Esikoiskirjailija ja Me Naisten uuden jatkiksen kirjoittaja Henna Helmi Heinonen ihailee Martina Aitolehteä.

Kuva Karoliina Paatos

Aloit pitää Minusta tulee kirjailija -blogia jo paljon ennen kuin kirjasi edes oli valmis tai sinulla oli kustannussopimusta. Miten olit niin varma?
En ollutkaan. Perustin blogin alun perin vain tsempatakseni itseäni. En tajunnut, että postaukseni näkyivät muillekin ja olin ihmeissäni, kun merkintäni alkoivat saada kommentteja. Olen haaveillut kirjan kirjoittamisesta jo vuosia ja asetin tavoitteeksi, että saan esikoiskirjani valmiiksi ennen kuin täytän 30. Ajattelin että hyvä, jos saan sen julkaistua ennen nelikymppisiäni. En lähtenyt kirjoittamaan mitään suurta, palkintoja kahmivaa korkeakirjallisuutta, vaan viihderomaania naisille.

Itsevarmuutesi on ärsyttänyt, lempikirjasi on Bridget Jonesin päiväkirja ja blogissasi arvostelet kirjoja niiden takakannen perusteella. Oletko tosissasi?
Olen rohkeasti oma itseni. Olen aina ollut möläyttelijä ja tyhmien kysymysten esittäjä. Luulen, että ärsytän, koska tulen kirjallisuusmaailmaan ihan pystymetsästä ja olen vain tavallinen perheenäiti Seinäjoelta. Saadessani kustannussopimuksen en ollut opiskellut kirjallisuutta, en lukenut Tuntematonta sotilasta, Sinuhea tai Puhdistusta. Osasin nimetä lonkalta kolme suomalaista nykykirjailijaa: Sofi Oksasen, Juha Itkosen ja ”sen yhden jonka arvostelu oli New York Timesissa”.
Vasta kun sain kustannussopimuksen, hoksasin että blogi voi olla hyvä apu markkinoinnissa.

Saako itseään kutsua kirjailijaksi, kun on kirjoittanut vasta yhden kirjan ja sekin on viihdettä?
Pelkkä esikoiskirjailijahan minä olen, mutta vahinko on jo tapahtunut! Kirjan kirjoittaminen on niin mielettömän iso ponnistus, että minusta sen jälkeen pitää saada kutsua itseään ihan miksi haluaa. Toinen kirjani on jo työn alla.
Minulle viihde on positiivinen määre, mutta olen saanut huomata, että kirjallisuuspiireissä se ei ole. Moni Veljen vaimon lukenut on verrannut sitä Riikka Pulkkisen Totta-romaaniin ja ihmetellyt, miksi Pulkkisen teosta pidetään taiteena ja minun kirjaani viihteenä.

Olet 29, valmistunut psykologiksi, kirjoittanut kirjan, perustanut Futismaailma-verkkolehden, blogannut ja pyöräyttänyt kolme muksua. Miten olet ehtinyt tehdä kaiken?
Ihmettelen sitä usein itsekin! Olen aloittanut nuorena. Futismaailmankin perustin jo 18-vuotiaana. Kasvoin yrittäjäperheessä ja totuin siihen, että töitä tehdään ja perhe-elämää eletään rinta rinnan. Minäkin kirjoitin sohvannurkassa, kun lapset kiljuivat isänsä hoteissa oven takana.

Olet ilmoittanut olevasi kiinnostunut julkisuudesta. Millaisen kohuotsikon sinusta saisi aikaiseksi?
Elämäni on kovin tylsää, eikä Seinäjoella juuri paparazzeja pyöri. En halua julkisuutta itselleni, vaan rakastan julkkisjuoruja. Ahmin niitä sekä kotimaisista että ulkomaisista lehdistä. Martina Aitolehti on suosikkini. Hän tekee mitä lystää eikä tuhlaa aikaansa anteeksipyytelyyn. Kohuotsikko voisikin kuulua: Kirjailija veti turpaan Martina Aitolehden haukkujaa!

Henna Helmi Heinonen

  • 29-vuotias esikoiskirjailija. Veljen vaimo (Ark¬tinen banaani 2011) ilmestyi juuri.
  • Kotoisin Helsingistä, asuu nyt Seinäjoella.
  • Naimisissa insinöörin kanssa, kolmen tytön äiti.
  • Koulutukseltaan psykologi.
  • Perusti 18-vuotiaana jalkapalloaiheisen nettilehden Futismaailma.com.
  • Oman blogin lisäksi blogit myös iltapäivälehdissä.
  • Kirjoittanut Me Naisten uuden jatkiksen Hetki lyö, jonka ensimmäinen osa ilmestyi numerossa 20/2011.

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

avot on vaikeet iahan kamlan v...

Marja Hintikka palaa äitiyslomalta tähtiohjelmaan: ”Olen nukkunut viiden vuoden aikana vain parikymmentä kokonaista yötä”

TTK kirjoitti: Ihmeellistä valittamista. Eiköhän ole itse lapsienhankinnastaan päättänyt, vai vahinkojako ovat olleet. Jos näin, niin kannattaa varata aika valistukseen. Tuo on niin totta tekee itsestään martyyrin aina sama laulu mie mie ja mie ..väsyä valittaa silti tunkee joka ohjelman TTK..ssakin varmaan kertoo univajeestaan:)?Mein mummo lähti evakkoon paukkupakkaseen karjavaunussa kolmen allle kolmevuotiaan kanssa nuorin 2.kk ikinä en kuullut hänen valittavan tai vaikertavan asiasta...
Lue kommentti
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.