Kuva Milka Alanen
Kuva Milka Alanen

Muusikko Herra Ylppö on yksinäinen susi ja sarjarakastuja. – Ihastuneena olen fanaattinen, lähes stalkkeri. Kaikki naiseni ovat olleet minulle tärkeitä käännekohtia elämässä.

Herra Ylppö, 38, Maj Karma ja Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeen solisti, on asunut Porvoossa viime keväästä lähtien. Muuttopäätös syntyi spontaanisti ja nopeasti, sillä hän ei tuntenut Porvoota entuudestaan, mitä nyt oli käynyt joitakin kertoja kaupungissa ystäviensä A.W. Yrjänän ja tämän vaimon Kikke Heikkisen luona.

Porvoon tarjoama rauha sopii täydellisesti Ylpön suunnitelmaan viettää vuosi hiljaiseloa säveltäen. Keikkatauosta tuloksena on tammikuussa julkaistu kolmas soololevy Mies ja nainen. Levy käsittelee nimensä mukaisesti miehen ja naisen suhdetta. Omakohtaisia sanoituksia Ylppö vähättelee "samaksi paskaksi, mitä olen aina kirjoittanut", mutta uusista sävellyksistään hän on ylpeä. Mies kuvailee uutukaista kypsimmäksi ja yhtenäisimmäksi hänen levyistään.

Kuin helvettiä

"En ole koskaan tuntenut yksinäisyyttä. Viihdyn todella hyvin yksin ja tarvitsen paljon omaa aikaa. Se on luonteenpiirre, mikä määrittelee minua eniten. Ihan lapsena minulla oli vain yksi ystävä, mutta monta mielikuvituskaveria. Miekkailin koiranputkilla, ja puu oli vastustajani.

Varhaislapsuus oli onnellista, mutta kun menin kouluun, elämä muuttui helvetiksi. En tiedä mikä meni vikaan. Ehkä jengiä oli niin paljon ympärillä, etten kestänyt. Opettajakin oli jo vanha. Elimme ihan eri aikakausilla. Olen kuullut, että kun opettaja menee uuden luokan eteen, hän muodostaa käsityksen kustakin oppilaasta kahdeksassa sekunnissa. Minun kahdeksan sekuntiani ei ollut mikään suksee, sillä opettaja vihasi minua ensihetkestä alkaen.

Aika nopeasti minut siirrettiin tarkkailuluokalle muiden sopeutumattomien joukkoon. Se oli suuri virhe, sillä tarkkiksella opin vain lisää pahoja tapoja. Kapinointi oli arkipäiväistä ja kaikki niin villejä, ettei kukaan pystynyt keskittymään opiskeluun. Ehkä tarkkiksellakin oli jotain sääntöjä, mutta ei niitä kukaan noudattanut. Kun yläasteella palasin normaaliluokalle, en osannut edes viitata."

Nollaa enemmän

"Yhtenä aamuna – tässä jokin aika sitten – heräsin ja aloin miettiä, miksi minun pitää olla aina niin negatiivinen. Varsinkin kun miettii, mitä negatiivinen tarkoittaa: sehän on nollaa vähemmän. Päätin, etten halua elää elämääni olemalla nollaa pienempi. Siksi yritän nykyään löytää asioista positiivisen kulman.

Tarkkiksessa oli se hyvä puoli, että se sai tietynlaisen kansalaistottelemattomuuden heräämään minussa. Ilman sitä en ehkä nyt olisi tässä ammatissa. Ja olihan se myös statussymboli: tarkkislaiset olivat pelättyjä koviksia, muut mamiksia. Se sopi minulle, koska olin jo kahdeksanvuotiaana päättänyt, että minusta tulee isona rocklaulaja.

Maj Karma perustettiin, koska tyttö­ystäväni jätti minut. Oli vuosi 1992 ja olin 19-vuotias. Samaan aikaan elämääni käveli Häiriö Piirinen. Sanoin hänelle, että nyt on pakko keksiä jotain tai en kestä. Olin ihaillut Häiriötä jo peruskoulusta lähtien. Hän esitti koulun näytelmässä pillipiiparia, mutta pillin sijasta hänellä olikin sähkökitara. Olin myyty: vau miten kova jätkä!

Taiteen tekeminen ja kuluttaminen tuottaa minulle suunnatonta iloa. Soittaminen, säveltäminen, valokuvaaminen, piirtäminen, maalaaminen – oikeastaan kaikki muu paitsi kirjoittaminen. En jaksa miettiä biisien sanoituksia hirveästi, vaan laitan paperille mitä mieleen tulee. Olen jo vuosia sitten saanut kustannussopimuksen kirjasta, mutta kirjoittaminen on ollut niin vastenmielistä etten ole edes saanut allekirjoitettua sopimusta."

Monia naisia

"Kaikki naiseni ovat olleet haastavia ja älykkäitä ihmisiä. Haluan olla suhteessa se tyhmempi osapuoli. Minulle tulee turvallinen olo, kun häviän väittelyssä.

Ihastuneena olen fanaattinen, lähes stalkkeri. Mutta olen kaikkien muidenkin asioiden suhteen yhtä malttamaton.  Olen sarjaihastuja. Minulla on ollut aika paljon suhteita, pisimmät ovat kestäneet viisi vuotta. Kaikki naiseni ovat olleet minulle tärkeitä käännekohtia elämässä, vaikka en minä niistä mitään ole oppinut – muuta kuin sen, ettei ihmissuhdeasioita voi oppia. Uuden ihmisen kanssa tulee aina uudet ongelmat, mutta tietysti myös uudet ilot ja onnenhetket.

Moni suhteista on kaatunut siihen, että olen ihastunut toiseen tai vain kyllästynyt. Kanssani on raskasta elää. Saatan olla palavasti ihastunut, mutta sitten on kausia, jolloin voin olla todella etäinen, haluan vain olla omissa oloissani ja keskittyä omiin juttuihini täysillä. Etäinen, se on se oikea sana. Tulen siinä isääni. Minun pitäisikin varmasti tehdä korjausliike.

Olen hyvissä väleissä eksieni kanssa. He olleet minulle tärkeitä ihmisiä ja antaneet paljon. Joistakin entisistä on tullut jopa ystäviä keskenään, koska kun olen jo seurustellut uuden kanssa, eksä on saattanut tulla luokseni tekemään lämpimiä voileipiä.

Kolmenkympin korvilla minulla oli rakkaudeton ajankohta, jota kutsun tuhannen päivän yksinäisyydekseni. Halusin irti rakkaudesta sekä käsitteenä että käytännössä. Päätin harrastaa pelkkiä irtosuhteita. Saatoin tehdä mitä huvitti, milloin huvitti. Samaan aikaan olin kuitenkin rajattomien vaihtoehtojen vanki. Se ahdisti. Kylmetin sydämeni ja se oli tuhota minut.

Lopulta tapasin naisen, joka repi minut pois. Vaikka rakastuin voimakkaasti, en kuitenkaan ollut vielä valmis parisuhteeseen ja elämänvaihe maksoi minulle tuon ihmissuhteen.

Tajusin, että parisuhteen rajat ovatkin itse asiassa vapauttava, ei vangitseva asia. Suhteessa tietää, mitkä asiat kuuluvat omaan elämään ja mitkä eivät. Arvostan nykyään tavallista elämää paljon."


Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen ja vaimo Kirsi Ylijoki viihtyvät hyvin yhdessä. Toisaalta myös itsenäinen aika tekee kummallekin hyvää.

Muusikko Eicca Toppinen suuntaa ensi viikolla yhtyeensä Apocalyptican kanssa Amerikan-kiertueelle. Yli 20 vuotta keikoilla kiertänyt Eicca on tottunut olemaan tien päällä. Nykyisellä, vuoden kestäneellä kiertueella keikkoja on ollut 130 eri puolilla maailmaa.

– Kyllä ikä välillä alkaa tuntua. Kiertueella jaksan painaa, mutta kotona palautuminen kestää pitempään. Juuri tulin Venäjältä, ja palautumiseen meni neljä viikkoa.

Eicca on ollut vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa yhdessä 21 vuotta. Eican kiertue-elämä on ollut aina parin arkea.

– On toista aina ollut kauhea ikävä. Olemme ja viihdymme tosi paljon yhdessä. Vapaallakin lähdemme mielellämme ulos juuri yhdessä. Meillä on niin vahva symbioosi, joten on ihan hyvä, että meillä on myös nämä itsenäiset ajat. Homma on toiminut hyvin ja toimii edelleen.

”On toista aina ollut kauhea ikävä.”

Parilla on 16- ja 19-vuotiaat pojat. Joitakin vuosia sitten kiertue-elämä oli haastavampaa.

– Kun pojat olivat pienempiä, piti tehdä töitä, että sain oman paikkani takaisin. Pienille kuukausi on elämän pituinen aika.

– Tunnen yhä palatessani olevani vähän velvollinen korvaamaan menetettyä aikaa. Jos jet lag on tulossa, pusken vastaan. Kun tulen himaan, en oleta, että minua kohdellaan mitenkään eri lailla. Päinvastoin. Kun tulen kotiin, yritän olla häiritsemättä heidän arkeaan. Alan tehdä ruokaa ja kuskata lapsia ihan normaalisti.

Laatuaikaa kotona

Muusikko on pitänyt myös reissuvapaan vuoden. Sen aikana hän huomasi, että viihtyy hyvin kotona.

– Ei minulle tullut silloin oloa, että on pakko päästä kiertämään. Onneksi Kirsikään ei sanonut, että lähde siitä jo hemmettiin.

Eicalla on läheiset välit poikiensa kanssa.

– En ajattele niinkään, että miten usein näemme, vaan sitä, miten ja millä tasolla kohtaamme, Eicca kertoi tiistaina Red Carpet -elokuvafestivaalin tiedotustilaisuudessa. Apocalyptica yksi elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä pidettävän tapahtuman esiintyjistä.

Tuomas Enbusken naisystävä Sarian Antila kehuu rakastaan Instagramissa.

Toimittaja Tuomas Enbusken, 40, naisystävä Sarian Antila kertoo julkisella Instagram-tilillään, mihin ihastui Tuomaksessa. Sarian on julkaissut kuvan viikko sitten ja kertoo kuvatekstissä myös, miten parin suhde sai alkunsa. Tuomas on kertonut aikaisemmin tv:ssä, että pari on seurustellut vuoden. 

”Maailman ihanin ja ihmeellisin friikki.”

– Vuosi sitten tapasin Tavastialla tyypin, joka hilautui koko ajan viereen ja kertoi rakastavansa Itä-Pasilaa ja monia muita asioita, joita minäkin. Tyypistä paljastui maailman ihanin ja ihmeellisin friikki, joka saa mut nauramaan pelkällä olemassaolollaan ja jonka kanssa kaikki on mahdollista. Onnea elämäsi parhaasta vuodesta @tuomasenbuske, Sarian on kirjoittanut. Häshtageiksi hän on lisännyt #loveu #anniversary #stockholmsyndrome.

Sarian on työskennellyt muun muassa Autismisäätiön tiedottajana. Twitterissä hän esittelee itsensä termeillä egoisti, marttyyri ja Itä-Pasilan Äiti Amma. Tuomas ja Sarian ovat molemmat mukana uudessa poliittisessa liikkeessa Liike Nyt. Heidän lisäkseen liikkeessä ovat mukana kansanedustaja ja yrittäjä Hjallis Harkimo, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, yrittäjä Alex Nieminen, väitöskirjatutkija Karoliina Kähönen ja kasvuyritystapahtuma Slushin perustajiin lukeutuva Helene Auramo.

Tuomaksella on kaksi lasta suhteestaan Hannah Norrenan kanssa.

 

@sall1a pääsi myös fanikuvaan Uniikin kanssa. #keppuligaala

Henkilön TuomasEnbuske (@tuomasenbuske) jakama julkaisu

Myös Tuomas on julkaissut Instagram-tilillään useita yhteiskuvia Sarianin kanssa. Tämä kuva on julkaistu tämän viikon maanantaina.