Laulaja Iisa Pykäri, 34, ensimmäinen soololevy julkaistaan tänään.

Olet taitava rakentamaan sanoituksia pienistä tuokioista. Mikä hetki inspiroi sinua viimeksi?

Moni on tänä talvena valittanut pimeyttä, mutta minä tykkään siitä. Erakkopuoleni innostuu hiljaisuudesta ja kaamos­ajasta. Se voi johtua myös siitä, että valtaosa arjestani on aikamoista kaaosta yksi- ja kolmivuotiaiden lasten kanssa. Yksinolosta on tullut luksusta. Parasta on löhötä sohvalla ja uppoutua Sofia Coppolan leffoihin.

Miksi lapsiperhearjesta on kirjoitettu niin vähän biisejä?

Poukkoileva ihmissuhdedraama on herkullisempi aihe kuin perhearki. On aika vaikea keksiä, miten olisin voinut kääntää lauluksi esimerkiksi viime joulun, jolloin makasimme koko perhe vatsataudissa.

Musiikkisi on aina poikennut valta­virrasta. Kadehditko koskaan Cheekiä, joka­ myy areenat täyteen?

Totta kai kadehdin välillä, koska marginaaliartistina en voi unelmoida sellaisista rahoista. Levy-yhtiössäkin on varmasti odotettu, milloin teemme Regina-bändin kanssa jonkin megahitin. Haluan silti pitää kiinni tyylistäni. Uusi soolo­levyni on kaupallisinta, mitä
pystyn tekemään.

Reginaa on pidetty hipsteribändinä. Miksi hipstereille nykyään naljaillaan?

Ehkä siksi, että moni kuvittelee kaikkien hipsterien olevan kultalusikka suussa syntynyttä sakkia, joille erikoisuuden­tavoittelu on pakkomielle. Usein kyse on vääristä ennakkoluuloista ja stereotypioista.

Mikä on noloin hyllystäsi löytyvä levy?

Eppu Normaalin kokoelmalevyn taisin joskus villinä sinkkuaikana piilottaa, ettei­ kukaan mies vain löydä sitä hyllystäni. Vaikka en minä Eppuja enää nolona bändinä pidä.

Soololevysi tuottaja Mikko Pykäri on myös aviomiehesi. Mikä muusikko­miehissä on parasta?­

Taiteilijan kanssa asuessa arki on ainakin värikästä. Ja Mikolla on myös mahtava läsnäolon kyky. Työroolimme ovat kääntyneet nyt toisin päin: Regina-­bändimme perustuu tiimityöhön, soolo­levyn linjasta päätin yksin minä.

Käytät persoonallisia vaatteita. Mitä et suostuisi pukemaan päällesi?

Olen vihdoin löytänyt naisellisemman tyylin, joten en halua käyttää liian väljiä paitoja. En seuraa mitään muotiblogeja tai -lehtiä. Olen fiilispukeutuja, paitsi kotona ja kauppareissuilla kuljen kyllä yleensä aivan järkyttävissä rievuissa.

Levyarvostelu: Iisan oma maailma

Iisa  
Iisa
Johanna/Universal
★★★★

Regina-popyhtyeen telakoiduttua tauolle Iisa Pykäri kokeilee siipiään soolona. Hyvin ne kantavat, ja kyyti on tasaista läpi debyytin. Tämä on
sekä vahvuus että pieni heikkous. Toisaalta albumi on ehyt ja rohkeasti suitsittu kokonaisuus. Toisaalta hallitusti rajattu tunnelma kaipaisi ajoittaista säröä tai yllätyskyykkyä.

Iisan tuttu, kuiskaileva ääni piirtää transsiin vaivuttavia kuvia, eikä artikulaatiossa kaihdeta pehmeitä s-kirjaimia. Tarinoissa kerrotaan turvallisuushakuisesta mutta hiukan villistä ja salaperäisestä naisesta, jota kukaan ei voi omistaa. Biisien parhaimmistoon kuuluu Egotripin Knipin kanssa duetoitu Puutarhajuhla.

Lue myös:

Onko tässä kotimainen versio Gangnam Style -tanssista?

Regina: Soita mulle - niin ihanaa kuin pitääkin

Iisa Pykäri

  • Laulaja syntyi 9.8.1979.
  • Asuu Helsingissä muusikkopuolisonsa Mikko Pykärin sekä 1- ja 3-vuotiaiden lastensa kanssa.
  • Perusti miehensä kanssa vuonna 2004 elektronista poppia soittavan Regina-yhtyeen, joka on julkaissut neljä pitkäsoittoa.
  • Iisan ensimmäinen sooloalbumi ilmestyy 31.1.2014.