Henri Alén opastaa keväällä julkkisvieraita kokkaamaan.
Henri Alén opastaa keväällä julkkisvieraita kokkaamaan.

Sokkokokki-ohjelman Henri Alén syö milloin sattuu mutta on tarkka pöytätavoista.

Palaat telkkariin uudessa Sokkokokki-ohjelmassa. Mistä on kyse?

Ohjelmassa ammattikokki tekee menyyn tai pari ruokaa, ja kaksi julkkisvierasta yrittää tehdä saman perässä vain kuulemiensa ohjeiden mukaan. Aikamoisia vääntöjä syntyy, kun ruoka-ainevalinnat menevät pieleen tai hella käryää liian kuumana. Teemme haastavia ruokia hummerista
ankanrintaan, ravintolakeittiöistä tutulla vauhdilla.

Tasapuolisuuden vuoksi, paljasta jokin oma keittiömokasi!

Niitä riittää jokaisella ammatti¬kokilla. Ensimmäisessä työpaikassani tein omenapiirakkaa sokerin sijaan suolasta ja huomasin mokani vasta, kun 40 hengen seurue jo käveli sisään. Niin ikävässä tilanteessa olen ollut harvoin. Vieraat kyllä saivat piirakkansa, mutta lopputulos ei ollut muistelemisen arvoinen: uunista lautasille tempaistu piiras oli niin tulikuumaa, että päälle laitettu kermavaahto suli liemeksi. Sittemmin olen aina maistanut, mitä purkissa on.

Meneekö ammattikokki koskaan sokoksi vaikean reseptin edessä?

Juu, varsinkin lukiessa jonkin huippuravintolan korkealentoista keittokirjaa, missä muka kerrotaan, miten ravintola-annos syntyy, mutta ohjeet eivät vastaakaan todellisuutta. Silloin ravintolan salojen paljastamiseksi täytyy tehdä vähän salapoliisityötä ja seikkailla nettiyhteisöissä.

Oletko keittiövarustajana hifistelijä vai puukauhamiehiä?

Olen aika suorasukainen ruuanlaittaja, joten kotoa ei löydy ihmevehkeitä. Keittiömme on ennemminkin kodikas ja mukava. Kaapissa on aina hyvää italialaista tomaattimurskaa, pastaa, sipulia, valkosipulia ja juustoa.

Millaisia huonoja ruokatapoja sinulla on?

Vuorotyön takia ruokarytmini on pielessä, syön milloin sattuu. Kokilla onkin aina nälkä. Pöytä­tavoista olen kuitenkin tarkka: meillä ei lapsikaan lähde pöydästä kesken ruokahetken.

Mitkä olivat lapsuutesi herkkuja?

Minulla ei juuri ole ruokamuistoja, mutta äidin omenapiirakka oli hyvää. Oma tyttäreni on mukana ruuanlaitossa, ja 2,5-vuotiaana hän jo luettelee piirakkataikinan ainekset, kun leivomme. Juuri nyt kikherneet ja sinihomejuusto ovat kova sana, ja Appenzeller-lempijuusto, koska se ”kutittaa suussa”. Toivon, että kokkailusta tulee tyttärelleni luonteva juttu. Eineksiä meillä ei harrasteta.

Henri Alén

- 32-vuotias helsinkiläiskokki, tv-työläinen, konsultti, kurssittaja, reseptien laatija ja kirjoittaja. Pyörittää Muru Dining -cateringyritystä Niki Thieulonin kanssa.
- Perheeseen kuuluvat vaimo Terhi Oksanen-Alén sekä tytär Mimi Sofia, 2.
- Vapaalla rakentelee 1986-vuosimallin 944 turbo-Porschea.
- Nelosen Sokkokokki-ohjelmassa vuorottelevat kokkeina Henrin kanssa Harri Syrjänen ja Tommi Tuominen.