Teri Niitti, Stefan Wallin, Krista Siegfrids ja Jenni Vartiainen I Am Tom of Finland -kampanjakuvissa, joita tullaan näkemään somen lisäksi myös katukuvassa. Kuvat: Veikko Kähkönen
Teri Niitti, Stefan Wallin, Krista Siegfrids ja Jenni Vartiainen I Am Tom of Finland -kampanjakuvissa, joita tullaan näkemään somen lisäksi myös katukuvassa. Kuvat: Veikko Kähkönen

Teri Niitin lisäksi Jenni Vartiainen, Bruce Oreck, Stefan Wallin ja Chisu antoivat kasvonsa kampanjalle, jossa julistetaan tasa-arvoa, rohkeutta ja vapautta.

Lähes 20 tunnettua suomalaista ottaa omilla kasvoillaan kantaa tasa-arvon, rohkeuden, rakkauden ja vapauden puolesta I Am Tom of Finland -nimisessä kampanjassa. Yksi heistä on noin kuukausi sitten kuollut stylisti ja tv-kasvo Teri Niitti. Terin mukanaolosta päätettiin tuotantoyhtiö Helsinki-filmin mukaan Terin läheisten kanssa.

”Näin Teri olisi toivonut.”

– Näin Teri olisi toivonut. Projekti oli hänelle todella tärkeä, Terin sisko Tuija Niitti kertoo kampanjan tiedotteessa.

Terin lisäksi kampanjassa poseeraavat muusikko Jenni Vartiainen, toimittaja-tv-kasvo Maria Veitola, kokki Hans Välimäki, kansanedustaja Stefan Wallin, ohjaaja-koreografi Marco Bjurström, näyttelijä-taiteilija Manuela Bosco, muusikko Chisu, toimittaja Tuomas Enbuske, näyttelijä Jessica Grabowsky, muotibloggaaja Sandra Hagelstam, Tom of Finland -elokuvassa näyttelevä Niklas Hogner, ohjaaja Dome Karukoski, Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck, muotisuunnittelija Mert Otsamo, malli-stylisti Maryam Razavi, laulaja Krista Siegfrids, laulaja Jari Sillanpää ja näyttelijä Pekka Strang.

Chisu, Maria Veitola ja Bruce Oreck. Kuvat: Veikko Kähkönen, kuvankäsittelijä Kasimir Häiväoja, tyyli Mert Otsamo, maskeeraus Aino-­Sofia Kojonen
Chisu, Maria Veitola ja Bruce Oreck. Kuvat: Veikko Kähkönen, kuvankäsittelijä Kasimir Häiväoja, tyyli Mert Otsamo, maskeeraus Aino-­Sofia Kojonen

Kampanja on osa Dome Karukosken ohjaaman Tom of Finland -elokuvan markkinointia. Lue myös: Tom of Finland -ohjaaja Dome Karukoski: Tästä tule urani kritisoiduin elokuva

Helsinki-filmin toimitusjohtajan Annika Sucksdorffin mukaan lähes kaikki pyydetyt lähtivät ylpeänä mukaan kampanjaan. Maria Veitola kertoo olevansa ylpeä siitä, että saa olla mukana.

– Olen todella iloinen siitä, että Touko Laaksosen elämäntarina kerrotaan nyt vihdoin kunnianhimoisessa hankkeessa. Elokuvan arvot rohkeus, rakkaus ja vapaus ovat myös minulle henkilökohtaisesti ne tärkeimmät arvot elämässä, joten en empinyt hetkeäkään mukaantuloa kampanjaan, Veitola sanoo tiedotteessa.

Tuomas Enbuske, Manuela Bosco ja Jari Sillanpää.
Tuomas Enbuske, Manuela Bosco ja Jari Sillanpää.

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä: