Maj Karma on julkaissut juuri uuden levyn seitsemän vuoden tauon jälkeen. Välit bändikavereihin olivat pitkään kireät, mutta nyt taas kunnnossa. "Bändi on ollut kaikille niin tärkeä, että olimme sille ja toisillemme velkaa erilaisen lopun." Kuva: Milka Alanen
Maj Karma on julkaissut juuri uuden levyn seitsemän vuoden tauon jälkeen. Välit bändikavereihin olivat pitkään kireät, mutta nyt taas kunnnossa. "Bändi on ollut kaikille niin tärkeä, että olimme sille ja toisillemme velkaa erilaisen lopun." Kuva: Milka Alanen

Alkoholin kanssa läträäminen, tarkkaavaisuushäiriö ja ihmissuhdeongelmat saivat Herra Ylpön elämän sekaisin. – En ole koskaan ollut parisuhteessa väkivaltainen, mutta suurin piirtein kaikkea muuta pahaa olen tehnyt. 

Muusikko Herra Ylppö elää nykyään rauhallista perhe-elämää Porvoon idyllisissä. Ylppö on mennyt naimisiin ja hänellä on 2- ja 4-vuotiaat lapset.

Seesteiseen elämäntilanteeseen pääseminen vaati kuitenkin hakeutumista terapiaan, sillä reilu neljä vuotta sitten mies oli vielä hukassa itsensä kanssa.

Vaikka Ylppö menestyi hyvin silloisen Ihmiset-yhtyeensä kanssa, hänellä oli koko ajan paha olo, jota hän pakeni juhlimiseen. Jatkuva viinan kanssa läträäminen kuitenkin vain synkensi oloa entisestään ja repi jo yksityiselämää.

– En ole koskaan ollut parisuhteessa väkivaltainen, mutta suurin piirtein kaikkea muuta pahaa olen tehnyt. Olen ollut täydellisen välinpitämätön ja poissaoleva kumppani. Todellisuudentajuni oli hämärtynyt, ja minusta tuntui, että läheiseni pyrkivät vain rajoittamaan elämääni. Olin kuin Peter Pan: en olisi halunnut kasvaa aikuiseksi tai ottaa vastuuta, Ylppö kertaa.

Paniikkikohtauksia ja tarkkaavaisuushäiriöitä

Lopulta musta möykky sisällä kasvoi niin suureksi, että Ylpöllä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hakea itselleen apua.

Terapiassa Ylppö ymmärsi myös kärsivänsä ADD:stä, tarkkaavaisuushäiriöstä, joka ilmenee niin, että moneen asiaan ei pysty keskittymään lainkaan, mutta itseä kiinnostaviin asioihin voi uppoutua täydellisesti. Ylpön tapauksessa se tarkoittaa muun muassa elämää häiritsevää hajamielisyyttä: hän kadottaa jatkuvasti pankkikortteja, aurinkolaseja, jopa pikkutakkeja. Pankkikortteja on kadonnut lyhyen ajan sisällä niin monta, ettei pankki enää anna uutta.

Terapiassa Ylppö tajusi, että usein parisuhteen ongelmat ovat oikeasti ihmisen omia ongelmia, jotka vain heijastuvat suhteeseen.

– Olisi ollut hirveä virhe erota. Jos niin olisi käynyt, mulla olisi varmaan jo kolme eri perhettä.

Ylppö on kiitollinen vaimolleen siitä, että tämä jaksoi ymmärtää ja olla kärsivällinen, silloin kun hän oli hukassa itsensä kanssa.

Mikä on Ylpön suhde nykyään alkoholiin? Millainen isä hän on? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 7/2016.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka ei enää entiseen malliin ehdikään liikkua.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.