Harva suomalainen jaksaa kääriä sushirullia edes itselleen, mutta Helsingistä löytyy koira, Angus, jolle sen omistaja valmistaa sushia – ja muita herkkuaterioita. Kuvat: Keiko Mashiman kotialbumi.
Harva suomalainen jaksaa kääriä sushirullia edes itselleen, mutta Helsingistä löytyy koira, Angus, jolle sen omistaja valmistaa sushia – ja muita herkkuaterioita. Kuvat: Keiko Mashiman kotialbumi.

Synttärikakkua. Pannaria. Fileetä. Anguksen omistajalla eivät ruokaideat lopu kesken. Entäpä sinulla? Lähetä kuva, millaisilla herkuilla sinä hemmottelet koiraasi.

Koirapuistossa viilettää kovaa vauhtia pitkäjalkainen ruskea koira. ”Angus”-sanan kuultuaan se tulee omistajansa Keiko Mashiman luokse salamana ja katsoo palvovasti silmiin.

Angus on espanjalainen rescuekoira, joka päätyi Keikolle Helsinkiin aikoinaan kovan työn kautta. 

Elämä Anguksen kanssa alkoi Keikon mukaan sillä hetkellä, kun hän selasi Facebookia ja näki pikkupodencon kuvia espanjalaisen eläinsuojeluyhdistyksen sivulla.

– Angus löydettiin roskalaatikosta Madridista veljensä ja kolmen siskonsa kanssa. Pennut olivat neljän kuukauden ikäisiä ja rakastuin niihin heti, myöntää Keiko.

Koiranpennun matka japanilais-suomalaiseen perheeseen oli täynnä erilaisia käänteitä. Keiko halusi adoptoida koiran, mutta eläinsuojeluyhdistyksestä sanottiin, etteivät he ole koskaan antaneet koiriaan Espanjan ulkopuolelle. Hän alkoi etsiä espanjalaisia auttajia, ja onneksi sellaisia löytyi.

– Lopulta Angus pääsi lentämään Madridista Malagaan. Hän odotti siellä noin viikon, että saa passin ja mikrosirun sekä tarvittavat tarkistukset. Viiden kuukauden ikäisenä Angus saapui vihdoin lentokoneella Helsinkiin ja siitä saakka olemme olleet yhdessä.

”Koiran ja omistajan ihannesuhde”

Keikon, hänen miehensä ja Anguksen elämään kuuluu muun muassa monen tunnin ulkoiluja sekä kokkaushetkiä. Keittiössään Keiko taikoo herkkuaterioita, joista riittää syötävää heille kaikille. Angus syö sekä lihapullia että pannukakkuja siinä missä omistajansakin, ja se saa välillä omiakin herkkuaterioita.

Anguksella on syntymäpäivä 15. toukokuuta. 5-vuotisateriaansa se malttoi hyvin odottaa kuvaamisen ajan. Sen jälkeen se hotki lautasen tyhjäksi noin minuutissa.
Anguksella on syntymäpäivä 15. toukokuuta. 5-vuotisateriaansa se malttoi hyvin odottaa kuvaamisen ajan. Sen jälkeen se hotki lautasen tyhjäksi noin minuutissa.

Japanin Osakasta kotoisin oleva Keiko kertoo, että hän tekee vain harvoin ruokaa pelkästään koiralleen, mutta esimerkiksi sushista Angus saa oman versionsa. Näin tapahtuu varsinkin juhlapäivinä, esimerkiksi Setsubunin aikaan. Se on perinteinen japanilainen juhla, jossa nostetaan malja keväälle ja talven loppumiselle, Keiko selvittää.

– Yleensä teen sushia Angukselle noin kerran kuukaudessa. Emme me japanilaiset kuitenkaan syö sushia niin usein kuin muiden maiden kansalaiset luulevat, Keiko kertoo.

”Emme me japanilaiset syö sushia niin usein kuin muut luulevat.”

Mitä Anguksen sushi sisältää?

– Koiran sushiin parhaat ainekset ovat kananmuna ja lohi, jos ei ole mitään allergioita. Nämä ovat ainakin Anguksen suosikkeja. Niissä on hyviä rasvoja, proteiinia, vitamiineja sekä hivenaineita. 

Katso myös! 100 onnellista suomalaiskoiraa minuutissa – söpö video

Keiko on elänyt pitkään opiskelijabudjetilla, joten herkulliset koiranateriat valmistuvat edullisesti – mutta ne näyttävät superherkullisilta senkin vuoksi, että hän sommittelee Anguksenkin ruuat usein lautaselle kauniiksi annokseksi.

– Kun kokkaan itselleni ja miehelleni, laitan jotain aineksia sivuun. Niistä teen ruokaa sitten Angukselle. Ideana on aterioiden jakaminen. Se on yksi osa ihanteellista omistajan ja koiran suhdetta.

Sushia, mutta vain koirille!
Sushia, mutta vain koirille!

Kun Angus täytti yhden vuoden, se sai tällaisen täytekakun. Valesuklaakakku sisälsi muun muassa carobjauhetta, kreikkalaista jogurttia ja mustikoita, joten ihmisetkin pystyivät syömään sitä.
Kun Angus täytti yhden vuoden, se sai tällaisen täytekakun. Valesuklaakakku sisälsi muun muassa carobjauhetta, kreikkalaista jogurttia ja mustikoita, joten ihmisetkin pystyivät syömään sitä.

”Haluan pitää hauskaa koirani kanssa”

38-vuotias Keiko on asunut Suomessa nyt kahdeksan vuotta. Osakasta hän muutti aikoinaan ”sen perinteisen syyn vuoksi” eli rakkauden.

– Tapasin Tokion-vierailulla ihanan suomalaisen muusikkomiehen vuonna 2007 ja pari vuotta myöhemmin muutin Helsinkiin, Keiko kertoo.

”Olen miettinyt, että jos olisin koira, en haluaisi syödä samaa ruokaa joka päivä.”

Vaikka Angus on melkein kaikkiruokainen, sokeria ja suolaa sekä muita koirille haitallisia ainesosia se ei saa. Siitä kokkina työskentelevä Keiko pitää huolen.

Samalla hän huolehtii, että koira syö monipuolisesti.

– Saatan syödä päivittäin riisiä, mutta joskus haluan syödä spaghettia ja leipääkin. Ja haluan pitää hauskaa koirani kanssa joka päivä kaikin mahdollisin tavoin. Joten miksipä emme tekisi niin silloinkin, kun syömme? Olen miettinyt, että jos olisin koira, en haluaisi syödä samaa ruokaa joka päivä, vaan haluaisin syödä välillä jotain erilaistakin.

Japanilaisissa eläinkaupoissa myydään koirien leivonnaisia, kakkuja sekä jopa viiniä ja sakea, kertoo Angus-koiran omistaja Keiko.
Japanilaisissa eläinkaupoissa myydään koirien leivonnaisia, kakkuja sekä jopa viiniä ja sakea, kertoo Angus-koiran omistaja Keiko.

Kaksi herkkua yhdellä iskulla! Kumpaankohan tarttuisi kiinni ensin?
Kaksi herkkua yhdellä iskulla! Kumpaankohan tarttuisi kiinni ensin?

Lähetä kuvasi!

Valmistatko sinä koirallesi tai kissallesi erikoisherkkuja tai -aterioita? Esimerkiksi juhlapyhinä tai syntymäpäivänä?
Vai annatko valmiita herkkuja? Millaisia?
Lähetä kuvasi lemmikkisi spesiaaliateriasta alla olevassa kuvagalleriassa. Kerro samalla, mikä eläin ja ruokalaji on kyseessä.

Maria Veitolaa on aina ärsyttänyt naiseuden vaatimus.

Toimittaja Maria Veitola, 44, kertoo uusimmassa Me Naiset -lehdessä työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Hän puhuu haastattelussa myös siitä, että naisen vartalossa eläminen ei ole ollut aina helppoa.

Teininä Maria pukeutui hippimekkoihin ja kaapuihin, parikymppisenä hän alkoi käyttää suuria huppareita ja jättimäisiä hiphop-farkkuja, jotka peittivät kehittyvän vartalon muodot.

”Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus.”

– Sain olla rauhassa ainakin kopeloinnilta. Minua on aina ärsyttänyt naisellisuuden vaatimus. Ikään kuin olisin olemassa muiden katseita ja toiveita varten, hän kertoo ja painottaa, että on monia eri tapoja olla nainen.

Maria kertoo ajatelleensa, että jos hän ei pukeudu naisellisesti, hän ei ainakaan ole se, joka saa työpaikan seksikkyyden takia, vaan ainoastaan ammatillisten kykyjensä ansiosta. Osaa miehistä Marian olemus ärsytti ja kummastutti niin paljon, että tv-töissä häneltä saatettiin tivata, miksi hän pukeutuu niin rumasti.

– Eikä kukaan voi arvata, miten paljon raivoa miehissä on herättänyt lyhyt tukkani, Maria kertoo.

Milloin Maria on työelämässä kohdannut räikeintä sukupuolista syrjintää? Miksi johtajina on edelleen vähemmän naisia kuin miehiä? Miksi Maria on sosiaalisessa mediassa niin avoin? Miten hän huolehtii itsestään? Lue lisää Me Naisten numerosta 47/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Piritta Hagman kertoo tekevänsä töitä välillä jopa kuusi päivää viikossa.

Fysioterapeuttina työskentelevä entinen missi Piritta Hagman, 38, pääsi pitkästä aikaa juontohommiin. Hän emännöi yhdessä koomikko Sami Hedbergin kanssa World Vision: Sami Hedberg ja ystävät -hyväntekeväisyysshow’ta, joka esitetään Nelosella 8. joulukuuta.

– Aika vähän olen tehnyt juontokeikkoja viime aikoina, lähinnä hyvinvointitapahtumissa, joissa voin yhdistää kaksi osaamisaluettani, hän kuvailee.

– Nyt tosin tuntuu siltä, että voisin alkaa juontaa taas enemmän. Tein vähän aikaa sitten myös näytöksen pitkästä aikaa. Alkuun piti vähän muistella, mutta kyllä se sitten tuli selkäytimestä.

”Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä.”

Hagmanien kolmelapsinen perhe on muuttanut vuosien varrella Niklas Hagmanin jääkiekkouran perässä ympäri Yhdysvaltoja ja Suomeakin, ja Piritta on keskittynyt pääasiassa perheen pyörittämiseen kotiäitinä. Nyt kun lapset ovat kasvaneet ja perhe asettunut Helsinkiin, on tullut Pirittan vuoro keskittyä uraan.

– Kuopukseni Eliana on nyt 5-vuotias. Olen vuosi vuodelta lisännyt töitä, ja nyt saatan tehdä töitä kuusikin päivää viikossa, hän kertoo.

Lisäksi Pirittalla on kesken myös ravintoneuvojan opinnot, jotka hän aloitti ymmärtääkseen ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisemmin.

– Niitä on vielä kolmas vuosi jäljellä. Olin niin pitkään lasten kanssa kotona, että olen nyt yrittänyt ottaa kiinni kaikessa, missä pystyn, aiemmin muun muassa doulaksi ja synnytysvalmentajaksi kouluttautunut nainen nauraa.