Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Amerikkalainen Sonia Choquette ennusti ihmisille jo lapsena. Nyt henkinen valmentaja kiertää maailmalla vakuuttamassa, että jokaisen elämällä on tarkoitus.

Kun Sonia Choquette on 11-vuotias, hän alkaa ennustaa korteista piristääkseen äitiään. Ensimmäisillä kerroilla pakasta nousee kolme ässää.

– Sinä saat uudet kauniit kengät, ne ovat lahja, Sonia selittää korttien kertomaa.

– Ihanko totta, milloin? äiti kysyy.

– Pian, tosi pian.

– Hyvä juttu, minäpä kirjoitan tuon muistiin.

Tätä nykyä yhdysvaltalainen Sonia, 54, kiertää ympäri maailmaa kertomassa ihmisille, miten he voivat elää täydempää elämää sen sijaan, että jäisivät kärvistelemään ongelmiinsa. Toissa viikolla oli vuorossa Ranska, sitten Saksa, Englanti ja Turkki. Toukokuun alussa hän kävi jo kolmatta kertaa Suomessa.

Sonian mukaan meillä jokaisella on kuudes aisti, ja intuitiotaan kuuntelemalla jokainen voi löytää oman polkunsa ja elämänsä tarkoituksen. Jotkut uskovat näihin henkimaailman juttuihin, toiset pitävät aivan huuhaana. Joka tapauksessa vielä muutama vuosikymmen sitten Sonialla oli kuulijoita vain kourallisia, nyt hän puhuu sadoille ja tuhansille ihmisille.

– Joukossa on jopa asiantuntija­miehiä, jotka yleensä ovat viimeisenä nousemassa näihin juniin, hän kertoo.

Sonia ennustaa, että kymmenen vuoden kuluttua ihmisten tietoisuus näkymättömästä maailmasta on aivan toista luokkaa kuin nyt. Epäluuloisille hän toteaa, että eihän kukaan aikoinaan
uskonut sitäkään, että maapallo on pyöreä.

– Usko tai et, joku joka tapauksessa ohjaa ja pitää sinusta huolta.

Henkien talossa

Sonian katolisessa lapsuudenkodissa Yhdysvaltojen Denverissä oli paljon iloa ja naurua, vilskettä ja vipinää. Siellä pitivät majaa paitsi seitsenlapsinen perhe, myös kaikki jelppimään tulleet henget ja enkelit – ei tarvinnut kuin pyytää, ja nämä kiiruhtivat hätiin, oli päivä tai yö. Kun kodissa oli joskus kireä ilmapiiri tai kenellä tahansa vähän huono hetki, paikalle pölähti pellehenki Jolly Joe, joka viljeli elämänfilosofiaa tyyliin "kun elämä antaa sitruunoita, tee siitä simaa".

Henkimaailman ansiosta äiti tiesi heti senkin, kun Sonia ja hänen veljensä Bruce pöllivät lähikaupan edessä olleesta jakeluautosta limpparipullot. "Onko teillä jotakin kerrottavaa, vai kerronko minä, mitä henget minulle sanoivat. Nyt on aika tunnustaa, ennen kuin isänne tulee kotiin", äiti totesi kaksikon palattua reissultaan.

Kodin ulko-ovi kävi entistä tiuhempaan, kun äiti alkoi ennustaa ystävilleen ja tutuilleen. Useimmat heistä olivat hänen tapaansa Euroopasta tulleita siirtolaisia.

Ja mitä äiti edellä, sitä tytär perässä.

– Olin alkanut nähdä asioita jo ennen kuin edes tajusin, mistä on kysymys. Kaikki oli hyvin luonnollista ja itsestään selvää, Sonia sanoo.

Yksi syy ennustusinnostukseen oli romanialaissyntyisen äidin piristäminen. Sonian äiti oli joutunut toisen maailmansodan aikana vain 12-vuotiaana eroon perheestään ja saksalaisten vankileirille kolmeksi vuodeksi.

– Osasin aavistaa senkin, mitä äiti ei koskaan kokemuksistaan kertonut. Minä tunsin hänen tuskansa ja halusin helpottaa hänen oloaan. Luulen, että onnistuinkin siinä. Suhteeni häneen on hyvin erikoinen, erilainen kuin muilla lapsilla, ei läheisempi, mutta sain hänet tuntemaan, että häntä ymmärretään, Sonia kertoo nyt 83-vuotiaasta äidistään.

– Isäni ja veljeni kuolivat taannoin lyhyen ajan sisällä, ja se oli todella raskasta äidilleni. Kaikesta läpi käymästään tuskasta huolimatta hän on rakastavin ja anteliain ihminen, jonka tunnen. Äiti kieltäytyy olemasta negatiivinen tai katkera. Hän tietää, että kysymys on elämänkokemuksesta, ja ainoa asia mitä pitää tehdä, on rakastaa ja antaa anteeksi.

Ei mikään enkeli

Sonia itsekin opettelee parhaillaan anteeksiantoa, sillä äskettäin hänen pitkäaikainen työkumppaninsa yhtäkkiä otti
ja lähti.

– Se hankaloitti työkuvioitani, ja egoni otti sen hyvin henkilökohtaisesti. Hän ei syyttänyt minua, mutta minä syytin itseäni, koska luulin, että olen vastuussa kaikesta. Se onkin minun heik­kouteni, otan enemmän vastuuta kuin pitäisi.

Tapaus on Sonian mielestä hänelle itselleen jälleen kerran kasvun paikka. Vaikka hän opettaakin nyt muita kuuntelemaan sisäistä ääntään ja askeltamaan oikeaan suuntaan, hän on yhtä lailla itse elämän oppilas.

– Kukaan ei ole perillä, tai ehkä joku Dalai Lama on. Me opettajat olemme viestin tuojia. Näemme joitakin asioita mutta emme kaikkea.

Kaikesta tietämyksestään huolimatta Soniakaan ei siis saa loihdittua elämästään sataprosenttisen täydellistä ja harmonista.

– Voin olla todella kärsimätön ja auttamatta, jos en halua auttaa. Minun mieheni olisi ensimmäisenä sanomassa, etten todellakaan ole mikään enkeli. Mutta olen tietoinen noista puolistani, tajuan, kun teen virheitä ja osaan pyytää anteeksi. Onnellisinta on se, ettei rakkaudesta ole puutetta. Välillämme on ehkä erimielisyyksiä, mutta ei koskaan muuria. Minulla on kaunis elämä.

Julmat ihmiset

Kun Sonia oli 12-vuotias, hän alkoi ennustaa myös muille kuin äidilleen – ensiksi tämän ystäville, sitten tuttujen tutuille ja vieraille ihmisille. Se oli paitsi kutkuttavan innostavaa, toisinaan myös pelottavaa.  Pelottavaksi sen tekivät ihmiset, eivät henkimaailman olennot tai näyt. Välillä Soniasta tuntui kuin hän olisi tehnyt työtä ihmissielujen ensiapu­asemalla.

– En minä henkiä pelkää, he ovat ystäviäni. Sen sijaan ihmiset olivat joskus julmia ja kriittisiä. He tulivat kuulemaan vain sen, mitä halusivat kuulla. Keskustelu koski sitä, mitä tulee tapahtumaan heidän elämässään, ikään kuin heillä itsellään ei olisi mitään tekemistä asioiden kanssa, ja jos sanoin jotain poikkeavaa, heidän oli vaikea ymmärtää sitä. Kaikista pelottavinta oli kokea joidenkin ihmisten raskasmielisyys, viha ja katkeruus, he eivät nähneet elämällään merkitystä. Minä en halunnut olla kuten nuo ihmiset.

Yksi ratkaisevista kokemuksista oli, kun Sonia joutui 16-vuotiaana taloon, jossa oli juuri murhattu pariskunta. Sinne hänet houkutteli kaksi todellista hörhöä, joita poliisi oli pyytänyt auttamaan rikoksen selvittämisessä. Sonia kertoo aistineensa murhatun naisen pelon, ja kun hän näki tämän läheisten tuskan ja odotukset, hän pakeni paikalta.

– Tajusin, millainen vaikutus minulla voisi olla ihmisiin ja miten haavoittuvaisia he ovat. Ymmärsin, että minun pitää olla todella vastuullinen, jotta en vahingoittaisi ihmisiä vaan auttaisin heitä.

Sonia päättikin suuntautua opettamiseen. Hän haluaa vakuuttaa ihmiset siitä, että nämä saavat maailmankaikkeudelta apua ja että "värähtelyjä" kuuntelemalla he osaavat tehdä rehellisiä ja oikeita valintoja. Hänen mukaansa hommassa tarvitaan paitsi uskoa ja kärsivällisyyttä, myös toimintaa unelmia kohti. Sen sijaan muiden syyttäminen vie viboja väärään suuntaan.

– Ihmisillä on sokeita pisteitä. Kerran eräs nainen valitti, että kukaan töissä ei pidä hänestä. Kerroin hänelle, että siihen on kaksi syytä. Ensinnäkin hän on liian kriittinen. Hän luulee auttavansa muita antamalla heille palautetta siitä, mikä on pielessä. Mutta jos on aina kerrottavana vain huonoja uutisia, miten voi odottaa, että ihmiset innostuvat – välillä pitäisi sanoa, mikä on hyvin. Tämä nainen oli myös varautunut, mikä oli itsepuolustusta. Tuota kaikkea hän ei ollut aiemmin nähnyt itsessään.

Sonian mukaan koko maapallo on tällä hetkellä ikään kuin henkisen kehityksen kesälukiossa, meneillään on todellinen preppauskurssi. Suurimmalla osalla ihmisistä kun ei ole aavistustakaan kuudennesta aistista tai sielujen suunnitelmista. Sonian oman elämän tarkoitus on juuri noiden asioiden opettaminen, ja siitä hän kertoo tehneensä päätöksen jo ennen syntymistään tähän elämään.

– Aina on olemassa ratkaisu, täytyy vain tehdä työtä, jotta sen löytää.

Sonian vinkit

1. Ole avoin intuitiolle ja odota, että se puhuu sinulle.
"Jos mielessä häivähtää esimerkiksi, että isälle pitäisi soittaa, tartu aatokseen heti ja soita, vaikka olisi kiirekin."

2. Ota riskejä, muuten menetät elämäsi.
"Vaaraan ei pidä hankkiutua, eikä aloittaa taloudellisista riskeistä – eläkesäästöihin ei kannata koskea. Kyse on pienistä asioista: sano hei, näe ihmiset, hymyile heille, anna heidän auttaa sinua."

3. Jos olet liian pelokas tekemään jotakin, sano se ääneen.
"Silloin et voi teeskennellä, ettei sinua ohjattaisi, vaan kyse on omasta valinnastasi."

4. Toimi.
"Kun tapasin mieheni Patrickin, soitin ja pyysin hänet illalliselle."


Lue myös: Muuttuuko elämä selvänäkijän ohjeilla. Joka aamu humppaa 3 minuuttia 40 sekuntia?

Sonia Choquette

Selvänäkijä ja henkinen valmentaja on kirjoittanut toistakymmentä kirjaa, joista neljä on suomennettu, viimeisimpänä Herätä sisäinen äänesi (Michael Kirjat). Sonia on syntynyt 10.8.1957 Denverissä Yhdysvalloissa ja asuu Chicagossa. Hänellä ja Patrick Tullyllä on kaksi tytärtä, 23- ja 22-vuotiaat Sonia ja Sabrina, jotka tekevät työtä äitinsä kanssa ja pitävät myös yksityisvastaanottoja. Sonia pitää tanssista, liikunnasta, perhesyömingeistä ja matkustamisesta.

Lue myös

Muuttuuko elämä selvänäkijän ohjeilla. Joka aamu humppaa 3 minuuttia 40 sekuntia?

Johanna Koivu ei missään nimessä halua häistään pönötysjuhlia.

Muusikko, näyttelijä ja juontaja Johanna Koivu menee kesällä naimisiin.

– Tuntuu mukavalta, häät ovat iloinen asia. Se on tärkeä hyvän mielen juhla, mikä kokoaa koko suvun ja läheiset. Tykkään muutenkin juhlista, Johanna kertoi  Me Naisille A. Tillanderin Häälauantai -tapahtumassa.

– Haluan kirkkohäät ja kunnon juhlat. Häät ovat ainutkertainen tapahtuma, ja haluan panostaa siihen, että itsellä, sulhasella ja vierailla on hauskaa. En halua pönötysjuhlia. 

Johanna haluaa, että juhlissa on hyvä livebändi, paljon musiikkia ja perinteinen häävalssi. Myös tilaa tanssille pitää olla.

”Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen.”

Yksityiselämästään vaitonainen Johanna ei halunnut paljastaa, miten häntä kosittiin, saati sitä, kuka häntä kosi. Hääpuvustaan hän on kuitenkin valmis paljastamaan yksityiskohtia:

– Hääsuunnittelussa vaikein asia on ollut oikean häämekon löytäminen. Kävin lähes kymmenessä hääliikkeessä, kunnes löysin mieleisen häämekon. Lähdin etsimään mekkoa ummikkona, koska en ole perehtynyt hääteemaan aiemmin. En aluksi tiennyt, minkä tyylisen haluan, Johanna kertoo.

– Hääpukuni on samantyyppinen, mikä on nyt päälläni: yläosa on kapea ja olkaimellinen, ja alaosa on runsaampi.

Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg
Tässä on hääpuku Johannan mieleen! Kuva: Jonna Öhrnberg

Oma hyvinvointiohjelma

Moni muistaa Johannan Lauri Tähkän kanssa soittaneesta Elonkerjuu -bändistä. Nyt Johanna on vaihtanut kokonaan alaa.

– Kun soitin Elonkerjuussa viimeisen keikkani vuonna 2016, päätin pitää pitkän etsikkoajan. Olin tehnyt 16 vuotta keikkoja, ja minun oli pakko pysähtyä, ja miettiä, mitä haluan tehdä, Johanna kertoo.

Johanna suoritti tanssi- ja liiketerapiamenetelmien ohjaajan tutkinnon ja suuntasi sitä kautta hyvinvointialalle. Nyt Johanna käsikirjoittaa ja juontaa Alfa TV:llä kymmenosaista hyvinvointi- ja lifestyle -ohjelmaa nimeltä KoivuTV.

”Luovalla alalla täytyy uudistua välillä.”

– Luovalla alalla täytyy uudistua välillä. Ohjelmassa käsitellään sydäntäni lähellä olevia aiheita, kuten terveyttä, kauneutta ja hyvinvointia. Haluan inspiroida, tuoda ajattelemisen aihetta ja viihdyttää ihmisiä.

Johanna on myös suorittanut Lontoossa teatteritaiteen maisterin tutkinnon, mutta hän ei tällä hetkellä tee töitä näyttelijänä.

– Opetin aikoinaan päivätyökseni näyttelijäntyötä, ilmaisutaitoa ja liikeimprovisaatiota. Vedän vieläkin improkursseja ja vapaatanssin kursseja. Musiikkiuran jatkamistakaan en ole suunnitellut, mutta palo esiintymiseen on edelleen.

Brittilehdistön saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat uutisesta innoissaan.

Brittiläismediat kertovat, että Cambridgen herttuataren Catherinen pikkusisko Pippa Middleton, 34, on raskaana. Tuleva pienokainen on Pippan ja hänen aviomiehensä James Matthewsin, 42, esikoinen.

The Sun -lehden mukaan lapsen laskettu aika on lokakuussa. Raskaus on siis jo toisella kolmannekselle. Lehden saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat perheenlisäyksestä innoissaan.

Tulevalla syysvauvalla riittää lähipiirissä leikkikavereita. Herttuatar Catherinella ja prinssi William odottavat kolmatta lastaan. Pian syntyvän pienokaisen lisäksi kuningasparilla on tytär ja poika: 4,5-vuotias prinssi George ja pian 3-vuotias prinsessa Charlotte.

Myös Jamesin velipoika Spencer Matthews odottaa puolisonsa kanssa esikoista.

Pippa ja James avioituivat viime toukokuussa 2017. He menivät kihloihin kesällä 2016 vuosien yhdessäolon jälkeen.