Esikoiskirjailija ja Me Naisten uuden jatkiksen kirjoittaja Henna Helmi Heinonen ihailee Martina Aitolehteä.

Kuva Karoliina Paatos

Aloit pitää Minusta tulee kirjailija -blogia jo paljon ennen kuin kirjasi edes oli valmis tai sinulla oli kustannussopimusta. Miten olit niin varma?
En ollutkaan. Perustin blogin alun perin vain tsempatakseni itseäni. En tajunnut, että postaukseni näkyivät muillekin ja olin ihmeissäni, kun merkintäni alkoivat saada kommentteja. Olen haaveillut kirjan kirjoittamisesta jo vuosia ja asetin tavoitteeksi, että saan esikoiskirjani valmiiksi ennen kuin täytän 30. Ajattelin että hyvä, jos saan sen julkaistua ennen nelikymppisiäni. En lähtenyt kirjoittamaan mitään suurta, palkintoja kahmivaa korkeakirjallisuutta, vaan viihderomaania naisille.

Itsevarmuutesi on ärsyttänyt, lempikirjasi on Bridget Jonesin päiväkirja ja blogissasi arvostelet kirjoja niiden takakannen perusteella. Oletko tosissasi?
Olen rohkeasti oma itseni. Olen aina ollut möläyttelijä ja tyhmien kysymysten esittäjä. Luulen, että ärsytän, koska tulen kirjallisuusmaailmaan ihan pystymetsästä ja olen vain tavallinen perheenäiti Seinäjoelta. Saadessani kustannussopimuksen en ollut opiskellut kirjallisuutta, en lukenut Tuntematonta sotilasta, Sinuhea tai Puhdistusta. Osasin nimetä lonkalta kolme suomalaista nykykirjailijaa: Sofi Oksasen, Juha Itkosen ja ”sen yhden jonka arvostelu oli New York Timesissa”.
Vasta kun sain kustannussopimuksen, hoksasin että blogi voi olla hyvä apu markkinoinnissa.

Saako itseään kutsua kirjailijaksi, kun on kirjoittanut vasta yhden kirjan ja sekin on viihdettä?
Pelkkä esikoiskirjailijahan minä olen, mutta vahinko on jo tapahtunut! Kirjan kirjoittaminen on niin mielettömän iso ponnistus, että minusta sen jälkeen pitää saada kutsua itseään ihan miksi haluaa. Toinen kirjani on jo työn alla.
Minulle viihde on positiivinen määre, mutta olen saanut huomata, että kirjallisuuspiireissä se ei ole. Moni Veljen vaimon lukenut on verrannut sitä Riikka Pulkkisen Totta-romaaniin ja ihmetellyt, miksi Pulkkisen teosta pidetään taiteena ja minun kirjaani viihteenä.

Olet 29, valmistunut psykologiksi, kirjoittanut kirjan, perustanut Futismaailma-verkkolehden, blogannut ja pyöräyttänyt kolme muksua. Miten olet ehtinyt tehdä kaiken?
Ihmettelen sitä usein itsekin! Olen aloittanut nuorena. Futismaailmankin perustin jo 18-vuotiaana. Kasvoin yrittäjäperheessä ja totuin siihen, että töitä tehdään ja perhe-elämää eletään rinta rinnan. Minäkin kirjoitin sohvannurkassa, kun lapset kiljuivat isänsä hoteissa oven takana.

Olet ilmoittanut olevasi kiinnostunut julkisuudesta. Millaisen kohuotsikon sinusta saisi aikaiseksi?
Elämäni on kovin tylsää, eikä Seinäjoella juuri paparazzeja pyöri. En halua julkisuutta itselleni, vaan rakastan julkkisjuoruja. Ahmin niitä sekä kotimaisista että ulkomaisista lehdistä. Martina Aitolehti on suosikkini. Hän tekee mitä lystää eikä tuhlaa aikaansa anteeksipyytelyyn. Kohuotsikko voisikin kuulua: Kirjailija veti turpaan Martina Aitolehden haukkujaa!

Henna Helmi Heinonen

  • 29-vuotias esikoiskirjailija. Veljen vaimo (Ark¬tinen banaani 2011) ilmestyi juuri.
  • Kotoisin Helsingistä, asuu nyt Seinäjoella.
  • Naimisissa insinöörin kanssa, kolmen tytön äiti.
  • Koulutukseltaan psykologi.
  • Perusti 18-vuotiaana jalkapalloaiheisen nettilehden Futismaailma.com.
  • Oman blogin lisäksi blogit myös iltapäivälehdissä.
  • Kirjoittanut Me Naisten uuden jatkiksen Hetki lyö, jonka ensimmäinen osa ilmestyi numerossa 20/2011.
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.