esiin terveen itseironian. Vaikka ironiamme kumpuaa isoista tragedioista, lopputuloksena on kuitenkin vankkaa huumoria.

Jesse ja näyttelijäkollega Kristen Stewart kyselivät toisiltaan vaivaannuttavia kysymyksiä viime vuoden elokuussa.

Sinulla on kotonasi kissoja, olet kasvissyöjä ja olet mukana eläinten oikeuksien puolustamisessa. Mitä eläinten oikeudet sinulle merkitsevät?

– Perheessäni on runsaasti eläintenoikeuksien puolestapuhujia ja aktivisteja ja kasvissyönti ja eläinten oikeudet ovat aina olleet normi. Siinä ei ole sen ihmeellisempää.

– Perheeni mielipiteet vaikuttavat minuun paljon. He saavat minut aina nauramaan ja ovat samaan aikaan paras tukijoukkoni. Saan heiltä kaiken, mitä ihminen voi tarvita. Luotan perheeseeni kaikessa. He eivät koskaan lyttää minun ideoitani, vaikka ne aluksi vaikuttaisivatkin riskialttiilta.

Parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuus pärähti Jesselle elokuvasta The Social Network. GIF: Giphy

Mitä tulevaisuudessasi on tiedossa?

– Seuraavaksi aion mennä hankkimaan aamiaista! Mutta uran kannalta en kyllä tiedä. En ajattele sitä kovin paljoa. Minulla ei ole oikeastaan mitään suurta linjaa siitä, mitä haluan saavuttaa. Jos keksin jotain, mitä haluan tehdä, yleensä tartun siihen ja alan puurtaa.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: