Suosikkisarja House of Cards jatkuu tänään suoratoistopalvelu Netflixissä. Haastattelimme sarjan pääosaa Kevin Spaceya.

Brittiläiseen 90-luvun sarjaan pohjaava Netflixin supersuosittu poliittinen draamasarja House of Cards saa perjantaina 14. helmikuuta 2014 jatkoa. Kaikki toisen kauden 13 jaksoa tulevat nähtäville samanaikaisesti.

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi palkittiin kolmella Emmy-palkinnolla. Se oli ensimmäinen ainoastaan suoratoistopalvelussa pyöritettävä menestyssarja.

Haastattelimme sarjan pääosaa, demokraattipoliitikko Francis Underwoodia näyttelevää Kevin Spaceya, 53, kesällä 2013.

Miten onnistut aina luomaan rooli­hahmon, jota yleisö inhoaa ja rakastaa yhtä aikaa?

Työni on näytellä rooli eikä miettiä, miten yleisö kokee roolisuoritukseni. En siis ajattele asiaa kovin paljon. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, miten yleisö reagoi ja jää jälkeenpäin miettimään suhdettaan näihin risti­riitaisiin hahmoihin. Välillä yllätyn itsekin roolihenkilöiden syvyydestä. Esimerkiksi House of Cardsin toista kautta kuvattaessa olen löytänyt aivan uusia puolia hahmostani.

House of Cards -sarjassa näyttelemäsi Francis Underwood on taitava poliitikko. Miten olet oppinut vakuuttavan poliitikon elkeet?

Roolityössä on pohjalla loistava käsi­kirjoitus, mutta olen myös nuoresta asti tarkkaillut poliitikkoja ja ollut mukana presidentinvaalikampanjoissa. Myöhemmällä iällä Bill Clintonista on tullut minulle läheinen ystävä. Siinä samalla olen oppinut, miten poliitikko saa vakuutettua yleisönsä, ja miten se ei onnistu. Jonkin aikaa sitten näyttelin teatterissa Richard III:n roolin. Se mies osasi käyttää valtaa. Roolihahmoon halusin tuoda näiden yhteiskunnallisten vaikuttajien parhaat puolet.

Miltä näyttelijästä on tuntunut hypätä tuottajan saappaisiin?

Se on ollut hieno ja opettavainen kokemus. Jos olen samassa projektissa sekä tuottaja että näyttelijä, tasapainottelu eri tehtävien välillä on joskus vaikeaa. Itse asiassa haluaisin nyt keskittyä enemmän tv-sarjojen tuottamiseen.

Olet ollut lontoolaisen Old Vic -teatterin taiteellinen johtaja pian vuosikymmenen ajan. Onko kaltaisesi jenkki korviaan myöten täynnä kello viiden teetä?

Ihailen brittikulttuuria ja olen hyvin iloinen siitä, että olen saanut asua Lontoossa jo näinkin kauan. Maiden kulttuurit ovat hieman erilaisia, vaikka puhummekin samaa kieltä. Olen varmasti ottanut joitain vaikutteitakin briteiltä.

Miltä showbisneksen tulevaisuus näyttää kokeneen konkarin mielestä?

Uskon tv-sarjojen tulevan elokuvia suositummiksi. Elokuvat eivät enää kiinnosta yleisöä yhtä paljon kuin ennen, vaan ihmiset kaipaavat pitkiä juonikaaria ja syviä henkilöhahmoja. Tv-sarjoissa niille on tilaa. Ihmiset haluavat myös vapauden valita, milloin ja montako jaksoa kerrallaan he katsovat jotain sarjaa. Kerran viikossa tulevien sarjojen aika on siis ohi.

Lisää sarjavinkkejä:

Americans on pakko katsoa!

Pukumiehet ei pärjää Good Wife -sarjalle

Ruotsalainen draamasarja alkaa: mukana Jessica Grabowsky

Kevin Spacey

■ Näyttelijä-tuottaja-ohjaaja syntyi 26.7.1959 New Jerseyssä. Asunnot Los Angelesissa, New Yorkissa ja Lontoossa.

■ Voittanut Oscarin elokuvista American Beauty ja Epäillyt. Pyörittää omaa tuotanto­yhtiötä.

■ Viimeksi nähty House of Cards -sarjassa, joka on katseltavissa Netflixissä.

Suvi ja Tyler Riggs ovat pian kahden lapsen vanhempia. 

Huippumalli Suvi Riggs (o.s. Koponen), 29, saa lapsen näyttelijä-mallipuolisonsa Tyler Riggsin, 31, kanssa. Hän kertoi perheenlisäyksestä Instagram-sivuillaan julkaisemalla kuvia neuvolasta.

 

👣♥️

Henkilön suviriggs (@suviriggs) jakama julkaisu

Lapsi on Suville ja Tylerille toinen. Heidän esikoisensa syntyi joulukuussa 2016.

Suvi ja Tyler ovat olleet yhdessä vuodesta 2009. Kihloihin he menivät tammikuussa 2012 ja naimisiin elokuussa 2012.

Suvi tuli alun perin tunnetuksi Mallikoulu-ohjelmasta, jonka hän voitti vuonna 2005. Nykyään hän on kansainvälisesti tunnetuin suomalaismalli. Häntä edustaa eri puolilla maailmaa kolmetoista mallitoimistoa. Suvi on poseerannut muun muassa usean eri maan Vogue-lehden kansissa.

Amerikkalaisnäyttelijä Alyssa Milano nosti seksuaalisen häirinnän somen ykkösaiheeksi – taustalla on tuottajamoguli Harvey Weinstein tapaus.

Parin viime viikon aikana seksuaalinen häirintä ja sen yleisyys on noussut yhdeksi suurimmista puheenaiheista Yhdysvaltojen medioissa. Kaikki alkoi pari viikkoa sitten, kun New York Times paljasti, että tunnettu elokuvatuottaja Harvey Weinstein on ahdistellut seksuaalisesti lukuisia elokuva-alalla työskenteleviä naisia.

New York Times kertoi viime viikolla, että Weinsteiniä syytetään useista ahdisteluista ja raiskauksista. Esimerkiksi Oscar-palkitut näyttelijät Gwyneth Paltrow ja Angelina Jolie ovat lehden tietojen mukaan joutuneet Weinsteinin ahdistelemiksi aloittelevina näyttelijöinä.

Weinstein on itse kiistänyt syytteet. Tuottajan vaimo Georgina Chapman ilmoitti viime viikolla hakevansa eroa miehestään. Parilla on kaksi yhteistä lasta ja he ovat olleet yhdessä yli kymmenen vuotta.

Haluatko lukea lisää Weinsteinin tapauksesta? Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla laajan koosteen aiheesta. Lue juttu tämän linkin kautta.

Kuluneen viikon aikana maailmantähdet kuten Meryl Streep, Judi Dench, Kate Winslet, Jennifer Lawrence ja Leonardo DiCaprio ovat tuominneet Weinsteinin teot. Myös Hillary Clinton, Barack Obama ja Michelle Obama ovat ottaneet tuikkasanaisesti kantaa aiheeseen.

Tärkeä aihe esiin

Yksi kovaäänisimmistä Weinsteinin tapausta kommentoineista julkisuuden henkilöistä on näyttelijä Alyssa Milano, 44.

Hän kirjoitti pitkässä blogitekstissään, että Weinsteinin käytös kuvottaa ja suututtaa häntä. Näyttelijä kertoi olevansa kuitenkin tyytyväinen siitä, että tapaus on nostanut esiin tärkeän yhteiskunnallisen ongelman.

– Samaan aikaan olen kuitenkin iloinen – suorastaan hurmioitunut – että tämä on avannut keskustelun naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä, esineellistämisestä ja väheksynnästä, hän kirjoitti viime viikolla.

Nyt Milano jatkaa kannanottoaan. Hän julkaisi eilen seuraavan twiitin:

Vapaasti suomennettuna viestin sisältö on jokseenkin seuraava:

– Jos kaikki seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi joutuneet naiset kirjoittaisivat ”Minä myös” statukseensa, ihmiset saattaisivat käsittää, kuinka suuri ongelma on.

”Kuka voi sanoa Not Me?”

Tällä hetkellä #MeToo avainsanalla Twitteristä löytyy tuhansia twiittejä. Milanon twiittiin on vastattu yli 30 000 kertaa. Milano on vastannut myös itse omaan twiittiinsä sanoilla ”Me too”, minä myös.

Monet amerikkalaiset julkisuudenhenkilöt ovat twiitanneet Milanon twiittiin sanoilla ”Me too”. Suomessa esimerkiksi malli ja tv-juontaja Maryam Razavi, toimittaja Hanna Sumari, laulaja Chisu ja muusikko Paula Vesala ovat päivittäneet someen Me too -viestin. 

Monet ovat osallistuneet avainsanan avulla keskusteluun, jonka tarkoituksena on tehdä seksuaalisen häirinnän yleisyydestä näkyvämpää:

Eräs Twitter-käyttäjä huomauttaa seksuaalisen häirinnän olevan niin yleistä, että mietityttää, onko sitä kohtaamattomia ihmisiä olemassa.

Me Naisten taannoisen kyselyn mukaan 63 prosenttia lukijoistamme on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi viimeisen vuoden aikana.

Euroopan Perusoikeusviraston mukaan Suomessa 71 prosenttia naisista on kokenut seksuaalista häirintää täytettyään 15 vuotta. EU:n jäsenvaltioiden keskiarvo on 55 prosenttia.

Milanon twiittin alla on huomautettu, ettei pidä kuitenkaan luulla, että seksuaalinen häirintä ja väkivalta koskisi vain naisia. Twitterissä monet ovat kommentoineet, että myös miehet ja transsukupuoliset joutuvat kohtaamaan seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Jutun otsikkoa muutettu 16.10.2017. 

Vierailija

Lukeeko somefeedissäsi #MeToo? Tempauksen tarkoituksena nostaa esiin, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on

Weinstein on kuitenkin käsittääkseni kiistänyt eikä häntä ole kaiketi tuomittu joten julkinen lynkkaus ei sovi oikeustajuuni, vaikka hän saattaa toki olla syyllinenkin. Nykyajan twitter-maailmassa saatetaan joukkohysteriassa tuhota ihmisiä jo ennen kuin oikeus on sanonut sanansa joka saattaa myös olla vapauttava jolloin vahinko on jo tapahtunut. Ennen vainottiin katkerien miesten toimesta noitia, nyt saatetaan katkerien noitien toimesta toisinaan vainota miehiä, noin hieman kärjistäen...
Lue kommentti