Henna Helmi Heinonen, 30, kirjoitti Me Naisten uusimman jatkokertomuksen.

Kuva Karoliina Paatos

Jatkokertomuksesi Miinus seitsemän kertoo kolmekymppisen Ellun laihdutusprojektista. Miten laihduttamisesta saa draamaa?
Eikös se ole naisella aina mielessä? Useimmat tuntemani naiset haluaisivat laihtua ainakin vähän. Jokaisen putoavan kilon myötä Ellu panee jonkin muunkin asian elämässään remonttiin. Tarinan idea oli muhinut mielessäni jo pitkään.

Olet pitänyt laihdutusblogia. Oletko ikuisella laihiksella?
Näin voi sanoa, mutta se johtuu siitä, että olen ollut koko aikuisikäni joko raskaana tai imettänyt, ja siksi painoni on sahannut edestakaisin. Haluan ajatella, että ilman raskauksiani olisin ollut koko ajan ihan normaalipainoinen ja tyytyväinen itseeni.
Nyt painoa pitäisi taas pudottaa, sillä sain juuri neljännen lapseni. Imettäminen ei ole koskaan laihduttanut minua, vaan olen itse saanut tehdä työn. Nytkin vauva on kasvanut, mutta minulla vaaka näyttää ihan samaa. Ehkä joku muu käy syöttämässä häntä salaa.

Tiesitkö, että hiljattain vietettiin syömishäiriöliittojen kansainvälistä Älä laihduta -päivää?
Anoreksia ja bulimia ovat psyykkisiä sairauksia ja siinä mielessä eri asia kuin muutaman kilon tyytymättömyys. Mutta ehdottomasti tällaista päivää tarvitaan. En puhu laihduttamisesta pienten tytärteni kuullen, koska en halua antaa heille kuvaa, että naisen pitää aina olla hoikempi. Ulkonäköpaineet johtuvat usein siitä, että meille syötetään vääristynyttä naiskuvaa. Lisää keskivertonaisia telkkariin!

Mitä sinun elämässäsi pitäisi panna remonttiin?
Tällä hetkellä on kaikki niin hyvin, ettei mitään. Kevät on tosin ollut vähän tunteiden vuoristorataa: äitini menehtyi alkuvuodesta syöpään, vain muutama viikko ennen kuin kuopukseni syntyi.

Henna Helmi Heinosen jatkokertomus Miinus seitsemän alkoi Me Naisten numerossa 18 ja löytyy nyt myös netistä. Tästä lukemaan.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla